Connect with us

Húsvéti gyermekkönyvek

Horvátország

HORVÁT SZUVENÍR: Jön a hideg, kell a gatyapőc

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gatyapoc
A cikk meghallgatása

A horvátországi Líkába, de esetenként a Plitvicei-tavakra látogató turisták is nem mindennapi emléktárggyal térhetnek haza, eredeti gyapjúból kötött gatyapőccel. Mint ezt a petrovoszellói (Ličko Petrovo Selo) Tara nőegylet kissé korosodó tagjai magyarázzák, a horvátul igen erőteljesen “nakurnjak”-nak nevezett gatyapőc még a huszadik század ötvenes éveiben is szerves részét képezte a férfiak öltözékének a tengerpart közeli hegyvidékes területeken.

Népi hagyomány

Hogy az Európában a 15-ik században még a királyi udvarokban (VIII. Henrik, stb.) is viselt furcsaság miért maradt meg ilyen sokáig Horvátországban, ezt elsősorban a viszontagságos időjárási viszonyokkal magyarázzák.

Líkában a múlt században a tél átlagosan még fél évig tartott, akár -30 fokos fagyokkal, az urak pedig a bő gatya alatt nem viseltek alsóneműt.

A vastag gyapjú zokni mellett elkelt a kötött árú a kispajtásnak, illetve a családi ékköveknek is, ahogyan ezt imitt-amott a világban nevezik.

A gatyapőc valamikor elmaradhatatlan része volt a “stafírungnak”, a menyasszony saját kezűleg kötötte, nemegyszer a jövendőbeli rokonságnál érdeklődve a helyes méretek iránt.

A “különleges ruhadarab” aztán fokozatosan átadta helyét a pamut alsóneműnek, de a hagyomány még jó ideig tovább élt az idősebbek között.

Ma már csak a turisták veszik

Sonja Leka, az előbb említett Tara nőegylet elnöke a rijekai Novi listnek nyilatkozva elmondta, hogy a gatyapőc már 25 éve jóformán csak tájjelegű szuvenírnak számít, a hírét azonban a turisták elvitték a világ minden tájára.

– Így például tavaly egy nagyobbacska női csoport látogatott meg bennünket az Egyesült Államokból, és nagyokat derültek, amikor elmagyaráztuk, milyen célokat szolgál a kérdéses ruhadarab. A gatyapőc ma már nem képezi a ruházat részét, hanem emléktárgy lett belőle, amely mindig és mindenhol jókedvre derít

– mondta Leka, asszony, aki a gatyapőc készítésének avatott szakértője.

A részletekről szólva arról is beszélt, hogy a líkai gatyapőcöt ma már kizárólag csak hízelgő méretekben állítják elő: XL, XXL, no meg “líkai méretben”.

A politikusoknak ajándékba adják

A nőegylet tagjai a Líkába látogató horvát politikusokat is előszeretettel ajándékozzák meg, így Stjepan Mesić és Ivo Josipović köztársasági elnökök is gatyapőccel tért haza.

– Mesić a legnagyobbat kérte.

– emlékezett vissza Sonja Leka, aki azt is elmesélte, hogy Jadranka Kosor volt miniszterelnök a kezébe se akarta venni, de egyre mondogatta, hogy tudja, miről van szó.

A petrovoszellói nőegyletet sűrűn látogatják nemcsak a hazai, de a külföldi újságírók is, legutóbb a France Presse tudósítói voltak náluk.

A mókás emléktárgyat általában nyers gyapjúból készítik, és a “kiszerelés” részét képezi két ügyesen elhelyezett dió is, mint a termékenység szimbóluma.

Újabban már többféle színben pompázó, részletdús darabok is kaphatók.

A formabontás következtében a gatyapőc pici líkai sapkát, szemet-szájat, vagy egyebet ábrázol, vagyis általában mindent, amit a kötőasszonyok képzelőereje és emlékezőtehetsége kiad.

A BALK Hírlevele


Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava