Connect with us

Kína

HÁROM A SZERBÉ: Egymillió kínai vakcina érkezett Szerbiába, ahol napokon belül beoltják az újságírókat is

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vucic kinai
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Szerbia a jelen pillanatban talán az egyetlen ország a Földkerekségen, amelynek három féle vakcinája is van, ráadásul az első európai ország, amely kínai vakcinát is szerzett be. Szerbiának tehát amerikai, orosz és most már van kínai vakcinája is van, vagyis mindhárom nagyhatalomtól vásárolt oltóanyagot, ezért egyik sem, vagy éppenséggel mindhárom, neheztelhet rá. Közben végérvényesen kiderült, hogy a napokban a szerb elnök is beoltatja magát a kínai vakcinával, így ő lesz az első európai államfő, aki kínai védőoltást kap.

Az újságírókat is oltják

Reggel tíz órakor érkezett meg az Air belgrádi Nikola Tesla repülőtérre a kínai oltóanyag, amelynek „fogadására” megjelent Aleksandar Vučić szerb elnök, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, valamint a nőgyalázó Bratislav Gašić a BIA, vagyis a szerbiai hírszerzés igazgatója.

Ekkora megtiszteltetésben a Belgrádba érkező külföldi politikusok többsége nem részesül, az viszont nem világos, hogy minek tudható be a hírszerzési vezető érdeklődése a küldemény iránt.

A feladót Csen Po nagykövet képviselte, aki a gyorsaságra hívta fel a figyelmet.

– A Sinopharm vakcináját december 30-án regisztrálták Kínában, azóta mindössze tizenhat nap múlt el, és a vakcina máris megérkezett Szerbiába. Úgy vélem, hogy a kínai vakcina érkezése része a vírus elleni közös harcunknak

– mondta szinte tökéletes szerb kiejtéssel Kína belgrádi nagykövete.

A szerb elnök a belgrádi repülőtéren rögtönzött sajtóértekezleten köszönetet mondott Hszi Csin-ping kínai elnöknek a Szerbia iránt tanúsított „korrektségért és barátságért.

– Számunkra kimondottan fontos, hogy ilyen sok adag oltóanyagot kaptunk, mert be kell oltanunk a hadsereget és a rendőrséget, valamint a bolti dolgozókat és a banki alkalmazottakat. Ami Önök számára kimondottan fontos, ma kezdeményeztem a kormánynál, és remélem, hogy ezt Brnabić kormányfő, és Lončar miniszter úr is elfogadja, hogy az újságírókat is tegyék fel a „prioritási listára”

– mondta a szerb elnök a jelenlévő újságírók megnyugtatására, aki szerint hétfőtől vagy keddtől már a szerb média munkatársai is felvehetik a védőoltást, mivel különböző külső helyszíneken dolgoznak.

Aleksandar Vučić valószínűleg ezzel vezekelt amiatt, hogy a napokban megrótta az újságírókat, mert nem tudnak különbséget tenni a Sinovac- és a Sinopharm-féle vakcina között, amelyben a közös az, hogy „kínai származásúak”.

A Sinovac féle vakcina azonban Brazíliában csak 50.4%-os hatékonyságot ért el, a Sinopharmról ugyanakkor azt tartják, 86%-os hatékonysággal rendelkezik.

Az új törzs

Aleksandar Vučić arról is beszélt a kínai vakcina tiszteletére rendezett sajtóértekezleten, hogy napokon belül ő is felveszi a most érkezett kínai védőoltást.

– Hét-nyolc napon belül és is beoltatom magam, ez számomra nem probléma. A fontos inkább az, hogy nem voltam az elsők között, így nem mondhatják rólam azt, hogy a saját bőrömet mentettem

– tette hozzá a szerb elnök, aki egyúttal kifogásolta, hogy Macedónia, , és Bosznia- Hercegovina eddig egyetlen adag oltóanyagot sem kapott, Albániába pedig mindössze kilencszáz vakcina érkezett.

– Tárgyalásokat folytatunk, hogy a COVAX-rendszeren belül, mert szeretnénk 463 ezer Astra/Zeneca vakcinát beszerezni, nem tudjuk, de majd meglátjuk, hogy mikor kapjuk meg, de szeretnénk Moderna-vakcinát is, így júniusig 5-6 féle oltóanyag áll rendelkezésünkre

– jelentette ki a szerb elnök, aki a koronavírus új törzsének megjelenése miatt kérte a jelenlévő egészségügyi minisztertől az oltások beadásának felgyorsítását az ország egész területén, a legeldugottabb vidékeken is.

Szerbia

Viola von Cramon: A kézfájással való viccelődés rossz visszhangot váltott ki az EU-ban

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Kézfájás, Viola von Cramon
Viola von Cramon ismételten bírálta a szerb elnököt, de abban a tekintetben nem adott neki tanácsot, hogy mivel kenegesse a fájós kezét (Forrás: Viola von Cramon honlapja)
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi kormánykörökben és a szerb baráti médiában közutálatnak örvendő Viola von Cramon szerint a kézfájással történt szerb elnöki viccelődés nem is rossz, hanem kimondottan rossz visszhangot váltott ki Brüsszelben és a fontosabb európai központokban. Erről a szerb ellenzéki Nyugat-barát fele számolt be a Nova.rs által készített interjú nyomán. Aleksandar Vučić az ohridi „szóbeli megállapodást” követő „nemzeti sajtótájékoztatóján”, amelyet szinte minden szerbiai televízió közvetített, azt mondta az EU-által felkínált dokumentumok aláírásának elutasításával kapcsolatban, hogy „elviselhetetlen fájdalmakat érez a jobb kezében, ezért nem tudja aláírni a két uniós dokumentumot”, és ez így is marad az elkövetkező négy évben.

A kézfájás „szövődményei”

A német zöldekhez (Die Grünen) tartozó Viola von Cramon, aki nem csak egy a sok EP-képviselő közül, hanem az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, „dicséretesnek” nevezte Vučićnak azokat a nyilatkozatait, amelyeket a Szerbia és Koszovó közötti legutóbbi, ohridi találkozó előtt tett, ugyanakkor „szomorúnak” minősítette a már említett, inkriminált kijelentést.

– Mind Brüsszelben, mind az EU kulcsfontosságú fővárosaiban nagyon rosszul fogadták ezt a retorikát, és a jobb kezében érzett elviselhetetlen fájdalommal történő gúnyolódást

– mondta a szerb kormányzati körökben gyűlölt német politikus, aki hozzátette, hogy a (szóbeli) megállapodás jogilag kötelező érvényűvé vált Szerbia számára.

– Ma már Szerbia EU-csatlakozásának kritériumai közé tartozik, és csak teljes körű végrehajtása teszi lehetővé Szerbia számára az uniós tárgyalások lezárását

– mondta a „neveletlen” Viola von Cramon, aki nem kívánt jobbulást és gyors felépülést a szerb elnöknek a kézfájással kapcsoltban.

Kézfájás, Vucic, Viola von Cramon

Mintha azt mondaná, hogy „nézzék csak meg, ez a fájós jobb kezem” (Forrás: szerb elnöki Instagram)

A német politikus hozzátette, hogy továbbra is napirenden tartják a demokráciával, a jogállamisággal valamint a média szabadságával kapcsolatos kérdéseket, mert szerinte a „hazai (szerbiai) reformok kulcsfontosságúak, ezért azokat igyekeznek összekapcsolni az uniós források felhasználásával”.

– Egyszerűen fogalmazva, ha nincsenek reformok a demokratikus normák vagy a jogállamiság területén, akkor nincs pénz az EU-tól. Ezzel mindenkinek tisztában kell lennie a nyugat-balkáni régióban, nem csak Szerbiának

– tette hozzá Viola von Cramon, aki úgy vélte, hogy Szerbia szempontjából „hasznos lenne”, ha megbékélne saját múltjával, ami „nem könnyű, de szükséges”.

Az orosz kártya

A német EP-képviselő szerint Koszovó ügyét rossz célokra használják fel Szerbiában, és ezért erősödnek a (szélső)jobboldali pártok, de amikor ez a téma már lekerül a napirendről, akkor bekövetkezik ezeknek a pártoknak a hanyatlása is.

A szerbiai „nyugatos média” üdvöskéjének tekinthető Viola von Cramon szerint egészen bizonyos, hogy Szerbia nemzetközi helyzete sokkal jobb lett volna, ha szankciókat vezet be Oroszországgal szemben, ami azonban önmagában nem elegendő, mert a Nyugat valójában azt várja Belgrádtól, hogy távolodjon el Oroszországtól.

A szerb nyelvű tartalmat előállító Russia Today (RS) és a Szputnyik orosz hírügynökség jelenléte ezt rendkívüli módon megnehezíti, a német politikus szerint ezért ragaszkodnak ennek a két médiaszolgáltatónak a „betiltásához”.

– A szerbiai polgári titkosszolgálat, a BIA oroszbarát igazgatójának, vagyis Aleksandar Vulinnak a jelenléte egy újabb példa arra, hogy Szerbiának miért az a híre, hogy Oroszország bábja a Balkánon

– jelentette ki Viola von Cramon, aki úgy fogalmazott, hogy elapadóban van a szerb titkosszolgálatba vetett bizalom, és ő személy szerint is félne Szerbiában bármit is tenni Oroszországgal szemben, amíg az igazgatói pozíciót Vulin tölti be.

A német képviselő ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a szerb elnök fentebb emlegetett kijelentései belpolitikai indítékokkal magyarázhatók, ám ugyanakkor Oroszországnak is szólnak, mert „nem Szerbia dönti el, hogy Koszovó beléphet-e az ENSZ-be, vagy sem”.

Viola von Cramon szerint a kézfájással történő viccelődés és az ahhoz hasonló kijelentések ugyan a hazai közönségnek szólnak, viszont az is nyilvánvaló, hogy Koszovó ENSZ-tagsága nem Szerbia, illetve Vučić (fájós) kezében van.

Miután ebben a kérdésben a Biztonsági Tanács dönt, Szerbia ezért jó kapcsolatokat tart fenn Oroszországgal, amely bármikor megvétózhatja Koszovó felvételét az ENSZ-be.

Ugyanezt megteheti természetesen Kína is, amellyel Szerbia egyre jobb kapcsolatokat épít ki, és amellyel a „politikai Nyugat”, vagyis az Egyesült Államok, és annak kisöccse, az Európai Unió, mindinkább szembe kerül. Nem zárható ki, hogy hamarosan Kínát is „szankciózni” fogják „Rajnán innen, és Rajnán túl”.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava