VÍRUSOS KORMÁNYFŐ: Pozitív lett a horvát miniszterelnök COVID-tesztje, otthonról folytatja a munkát

Olvasási idő: 1 perc

A horvát kormány közlése szerint a koronavírus megbetegítette a horvát miniszterelnököt is, aki otthonról folytatja a munkát. Andrej Plenković már korábban házi karanténba vonult, miután a hétvégén a feleségének pozitív lett a tesztje. A horvát kormányfő akkor még negatív tesztet produkált, most viszont nála is kimutatták a vírus jelenlétét.

Jól van, és dolgozik

Először a horvát miniszterelnök feleségének lett pozitív a tesztje, ezt követően betegedett meg maga a miniszterelnök is.

Miután a miniszterelnök úr felesége szombaton enyhén belázasodott, COVID-19 tesztet végeztetett magán, és az eredmény pedig pozitív lett. Ezt követően Andrej Plenkovićot is tesztelték, az ő tesztje negatív lett. Számára tíznapos karantént rendeltek el

– írta Marko Milić horvát kormányszóvivő a Twitteren.

Az epidemiológusok ajánlásait követve Plenković hétfőn ismét teszteltette magát, az újabb teszt eredménye viszont pozitív lett.

A kormányfő jelenleg jól érzi magát, és otthonról végzi a munkájával járó tevékenységeket, betartja az orvosok és az epidemiológusok összes utasítását

– jelentette be a zágrábi kormány illetékese.

Szigorúan szankcionálják a szabálysértőket

Andrej Plenković megbetegedése miatt videólinken tartották meg a horvát kormány hétfő délutáni ülését, amelyen szigorú intézkedéseket hoztak mindazokkal szemben, akik nem viselnek maszkot, vagy engedély nélkül gyülekeznek.

A mostani döntés alapján 500 kunás, vagyis közel 25 ezer forintos büntetéssel sújtják azokat, akiken nincs maszk, és 10 ezer kunás, azaz majdnem félmillió forintnak megfelelő büntetést kapnak, akik nem engedélyezett összejövetelen vesznek részt.

A Plenkovićról szóló hírrel párhuzamosan az Európai Unióban meredeken emelkedik a fertőzések száma, Horvátországban a második legnagyobb az esetszám Luxemburg után – az Európai Járványmegelőzési és Járványvédelmi Központ által közzétett adatok szerint.

Hétfőn a horvát egészségügyi hatóságok bejelentették, hogy 1830 újmegbetegedést regisztráltak az elmúlt 24 órában, a halottak száma 72 volt. Jelenleg 2358 embert ápolnak korházban, 255-en vannak lélegeztetőgépen.VÍRUSOS KORMÁNYFŐ: Pozitív lett a horvát miniszterelnök COVID-tesztje, otthonról folytatja a munkát VÍRUSOS KORMÁNYFŐ: Pozitív lett a horvát miniszterelnök COVID-tesztje, otthonról folytatja a munkát balkanac nagy