Connect with us

Járvány

ÚJABB BETEG: Koronavírusos lett Irinej szerb pátriárka is, aki korházba szállítása előtt fogadta a magyar nagykövetet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

szerb patriarka
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 1 perc

A Szerb Ortodox Egyház bejelentette, hogy a koronavírus megfertőzte Irinej pátriárkát is, akit a belgrádi speciális COVID-kórházba szállítottak.

A pátriárka szerdán rendes munkanapot tartott, amely során munkamegbeszéléseket folytatott, többek között fogadta a magyar nagykövetet is.

– A rendszeres tesztelés keretében és az epidemiológiai megfontolások után PCR-tesztet hajtottak végre, amely megerősítette, hogy Őszentsége, Irinej pátriárka pozitív, de tünetmentes, és kiváló általános állapotban van. Őszentségét a belgrádi COVID-kórházba szállították

– áll a Szerb Ortodox Egyház közleményében.

A belgrádi lap kórházi forrásokból úgy értesült, hogy Irinej pátriárka általános állapota jó, de a helyzet figyelemmel kísérése érdekében felvették az intézménybe.

Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke telefonon beszélt Irinej pátriárkával, akinek jó egészséget kívánt, és reményét fejezte ki, hogy a pátriárka sikeresen felépül.

– A pátriárka egészsége nemcsak személyesen nekem létfontosságú, hanem az összes hívő ember számára is

– jelentette ki a szerb elnök.

Ebből az alkalomból Vučić ismételten közölte Őszentségével, hogy hálás mindazért, amit a pátriárka a szerb nép és Szerbia érdekében tesz.

Korábban Amfilohije Radović, a montenegrói szerb ortodox egyház feje betegedett meg, ami esetében végzetes volt.

Irinej pátriárka részt vett Amfilohije metropolita podgoricai temetésen, amelyen liturgiát és istentiszteletet tartott.

A Szerb Ortodox Egyház feje 90 éves, 2010 januárjában választották pátriárkává.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint “Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava