Connect with us

Horvátország

VÁRHATÓ VOLT: Az orosz külügyminiszter lemondta horvátországi látogatását, Szerbiában viszont két napig marad

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A belgrádi Novosti négy nappal ezelőtt megszellőztette, hogy Szergej Lavrov lemondta horvátországi látogatását, ám akkor hivatalosan nem reagált senki az értesülésre. A szerb napilap/hírportál akkor azt is közölte, hogy Lavrov két naposra tervezi belgrádi látogatását, amit azzal kommentált: mindebből kiderül, hogy a világ legnagyobb állama mit tekint prioritásnak, és mennyire fontosak neki a baráti kapcsolatok Szerbiával és annak vezetésével.

Horvátország 0 – Szerbia 2

Ennyi napot tartózkodik az orosz külügyminiszter balkáni körútja során az említett két országban.

Ebből az következik, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter valóban lemondta október 27-ére tervezett zágrábi látogatását, hivatalosan “epidemiológiai okok” miatt.

A jelek szerint a horvátországi COVID-19 különösen potens, különbözik a világot sújtó járvány egyéb vírustörzseitől, mert az orosz külügyminiszter balkáni körútja folyamán csak Zágrábot kerüli el, de látogatást tesz Görögországban, Bosznia- Hercegovinában és Szerbiában, október 26-a és 29-e között.

Bár Lavrov látogatását maga Andrej Nyesztyerenko, új horvátországi orosz nagykövet jelentette be megközelítőleg két héttel ezelőtt, amiből sokan a meglehetősen fagyos horvát-orosz viszony esetleges újjáélesztését vélték kiolvasni, sőt Putyin esetleges látogatását is belelátták, de az egészből nem lett semmi.

Pedig kerek 15 éve nem járt orosz külügyminiszter Horvátországban, Lavrov pedig idén már másodszor mondta le horvátországi látogatását.

A zágrábi Jutarnji list napilap orosz forrásokra hivatkozva tudni vélte, hogy Lavrov azt követően mondta le látogatást, miután kiderült, hogy Andrej Plenković miniszterelnök nem tudja, vagy nem akarja fogadni.Booking.com

Káros kezdeményezés(?)

Bár a négymilliós Horvátország súlya a nemzetközi politikában nem túlzottan nagy, a Balkánon mégiscsak tényezőként kell számolni vele.

Jó kapcsolatokat ápol Koszovóval, Albániával, Észak- Macedóniával, az ottani horvátok által befolyása van Bosznia- Hercegovinára, a Szerbia-barát erők hatalomra kerülése előtt pedig szívélyes viszonyban volt Montenegróval is, és végső fokon komoly nehézségeket okozhat Szerbiának az EU-s csatlakozás folyamatában.

Orosz szemszögből nem lényegtelen, hogy Horvátország egyértelműen nyugati irányultságú és NATO-tag, és az előrejelzések szerint január 1-én üzemelni kezdő horvát LNG-terminál miatt felkerül a világ energiatérképére is.

Nemrég tartották a Három Tenger Kezdeményezés virtuális csúcstalálkozóját, amelyet megelőzően Zoran Milanović horvát elnök úgy nyilatkozott, hogy ez Horvátország számára egy “szükségtelen és potenciálisan káros kezdeményezés, amely miatt szembe kerül Oroszországgal és Németországgal”.

Nem meglepő, hogy az orosz sajtó nagy teret szentelt Milanović nyilatkozatának, és az sem meglepő, hogy a virtuális csúcson nem a horvát elnök, hanem a horvát kormányfő vett részt, holott korábban mindig a volt horvát államfő, Kolinda Grabar- Kitarović “lubickolt a három tengerben.

Milanović egyszerűen nem akart résztvenni a találkozón, így a külügyminsizterre testálta át a feladatot, de végül Plenković ugrott be helyette.

A horvát miniszterelnök ráadásul bejelentette, hogy a horvát kormány 20 millió euróval járul hozzá az Európát a gázbeszerzés terén kettészelő kezdeményezés által létrehozott közös alaphoz.

Ekkora már egyre inkább súlyosbodott a politikai színezetű “epidemiológiai helyzet”, és Lavrov a zágrábi látogatás helyett egy nappal meghosszabbította belgrádi tartózkodását.

A horvát kormány cáfol

Marko Milić, a horvát kormány szóvivője erélyesen cáfolta, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter politikai okok miatt mondta le zágrábi látogatását.

Ennek oka szerinte az volt, hogy a zágrábi orosz nagykövetség munkatársai megfertőződtek a koronavírussal, és így nem tudtak megfelelő módon részt venni a találkozók megszervezésében.

Ugyanakkor cáfolta a Jutarnji list orosz forrásokból származó információit is, hogy Plenković miniszterelnök nem akarta, vagy nem tudta fogadni Lavrovot.

– A miniszterelnökkel való keddi találkozót 11 óra 45 percre időzítették

– hozta a nyilvánosság tudtára a kormányszóvivő.

Ugyanakkor a kormány közleménye szerint a horvát miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium megkezdte az egyeztetést azzal kapcsolatban, hogy új időpontot találjanak Szergej Lavrov horvátországi látogatásának.

Harmadszorra talán csak sikerül összehozni, de ezek után nehezen hihető, hogy az időpont idén lesz.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava