Connect with us

Egyesült Államok

VIRTUÁLIS MEGNYITÓ: Amerika nem húzza-vonja a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtását, mint az Európai Unió

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

grenell vucic
A cikk meghallgatása

A gazdasági együttműködésről, valamint a kedvező kamatozású és a kamatmentes hitelekről tárgyalt Belgrádban Ana Brnabić szerb kormányfő és Adam Boehler, az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság (DFC) ügyvezető igazgatója. A közös nyilatkozat aláírását követően virtuálisan megnyitották a DFC szerbiai irodáját. Aleksandar Vučić szerb államfő kiemelte, amióta Szerbia 1881-ben megalapozta kereskedelmi kapcsolatait az Amerikai Egyesült Államokkal, ilyen fontos megállapodásra nem került sor, annak pedig már 140 éve.

Négy pont

Adam Boehler elmondta, hogy Szerbia négy területen használhatja fel az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság által nyújtott támogatást.

Az első helyen az infrastrukturális projekteket említette, amelyek közé az olyan nagy volumenű beruházások tartoznak, mint például az autópályák.

A második helyre a kis- és középvállalkozásokat sorolta, amire az amerikaiak nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni, mint a kínaiak, és ezzel szeretnék elkerülni az államkapitalizmus kialakulását.

A harmadik helyre tették azokat az állami garanciákat, amelyeket a DFC vállal fel az Egyesült Államok nevében.

A negyedik helyre került a női vállalkozók támogatása, amit Ivanka Trump, az amerikai elnök lánya kezdeményezett, mint apjának a hivatalos tanácsadója.

A szebb szerb jövő

Az amerikai Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság belgrádi irodájának megnyitásával kapcsolatban Aleksandar Vučić úgy nyilatkozott, hogy annak az országnak “van jövője”, ahova az amerikaiak fektetnek be.

A szerb elnök ígéretet tett arra, hogy Szerbia betartja a washingtoni szerződésben vállalt kötelezettségeit, ami például Szerbiai izraeli nagykövetségének Jeruzsálembe történő áthelyezését, és a kínaiak kiszorulását jelentheti Szerbiából, de befolyásolhatja a Közel- Keletre irányuló szerb fegyverexportot is.

Kiemelte, a washingtoni megállapodással Szerbia sokat tett, hiszen megnyitotta az amerikai barátság ajtaját, és mint kiemelte, hálával tartozik ezért Donald Trump amerikai elnöknek.

A szerb elnök a barátság ajtajának megnyitását követően még egy figyelemre méltó bejelentéssel állt elő, amely szerint Szerbia és az Egyesült Államok közösen gyógyítják be a múlt sebeit.

– Richard Grenellnek az az ötlete támadt, hogy Szerbia és az Egyesült Államok közösen újítsa fel a honvédelmi minisztérium és a vezérkar épületét

– mondta a szerb elnök az 1999-ben, az amerikaiak által lebombázott két épületre utalva.

Richard Grenell úgy nyilatkozott, hogy sok problémával kellett megküzdenie, amiből ezután is lesz bőven, de abban bízik, hogy ha az embereknek jó fizetésük lesz, akkor a politikai ellentétek csökkennek.

– Mi nem követeljük Szerbiától, hogy mindenben értsen egyet az Egyesült Államokkal, biztosan lesznek különbségek a jövőben is, de én a kezdetektől a párbeszédre törekedtem, és azt szeretném, hogy akkor is párbeszédre törekvő barátokként váljunk el, ha lesznek köztünk különbségek

– mondta Grenell, aki jelezte, hogy a washingtoni szerződés gazdasági részének gyors végrehajtására törekszik, nem úgy mint az Európai Unió, amelyet a brüsszeli bürokrácia akadályoz a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtásában.

Egy igazi amerikai szerb

Az amerikaiak nem lacafacáznak, a gyors cselekvést pedig jól jelzi a Nemzetközi Fejlesztési Pénzügyi Társaság belgrádi irodavezetőjének a kinevezése.

A szerbiai származású John Jovanovicnak a múlt szerdán kínálták fel az iroda vezetését, Jovanović pénteken felmondott régi munkahelyén, hétfőn pedig már a Belgrádba tartó repülőn ült.

– Számomra ez a legnagyobb megtiszteltetés, ami felelősséget is von maga után. Ilyen lehetőség az életben egyszer adódik. Az én feladatom a térség gazdasági fejlesztése a szó legnemesebb értelmében, valamint a barátság további elmélyítése a balkáni országok és az Egyesült Államok között

– mondta Jovanovic – lassan ugyan – de tökéletes szerbséggel, amitől a szerb elnöknek majdnem könnybe lábadt a szeme.

Aleksandar Vučić azt reméli, hogy nem csak John jött el Szerbiába, hanem maga Donald Trump amerikai elnök is tiszteletét teszi Belgrádban.

– Az amerikai elnök nagyon kedves volt, és elfogadta a meghívásomat, én pedig, mint minden szerb, rámenős voltam, és nem tudtam leállni

– mondta Aleksandar Vučić.

Richard Grenell különmegbízott megerősítette, hogy Donald Trump, és lánya Ivanka is szeretné felkeresni Belgrádot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava