Connect with us

Bosznia

LEZÁRULT A TEJHÁBORÚ: A Belje veszi meg a Megglét, de az igazi győztes Eszék-Baranya megye főispánja

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Mint azt a BALK is hírül adta, a nyáron Horvátországban kiemelt témának számított a bajor Meggle korporáció bejelentése, hogy az év végével bezárólag felszámolja eszéki tejüzemét, és végérvényesen kivonul Horvátországból. A bajorok azonban nem számítottak a közvélemény felháborodására és az erőteljes politikai reakciókra.

Amire nem számítottak

Az eszéki tejüzem bezárása üzleti szempontból teljesen indokolt lépés volt.

A Meggle tulajdonában lévő, 71-éves múltra visszatekintő eszéki tejgyár folyamatosan vesztéségekkel üzemelt – csak tavaly 12,5 milló kunás, azaz több mint 1,5 milió eurós veszteséggel zárta az évet – és mint ezt a bajor tulajdonos kifejtette, a koronavírus-járvány következtében fellépő gazdasági válság még súlyosabbá tette a helyzetet.

A német cég igyekezett tisztességesen eljárni, a tejgyár 160 dolgozójának a törvényes kötelezettségeket 25 százalékkal meghaladó végkielégítést helyezett kilátásba, a tejet beszállító, zömében kis, családi vállalkozásokat pedig azzal igyekezett megnyugtatni, hogy más felvásárlót talál számukra.

Amire viszont nem számítottak, az a közvélemény felháborodása, illetve a politikai reakciók.

A “jámbor bajorok” ugyanis nem rejtették véka alá, hogy a termelést Bosznia- Hercegovinába, illetve Szerbiába helyezik át, és onnan szándékozzák ellátni a horvát piacot.

Ez nem volt a legjobb ötlet, az elképzelés némi túlzással ahhoz hasonlítható, mintha valaki Iránból Izraelbe helyezné át a termelést, és onnan akarná ellátni az iráni piacot.

A “szlavóniai ajatollah” pályfutása

Nem segített az sem – egy pillanatig maradjunk még a perzsa párhuzamnál -, hogy a helyi ajatollah, Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei főispán politikai pályafutása nem várt magasságokba ívelt.

A júliusban tartott parlamenti választások során Anušić, aki a Horvát Demokrata Közösség (HDZ) egyik alelnöke, meggátolta ugyanis a Škoro-féle Hazafias Mozgalom szlavóniai térnyerését, és ennek köszönhetően sikerült kilobbiznia Nataša Tramišak számára a Regionális Fejlesztések és EU-alapok miniszterének posztját.

Bár Tramišak asszony kiemelkedő eredményeket ért el Eszék- Baranya Megye EU-alapokkal foglalkozó ügyosztályán, a mentorának számító Anušić segítsége nélkül azonban esélye sem lett volna a miniszteri posztra.

Anušić még nyáron, az összhorvát felzúdulás idején, ígéretet tett arra, hogy nem hagyja cserben választóit a Meggle-ügyben, s a jelek szerint ígéretét be is váltotta.

Az ígéret betartva

A jól értesült horvát sajtó a minap hírül adta, hogy az egykori Agrokor, ma Fortenova konszern részét képező Belje kombinát és a Meggle között megegyezés született az eszéki tejgyár megvásárlásáról.

Az egyezség értelmében a Belje a 160 dolgozó mintegy 70 százalékát megtartja, a maradékot pedig vagy nyugdíjaztatja, vagy a Belje más üzemeiben helyezi el.

A horvát kollégák azt is hírül adták, hogy ezzel a Belje a zágrábi Dukat és a varazsdi Vindija után a harmadik legnagyobb tejfelvásárlóvá vált a horvát piacon, részesedése 16 százalékot tesz ki.

A gyanakvóbb újságírók szerint a Fortenova hirtelen támadt érdeklődése mögött inkább politikai, mint üzleti okok húzódnak meg, miután a főként orosz befektetők kezében lévő Belje nemrégiben a rendkívül jövedelmező fagylalt- és fagyasztott élelmiszer gyártásról volt kénytelen lemondani, amikor meghirdette a zágrábi Ledot, a bosznia-hercegovinai Ledo Čitlukot és a szerbiai Frikomot magába foglaló Ledo Grupa eladását.

Összegezve: a tejháború győztese Ivan Anušić, Eszék- Baranya megyei főispán, a vesztesek közé pedig szabadon besorolható a Meggle is, amely a továbbiakban valószínűleg nem sok tejterméket ad el a horvát piacon.

Lásd a fenti iráni-izraeli hasonlatot!

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava