Connect with us

Egyesült Államok

NEMCSAK PROTOKOLL: A szerbek és a horvátok gratuláltak Bidennek a győzelemhez, Vučić cirill betűkkel írta meg üzenetét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A balkáni vezetők sorra gratuláltak Joe Bidennek az Egyesült Államok elnökének történt megválasztásához.

A szerb államfő a Twitteren köszöntötte az új amerikai elnököt. Aleksandar Vučić cirill betűkkel írta írta meg üzenetét, amelyben reményének adott hangot, hogy a két ország közötti az együttműködés ugyanolyan marad, mint Donald Trump idején.

– Őszinte gratuláció @JoeBiden az Egyesült Államok elnökének történő megválasztásához. Bölcsességet és elszántságot kívánok ahhoz, hogy szembenézzen a meglévő kihívásokkal Amerika és a világ javára. Remélem annak a jó együttműködésnek a folytatását Önnel, amit @realDonaldTrump esetében tartottunk fenn, amiért nagyon hálás vagyok neki

– írta a Twitteren közzétett üzenetében a szerb elnök.

A mindössze három mondatos bejegyzésből kiderül, hogy Vučić tudomásul veszi Biden megválasztását, de nem örül neki.

Horvátországból többen is gratuláltak Joe Bidennek a győzelemhez.

Andrej Plenković miniszterelnök nem csak az új elnököt, hanem az új alelnököt is köszöntötte.

– Gratulálok a megválasztott elnöknek @JoeBiden és megválasztott alelnök @KamalaHarris! A horvát kormány @VladaRH várakozással tekint az Önnel és az Ön adminisztrációjával történő együttműködésre a kétoldalú kapcsolatok erősítésében és a transzatlanti partnerség bővítésében!

Bidennek gratulált Kolinda Grabar- Kitarović, volt horvát elnök is, aki az üzenethez egy “ölelkezős fényképet” is csatolt. A volt horvát elnökasszony szintén köszöntötte az első női alelnököt, Kamala Harrist is.

A két jobboldali politikus mellett gratulált az új amerikai elnöknek Zoran Milanović baloldali államfő is, aki egész regényt írt, de nem angolul, hanem horvátul, és nem a Twitteren, hanem a Facebookon.

https://www.facebook.com/ZoranMilanovic/posts/2707518669513756

– Gratulálok az Egyesült Államok megválasztott elnökének, Joe Bidennek. A rekordszámú amerikai választópolgár által mutatott bizalom megerősíti, hogy a demokráciában akkor is hinnünk kell, ha az megpróbáltatásoknak van kitéve. Biztos vagyok benne, hogy Joe Biden győzelme egyben a veszélyeztetett euro-atlanti partnerség megújítását is jelenti, és hogy Európa ismét az Egyesült Államok fő szövetségese lesz. Mert ez jó a globalizált világnak, Európának és Horvátországnak. Meggyőződésem, hogy Horvátország nemcsak szövetségesre, hanem barátra is talál az Egyesült Államok megválasztott elnökében, különösképpen azért, mert Joe Biden igazán megérti közelmúltunk történelmét, amiről a vele folytatott korábbi, nagyon tartalmas beszélgetések során meggyőződhettem

– írta a horvát államfő az új amerikai elnöknek.

Már ebből a néhány mondatból is leszűrhető, hogy ami a Balkánon az egyik oldalon előny, az a másik oldalon hátrány.

A horvát elnök azért örül Biden megválasztásának, mert az “megérti a közelmúlt történelmét”, a szerb elnök viszont az üzenet megírása előtt fél nappal azért fanyalgot, mert az új amerikai elnök annak idején részt vett a Szerbia elleni bombázásokban, és Koszovó függetlenségének megteremtésében.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava