...
Connect with us

Horvátország

IDEIGLENESEN VAGY TARTÓSAN? A MOL télre bezárja a fiumei finomítót, és inkább importálja a dízelt Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fiume rafi
Olvasási idő: 2 perc

A legfrissebb információk szerint az INA a világpiacon vásáról olajszármazékokat ahelyett, hogy a fiumei (rijekai) finomítóban saját maga állítaná elő őket. A Magyarországgal és a MOL-lal általában erőteljesen kritikus zágrábi Nacional legfrissebb cikke szerint ez akár a legrosszabb forgatókönyv végrehajtásának az előjele is lehet, az pedig nem nem más, mint a fiumei olajfinomító bezárása. Ez elég megrázó fordulat lenne azt követően, hogy nemrégiben már lakat került a sziszeki finomítóra.

A horvát Ina olajtársaság másfél héttel ezelőtt ajánlatokat kért a világ legnagyobb olajkereskedőitől 270 ezer tonna dízel üzemanyag beszerzésére, amelyet főleg a horvát kiskereskedelmi piacon szeretnének értékesíteni.

A Nacional jólinformált „olajos körökből” úgy értesült, hogy az INA olyan ismert olajkereskedő cégekhez fordult, mint a Glencore, a holland Vitol, az olasz Eni, a brit BP, valamint svájci a Petraco és a Litasco.

A meg nem nevezett forrás szerint a fenti mennyiség leszállítását az INA novemberre és decemberre, valamint jövő év januárjára kéri.

A zágrábi lap informátora szerint ellentmondásos döntésről van szó, hiszen a világjárvány miatt kialakult piaci telítettség következtében a kőolaj nagyon olcsó, ezért a lépés üzleti szempontból némileg akár érthető is.

A probléma az, hogy a saját finomító viszont áll, ami nettó veszteség, miközben a MOL besöpri a hasznot, mivel az import által olcsón jut hozzá az olajszármazékokhoz, amelyeket a hazai piacon drágán értékesít. Ennek során Horvátország északi területeit a saját pozsonyi és százhalombattai finomítójából látja el, miután a sziszeki finomító bezárt, a déli régiókat pedig az importból beszerzett termékekkel elégíti ki, amelyeket a fiumei és a ploče kikötőn keresztül hoz be.

Az INA a Nacional kérésére megerősítette, hogy a korábbi évekhez hasonlóan és a szokásos gyakorlatnak megfelelően 2020 novemberétől 2021 január végéig „optimalizálják” a fiumei finomítót, miután piaci kereslet csökkent, és a történelmileg alacsony árak miatt a termeléséből származó bevételek nem fedezik a költségeket.

A fiumei finomító ideiglenes leállítása csak az első lépés a magyar tervek megvalósítása felé, ami szépen-csendben a tartós bezárásához vezet. A magyarok ezzel négy milliárd kunát (közel 200 milliárd forintot) takarítanának meg, amit nem kell kifizetniük a fiumei finomító beígért modernizálásáért, ráadásul egy újabb piacot szereznének a Magyarországon és a Szlovákiában előállított termékeik számára

– nyilatkozta a Nacional meg nem nevezett forrása.

Az INA-ban cáfolják, hogy a fiumei olajfinomító tartós leállítását tervezik, amit azzal magyaráznak, hogy tavaly 800 millió kunát (37 milliárd forint) fordítottak felújításra, ez pedig a legnagyobb beruházás volt a finomító történetében.

Az INA szerint a további felújításokkal a cég a modern európai finomítók közé tartozik majd, amelyben a kőolaj feldolgozása hosszú távon biztosított és kifizetődő lesz.

sziveri janos szelherceg 728 ?c=4784&m=0&a=438898&r=SziveriJ%C3%A1nos%3ASz%C3%A9lherceg&t=pi
Horvátország

Nyugaton is tudnak lopni, miközben egy horvát rendőr sz@rik a főnökére

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

horvát rendőr
Biztonság és bizalom, ez a horvát rendőrség jelszava, de vannak, akik tesznek rá (Forrás: Kalesijska)
Olvasási idő: 3 perc

Annak idején, a kilencvenes években Kelet-Európában szinte mindenkinek a legkülönfélébb illúziói voltak a tükrös palota módjára villogó Nyugatról. Aztán ez idővel elmúlt, bár még mindig szép számmal akadnak olyanok akik úgy hiszik, hogy a tejjel-mézzel folyó Kánaán a Lajtán túl keresendő. Legtovább az a tévképzet tartotta fenn magát, hogy Nyugaton nincs korrupció, illetve hogy az urak nem lopnak. Ahogy azt Jánisz Varufákisz (extrabaloldali) görög expénzügyminiszter magyarázta meg ezt a nemrégiben, tényleg van különbség a Délen, meg Keleten folyó, és a fejlett országokban zajló csirkefogás között: a mienk egyszerű, alacsony értelmi szintű lopás, míg a nyugati ipari szintű, néha Nobel-díjas elméket megszégyenítő tiltott nyerészkedés. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem buknak le.

Komplikált nemzetközi vállalkozás

Így az Európai Ügyészség minap adott hírt arról, hogy az olasz rendőrség Parma, Potenza és Salerno városában végzett házkutatást, minek eredményeképpen – a zárolt bankszámlákkal egyetemben – 149 millió eurót koboztak el.

A vagyoni eszközök befagyasztását elrendelő határozatot egy pármai vizsgálóbíró hozta az Európai Ügyészség kérésére az üzemanyag-kereskedelemben részt vevő öt személlyel és két vállalattal szemben.

Ugyanakkor szintén az Európai Ügyészség kezdeményezésére három olasz állampolgár ellen indítottak eljárást, akik ügyleteiket Miamiból, Dubaiból és Salernoból irányítják.

Anélkül, hogy részletekbe mennénk, az alapötlet az volt, hogy Szlovéniában és Horvátországban vásárolt üzemanyagot csempésztek Olaszországba, ahol ezt ÁFA nélkül, nyomott áron értékesítették a benzinkutakon.

Az árut az egyik olasz állampolgár tulajdonában lévő horvát cég teherautóival szállították, és egyelőre úgy néz ki, hogy sem a szlovén, sem a horvát oldalon nem volt senki sem beavatva a dologba.

horvát rendőr

A rendőrségi akció nem nélkülözte a filmszerű jeleneteket, mert a házkutatások során a padlóba épített kazettákban több millió euró készpénzt találtak.

A varoufákiszi ipari szintre utal az is, hogy ez tulajdonképpen az olasz igazságszolgáltatási szervek által 2019-ben lefolytatott eljárás következő fejezete, amelynek során egy pármai székhelyű cégnél végzett kutatás során 1,5 millió euró készpénzt koboztak el.

A becslések szerint az olasz adóhivatalt 92 millió euróval károsították meg.

Nem sok változott két évezred alatt

Egyik kedvenc témám, hogy az ember keveset, vagy semmit sem változott az ókor, de valószínűleg a történelem elejének ködébe vesző korok óta sem.

A kvázi modern ember szinte semmiben sem különbözik a római birodalom polgáraitól, és erre egy tavaly, a northumberlandi Hexam városka közelében fekvő, ókori Vindolanda maradványait feltáró ásatások is rávilágítottak.

Az ásatások során ugyanis egy olyan követ találtak, amelybe akkurátusan egy pénisz volt belevésve, a következő szöveg kíséretében: „Secundinus cacator”.

Hogy ki volt a sz@ros Secundinus, teljesen mellékes, az üzenet nem sokban különbözik a mi városaink falaira felfújt firkáktól. Pláne, az indulat nem, ami arra késztet bennünket, hogy ország-világ színe előtt pocskondiázzuk embertársainkat.

Horvát rendőr

Visszakanyarodva a rendőrségi témákra, tegnap egy zágrábi rendőr ősi megnyilvánulásáról adott hírt a horvát média.

A Zágráb központjában elhelyezkedő Bauer-utcai rendőrkapitányságon egy főnökével nyilván roppant elégedetlen horvát rendőr a nagy dolgát a főnök irodájának kellős közepén végezte el, nyomatékosítva tiltakozását egy ütve fúróval, amivel a falakat lyuggatta ki.

A rendőr kilétét titok fedi, csak annyit tudunk, hogy garázdaság, hivatali ez-az megsértése miatt fegyelmi eljárás folyik ellene, viszont tudjuk, hogy a modern kori Secundinust, azaz a főnököt Joso Žugajnak hívják.

Hogy min különböztek össze az anonim rendőrrel, nem tudjuk, de biztos érdekes dolog lehetett. Ismerve némiképpen az embernek nevezett kétlábú emlősöket, csak két dologról lehet szó: vagy pénz, vagy nőügy van a dolog hátterében.

Apró piszkoskodás igazán nem szokta annyira kihozni az embert a sodrából, hogy lesz@rja a főnök irodáját, illetve a tehetetlen agresszió jeleként összefurkálja annak falait.

A rendőrségi közlemény szerint a szóban forgó rendőrt a közrend és a béke megsértése, azaz arcátlan viselkedés és a felettesének megsértése miatt büntették meg.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendőrt a zágrábi rendőrkapitányság vezetőjének döntése alapján a fegyelmi eljárás végéig ideiglenesen felmentik a szolgálatból

– közölték rendőri lakónikussággal.

Ha jobban belegondolok, még mindig jobb, mintha egy kilónyi robbanóanyaggal pakolta volna meg a „hatalom székhelyét”. A bűztől még senki nem halt meg, ezt minden katonaviselt ember tudja.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.