Connect with us

Vakcina

A SEMMINÉL NINCS JOBB? A horvát kormány egy ideig (még) nem vesz sem Szputnyik, sem Sinopharm vakcinát

Avatar photo

Közzétéve:

a megjelenés dátuma:

szputnyik sinopharm moderna pfizer
trauma betegseg ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi
Olvasási idő: 2 perc

Vakcina ugyan nincs, de a horvát vezetés egyelőre nem kér sem a Szputnyik, sem Sinopharm féle oltóanyagból. Zágrábban a horvát miniszterelnök, illetve a válságtörzs sajtótájékoztatóján kiemelt szerepet kapott az Európa-szerte tapasztalható oltóanyag-hiány. Andrej Plenković miniszterelnök és Krunoslav Capak közegészségügyi igazgató szavaiból az olvasható ki, hogy a horvát kormányt nagyon nyugtalanítja a helyzet, de egy ideig még nem tesznek semmit a helyzet orvoslására.

Sem Szputnyik, sem Sinopharm

Plenković miniszterelnök sajtótájékoztatóján megismételte, hogy véleménye szerint a világban jelenleg oltóanyag-eltérítés (vaccine hijacking) folyik.

Úgy látszik, hogy vannak országok, amelyek nincsenek széleskörűen elkötelezve, vagyis szerződésekkel nem kötelezték el magukat, mint mi, akik az Európai Unió tagországa vagyunk. Ezek az országok most, legalábbis úgy tűnik: magasabb áron vásárolják az oltóanyagot, mint az EU. Ez a megállapodásokkal ellentétes eljárásokra ad okot, de mi követeljük a szerződésben foglaltak betartását

– mondta Plenković, aki reagált arra is, hogy Olaszország szerződésszegésért be akarja perelni a Pfizert. A horvát miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben ilyesmire valóban sor kerül, akkor annak az EU szintjén kell történnie.

A szerződő fél az Európai Bizottság volt, ők írták alá, mindannyiunk nevében

– jelentette ki Plenković, és hozzáfűzte, hogy Horvátország más forrásból nem tervez semmilyen beszerzést.

Várakozó álláspont

A válságtörzs sajtótájékoztatóján Krunoslav Capak a horvát közegészségügyi intézet vezetője kissé konkrétabb volt, és elmondta, hogy Horvátország az elkövetkező napokban várakozó álláspontra helyezkedik, mivel még nem tudni, hogy mi lesz az eredménye az Európai Bizottság és a gyártók közötti egyeztetésnek.

A sajtótájékoztatón, mind a kérdező újságírók, mind Capak meglepő tajákozatlanságról tettek tanúbizonyságot.

Az újságírók ködösen utaltak rá, hogy Magyarország orosz oltóanyagot szerzett be, mire Capak annyit mondott, hogy hivatalosan ő arról értesült, hogy Magyarország a klinikai tesztek harmadik fázisához szükséges oltóanyagot szerezte be.

Az, hogy Péter időközben Moszkvában aláírta a szerződést két millió adag Szputnyik V-ös oltóanyag beszerzéséről, valahogy elkerülte a figyelmüket.

Oltóanyag és illúziók nélkül

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy a horvát kormány készül valamire.

Davor Ivanković, a Večernji list kormánykörökhöz, illetve a kormányzó Horvát Demokrata Közösséghez (HDZ) közelálló kommentátora arról értekezett, hogy a Pfizer és az amerikai kormány manővere vezetett az EU-ban, és így a Horvátországban is tapasztalható oltóanyag-hiányhoz.

A Biden-kormányzat meghirdetett oltási terve, amelynek értelmében 100 nap alatt 100 millió amerikai állampolgárt oltanak be a koronavírus ellen, olyan mértékben megterhelte a Pfizer gyártókapacitásait, hogy nem tud eleget tenni szerződésben vállalt kötelezettségeinek, legalábbis az EU felé, mert Izraelnek továbbra is rendületlenül szállít. Igaz, Izrael nem 15 eurót fizet adagonként, hanem ennek éppen dupláját, azaz 30 eurót.

Ivanković úr azzal fejezi be eszmefuttatásét, hogy miután az EU teljes mértékben a külföldi gyógyszeripari cégektől függ, Horvátország számára ez csak még égetőbbé teszi a hazai gyártás újraindítását, azaz a zágrábi Immunológiai Intézet újjáélesztését.

Mindennek alapján azt a következtetést lehet levonni, hogy a horvát kormány még egy ideig nem vesz sem orosz, sem kínai oltóanyagot. Viszont, attól függetlenül, hogy hivatalosan a közös európai megoldások mellett áll ki, nincsenek illúziói az oltóanyag-hiány gyors megoldását illetőleg.

Szputnyik, vagy Sinopharm? – ez itt a kérdés. Ha már az Európai Unió nem volt képes magából kiizzadni egy tisztességes oltóanyagot.


zsoldos 1 ?c=4784&m=0&a=438898&r=&t=pi

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint “Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split-Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split-Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.


danyi zoltan a dogeltakarito 728 120 ?c=4784&m=0&a=438898&r=DanyiZolt%C3%A1n%3AAd%C3%B6geltakar%C3%ADt%C3%B3&t=pi

Az olvasás folytatása

Járvány

MŰTÜDŐ: Szerbiában megteltek a járványkórházak, miközben az egészségügyi miniszter duplán “anyázik”

Közzététel:

a megjelenés dátuma

loncsar removebg preview
?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Az alacsony oltottsági arány miatt a szerb egészségügyi miniszter jelezte: csak idő kérdése, hogy Szerbiában mikor vezetik be a Covid-igazolványt. Zlatibor Lončar úgy fogalmazott, hogy az ok egyszerű: emberi életeket kell megmenteni. A miniszter igencsak dühösen kelt ki azok ellen, akik nem oltatták be magukat, ami miatt most másoknak is szenvedniük kell.

Kritikus a helyzet!

Az alcímben szereplő szavakkal vezette fel tudósítását a belgrádi Pink Televízió, amely a szerb egészségügyi minisztert idézte. A miniszter szerint a helyzet azért kritikus, mert megteltek a Covid-kórházak – Szerbiában három ilyen is van – így megkezdték más korházak intenzív osztályainak bevonását a elleni közdelembe, főleg ami a műtüdőt, vagyis a lélegeztetőgépeket illeti.

A problémát az jelenti, hogy napok óta nem megy 50 alá a koronavírus halálos áldozatainak száma, ma például 54 új halálesetet jelentettek, és van utánpótlás, miután 286 ember lélegeztetőgépen várja a sorát, vagyis inkább a sorsát, ami gyakran tragikus végkimenetelt jelent.

A tudósítás szerint Belgrádban, Kruševacban, Nišben, Kraljevóban és Újvidéken gépek lélegeznek azok helyett, akik ezt maguk már nem tudják megtenni. Az sem ritka, hogy egész családok költöztek be a kórházba, miután rájuk tört a koronavírus.

Már ott tartunk, hogy a zimonyi kórházat is be kell vonni a koronavírus elleni küzdelembe, ez a helyzet. De képzeljék el, hány negatív tesztel rendelkező embernek kell mindezt elviselnie

– méltatlankodott az egészségügyi miniszter, aki arra utalt, hogy az új koronavírusos megbetegedések miatt késik azoknak az ellátása, esetleg műtétje, akiket ugyan beoltottak, de most mégsem jut nekik kórházi ágy.

Ez tényleg nincs rendjén. Legyen szó az Ön anyjáról, vagy az én anyámról

– toldotta meg Zlatibor Lončar, aki szerint nem csak a szülők, hanem a gyerekek is veszélyben vannak, hiszen szinte percenként betegszik meg egy-egy gyermek.

Kismamák haltak meg

Szerbiában különösen nagy tragédiát jelent, hogy idén 11 nő/anya vesztette életét, miután/miközben megszülte gyermekét. Esetükben a közös az volt, hogy egyikük sem vette fel az oltást, de nem saját elhatározásból, hanem orvosuk tanácsára.

Ezentúl az orvos ellen, aki azt mondja, hogy nem kell beoltani bárkit is, a Szerbiai Orvosi Kamara eljárást indít, és feljelentést tesz egészség- és emberi élet veszélyeztetése miatt, ami nagy valószínűséggel azt jelenti, hogy ezek az orvosok a továbbiakban nem praktizálhatnak

– nyilatkozta a szerb egészségügyi miniszter. Ezeknek a szavaknak az elhangzásával szinte egy időben az említett kamara elnöke arra szólított fel, hogy az eljárások megindítása érdekében jelentsék az orvosi kamaránál az eseteket azok, akiket orvos beszélt le a vakcina felvételéről.

Lončar egyúttal jelezte, hogy előbb vagy utóbb Szerbiában is bevezetik a Covid-igazolványokat, amelyek sok országban már beváltak, és amelyekért ő keményen küzdeni fog.

Aleksandar Vučić szerb elnök elnök márciusban még “botrányosnak nevezte”, hogy az Európai Unió oltási igazolványt (útlevelet) vezet be, Belgrádban ugyanis attól tartottak, hogy az EU csak azokat engedi be, akik a Brüsszel által jóváhagyott vakcinákkal oltatják be magukat.


ljudmila ulickaja csak egy pestis 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=LjudmilaUlickaja%3ACsakegypestis&t=pi

Az olvasás folytatása

Horvátország

AKASZTÓFÁT KÖVETELTEK: Horvátország bevezette a kötelező oltási bizonylatot az egészségügyi dolgozók számára

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

1javitott rb Z1sc
?c=5941&m=425288&a=438898&r=&t=html
Olvasási idő: 2 perc

Lincshangulat alakult ki az egyik zágrábi kórház előtt, mert a horvát kormány elrendelte a kötelező oltást az egészségügyi dolgozók számára. Egy sportember azt kérdezte a minap, hogy miért nem vezethetünk részegen?

Vili Beroš horvát egészségügy minisztert, illetve Ante Ćorušić igazgatót az ország egyik legnagyobb egészségügyi létesítménye, a Rebro Klinikai-Kórházi Központ előtt a tüntetők kis, de rendkívül hangos és agresszív csoportja fogadta. A tüntetők zöme a Rebróban dolgozó technikusok és ápolók közül került ki, akik miután nem rendelkeznek oltási bizonylattal, illetve nem hajlandók tesztet végezni, ma nem mehettek be munkahelyükre.

A tüntetők nem engedték a minisztert beszélni, viszont kitörő lelkesedéssel fogadták az oltásellenes mozgalom egyik ismertebb figurája, Andrija Klarić és Zdravko Knežević lelkész felszólalásait.

A rendkívül egzaltált páter – aki szerint a világjárvány a lakosság leigázása miatt kitalált valami – egy pillanatban azt ázta Beroš miniszternek, hogy Hitler munkatársait felakasztották, mire tüntetők vegyest skandálták, hogy “árulás, árulás”, illetve “akasztófát”.

Vili Beroš ekkor az “okosabb enged” alapon visszavonult és átengedte a helyzet kezelését a rendőrségnek, amely akkor jelent meg a helyszínen, amikor a tüntetők erőszakkal akartak bevonulni a kórházba.

Bár még Splitből jeleztek hasonló, kisebbfajta tüntetést, a helyzet országszerte nyugodt, a kórházi személyzet legnagyobb része, vagy átesett a koronavírus-fertőzésen, vagy be van oltva, aki pedig nem, kevés kivétellel zokszó nélkül végeztette át a kötelező tesztelésen.

Szabadság vagy anarchia

A mai, feje tetejére állt világban, szinte nem múlik el nap, hogy a személyi szabadságok nevében ne követeljen bárki/akárki valamit. Viszont amiről a lelkesen ordibáló hölgyek és urak megfeledkezni látszanak, az nem más, mint az az apróság, hogy a polgári társadalmakban nem létezik abszolút személyi szabadság.

Ezt törvényes keretek közé szorítják, és ez különbözteti meg a demokráciát a korlátlan szabadságot hirdető anarchiától.

Mint ezt a minap Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője elmésen megjegyezte szintén az oltási bizonylatok kapcsán, hogy ez ugyanaz a helyzet, mintha azt kérdeznénk, hogy miért nem vezethetünk részegen.

Valahol mintha zavar állt volna be a felnőtté válás folyamatában, ha viszont nem ez a helyzet, akkor megint manipulálnak velünk. Még egy összeesküvés elmélet? Nem mondanám.

Mert hát volt már olyan, hogy Ukrajna, arab tavasz, Brexit, Fehéroroszország, meg nem is olyan régen a tüntetők betörtek a Capitoliumba, az amerikai demokrácia egyik szentélyébe. (Mellékesen szólva, ment ott is a manipuláció ezerrel, CANVAS meg egyebek.) A világ egyre veszélyesebb hellyé válik, s ezt a brit titkosszolgálatnak, az MI5 az a tézise szemlélteti leginkább, hogy a modern társadalmakat négy étkezés (elmaradása) választja el a káosztól. facebook

Mindenki emlékszik még a WC-papírral kapcsolatos világválságra, amikor valakik halmozni kezdték, akárcsak a lisztet vagy az élesztőt. Elegendő egy kósza hír, egy félreértés, hogy kitörjön a pánik, amely a világhálónak köszönve végigsöpör a földgolyón.

Belegondolt már bárki is, hogy mi történne akkor, ha csak egy hétig – világszinten – nem lenne áram? Egy kis előjátéknak elég volt, hogy leállt a Facebook, az Instagram és a WhatsApp.


grecso krisztian lanyos apa 728 kicsi ?c=4784&m=0&a=438898&r=Grecs%C3%B3Kriszti%C3%A1n%3AL%C3%A1nyosapa&t=pi

Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Kultúra

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Egészség

KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!

Hirdetés

A BALK a világban

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: