OLTÁSI SZEZON: Sok egészségügyi dolgozóra lesz szükség a vakcinák beadásához

Olvasási idő: 1 perc

Megkezdődött a koronavírus elleni tömeges oltás Szerbiában, ahol először az oktatásban dolgozók, a katonaság és a rendőrség tagjai, valamint az újságírók kapják meg a vakcinát. Közben folyamatosan oltják azokat is, akik regisztrálnak az erre a célra létrehozott internetes oldalon. A hétmilliós országban eddig több mint 324 ezren jelezték, hogy szeretnék megkapni a koronavírus elleni védőoltást.

Négy perc

A szerbiai állampolgárok három oltóanyag közül választhatnak: az orosz Szputnyik V, valamint az amerikai-német Pfizer-BioNTech oltóanyaga mellett ugyanis a kínai Sinopharm vakcináját is engedélyezték.

Aleksandar Vučić szerb elnök az állami vezetés és az illetékes operatív csoport ülésén közölte, hogy számításai szerint az egy orvosból és két egészségügyi ápolóból álló csapat öt óra alatt 75 vakcinát ad be.

Egy kis szorzás és osztás után kiderül, hogy Szerbiában egy személy beoltására négy perc áll rendelkezésre, vagyis nemigen van idő meditálásra.

A szerb elnök szerint ennek ellenére sok egészségügyi dolgozóra lesz szükség.

Mert gyorsan szeretnének végezni. Vučić ugyanis arra szólított fel, hogy minél előbb be kell fejezni a lakosság leoltását, hogy a gazdaság lendületbe jöhessen, és hogy folytatódhasson az ország talpra állítása.

Titkosszolgákat is oltottak

A kormánypárti politikusok közül most Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter mutatott példát, aki Európában elsőként vette fel a kínai védőoltást.

Lončar úgy nyilatkozott, hogy jól érzi magát, és mindenkinek azt üzente, hogy a vakcina az egyedüli lehetőség arra, hogy az emberek megvédjék önmagukat és másokat.

Az üzenetet meghallotta Bratislav Gašić, a szerb titkosszolgálat igazgatója is, aki a belgrádi vásárcsarnokban felállított oltási ponton szintén a kínai Sinopharm oltóanyagát adatta be magának.

Gašić magával vitte az oltási pontra a Biztonsági és Tájékoztatási Ügynökség (BIA) 176 tagját is, ezért ha valami kellemetlenség lépne fel a kínai vakcinával, akkor kipusztul a fél szerbiai titkosszolgálat.

Korábban Aleksandar Vučić személyesen is jelezte, hogy ő is a Sinopharm vakcináját adatja be elnöki karjába.OLTÁSI SZEZON: Sok egészségügyi dolgozóra lesz szükség a vakcinák beadásához OLTÁSI SZEZON: Sok egészségügyi dolgozóra lesz szükség a vakcinák beadásához balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!