Connect with us

Kína

HÁROM A SZERBÉ: Egymillió kínai vakcina érkezett Szerbiába, ahol napokon belül beoltják az újságírókat is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Szerbia a jelen pillanatban talán az egyetlen ország a Földkerekségen, amelynek három féle vakcinája is van, ráadásul az első európai ország, amely kínai vakcinát is szerzett be. Szerbiának tehát amerikai, orosz és most már van kínai vakcinája is van, vagyis mindhárom nagyhatalomtól vásárolt oltóanyagot, ezért egyik sem, vagy éppenséggel mindhárom, neheztelhet rá. Közben végérvényesen kiderült, hogy a napokban a szerb elnök is beoltatja magát a kínai vakcinával, így ő lesz az első európai államfő, aki kínai védőoltást kap.

Az újságírókat is oltják

Reggel tíz órakor érkezett meg az Air belgrádi Nikola Tesla repülőtérre a kínai oltóanyag, amelynek “fogadására” megjelent Aleksandar Vučić szerb elnök, Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, valamint a nőgyalázó Bratislav Gašić a BIA, vagyis a szerbiai hírszerzés igazgatója.

Ekkora megtiszteltetésben a Belgrádba érkező külföldi politikusok többsége nem részesül, az viszont nem világos, hogy minek tudható be a hírszerzési vezető érdeklődése a küldemény iránt.

A feladót Csen Po nagykövet képviselte, aki a gyorsaságra hívta fel a figyelmet.

– A Sinopharm vakcináját december 30-án regisztrálták Kínában, azóta mindössze tizenhat nap múlt el, és a vakcina máris megérkezett Szerbiába. Úgy vélem, hogy a kínai vakcina érkezése része a vírus elleni közös harcunknak

– mondta szinte tökéletes szerb kiejtéssel Kína belgrádi nagykövete.

A szerb elnök a belgrádi repülőtéren rögtönzött sajtóértekezleten köszönetet mondott Hszi Csin-ping kínai elnöknek a Szerbia iránt tanúsított “korrektségért és barátságért.

– Számunkra kimondottan fontos, hogy ilyen sok adag oltóanyagot kaptunk, mert be kell oltanunk a hadsereget és a rendőrséget, valamint a bolti dolgozókat és a banki alkalmazottakat. Ami Önök számára kimondottan fontos, ma kezdeményeztem a kormánynál, és remélem, hogy ezt Brnabić kormányfő, és Lončar miniszter úr is elfogadja, hogy az újságírókat is tegyék fel a “prioritási listára”

– mondta a szerb elnök a jelenlévő újságírók megnyugtatására, aki szerint hétfőtől vagy keddtől már a szerb média munkatársai is felvehetik a védőoltást, mivel különböző külső helyszíneken dolgoznak.

Aleksandar Vučić valószínűleg ezzel vezekelt amiatt, hogy a napokban megrótta az újságírókat, mert nem tudnak különbséget tenni a Sinovac- és a Sinopharm-féle vakcina között, amelyben a közös az, hogy “kínai származásúak”.

A Sinovac féle vakcina azonban Brazíliában csak 50.4%-os hatékonyságot ért el, a Sinopharmról ugyanakkor azt tartják, 86%-os hatékonysággal rendelkezik.

Az új törzs

Aleksandar Vučić arról is beszélt a kínai vakcina tiszteletére rendezett sajtóértekezleten, hogy napokon belül ő is felveszi a most érkezett kínai védőoltást.

– Hét-nyolc napon belül és is beoltatom magam, ez számomra nem probléma. A fontos inkább az, hogy nem voltam az elsők között, így nem mondhatják rólam azt, hogy a saját bőrömet mentettem

– tette hozzá a szerb elnök, aki egyúttal kifogásolta, hogy Macedónia, Montenegró, és Bosznia- Hercegovina eddig egyetlen adag oltóanyagot sem kapott, Albániába pedig mindössze kilencszáz vakcina érkezett.

– Tárgyalásokat folytatunk, hogy a COVAX-rendszeren belül, mert szeretnénk 463 ezer Astra/Zeneca vakcinát beszerezni, nem tudjuk, de majd meglátjuk, hogy mikor kapjuk meg, de szeretnénk Moderna-vakcinát is, így júniusig 5-6 féle oltóanyag áll rendelkezésünkre

– jelentette ki a szerb elnök, aki a koronavírus új törzsének megjelenése miatt kérte a jelenlévő egészségügyi minisztertől az oltások beadásának felgyorsítását az ország egész területén, a legeldugottabb vidékeken is.

Értékeld ezt a cikket a szívecskékkel!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava