Connect with us

Horvátország

VANDALIZMUS: Izrael horvátországi nagykövete az usztasa üdvözlés betiltását kéri, miután zsidó emlékművet rongáltak meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

varasd
A cikk meghallgatása

A 2016-ig Budapesten szolgálatot teljesítő Ilan Mor izraeli nagykövet azt mondta, itt az ideje, hogy teljesen betiltsák a II. világháborús horvátországi fasiszták, azaz az usztasa mozgalom ellentmondásos üdvözlését, “A hazáért készen!” (Za dom spremni) mondatot. A diplomata egy vandál cselekményre reagált, amely során egy holokauszt-emlékművet rongáltak meg az észak-horvátországi Varasdon: festékszóróval horogkeresztet és az usztasa jelképét fújták fel rá.

Mor sajtóközleményében úgy fogalmazott, biztos benne, hogy a horvát hatóságok továbbra is mindent megtesznek, hogy azonosítsák az elkövetőket, és amint lehet, bíróság elé állítják őket.

– Ez egyúttal megfelelő idő arra is, hogy teljesen betiltsák a hírhedt “A hazáért készen!” üdvözlés használatát

– tette hozzá.

Mor úgy fogalmazott, “mélységesen megdöbbentette és elszomorította az általa olvasott szomorú hír” Varasdról, ahol megrongálták a nemrég felállított emlékművet, amit a holokauszt áldozatainak tiszteletére emeltek a varasdi zsinagógával szemben.

Az emlékművet olyan téglákból építették, amelyek az usztasák által üzemeltetett jasenovaci II. világháborús haláltáborból származnak.

Az izraeli nagykövet úgy vélte, a megbékélés új pozitív szellemisége, amiért Horvátországot dicséret illeti, megállítja a társadalom azon szélsőséges elemeit, akik továbbra is tagadják a holokausztot, és kisebbítik a rémtetteket, amelyeket az usztasa rezsim elkövetett a zsidók, szerbek, romák és az antifasiszták ellen a hírhedt jasenovaci táborban.

Szerinte a varasdi vandál cselekmény egyértelműen megmutatta, hogy még mindig vannak olyanok Horvátországban, akik nem tanultak semmit a történelemből és az emberiség legnagyobb tragédiájából, amit a nácik és kollaboránsaik okoztak a zsidóknak Európában és Horvátországban.

A helyi rendőrség nem tudja, hogy az emlékművet egy vagy több elkövető rongálta meg. Csak arról tudtak beszámolni, hogy a rongálás valamikor november 20-a és 22-e között történt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava