Connect with us

Horvátország

HORVÁT KORONAVÍRUS: Nem alkotmányellenes a válságstáb, döntött az alkotmánybíróság

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát alkotmánybíróság hétfőn elutasította a válságstáb működésének és döntéseinek jogalapját vitató legtöbb panaszt. Az indoklás szerint a polgári védelmi szervezetről szóló törvény összhangban van az alkotmánnyal, és így legitimek a válságstáb intézkedései, amelyeket a koronavírus-járvány megfékezésére hozott. A jobboldali horvát miniszterelnök ezzel megnyert egy csatát a baloldali államfő ellen.

Legitim a válságstáb

A horvát alkotmánybíróság úgy döntött, hogy a horvát válságstáb határozatai összhangban vannak a törvényekkel és az alkotmánnyal.

A legtöbb bíró szerint az intézkedések alkotmányosak, mert céljuk a COVID-19 vírus terjedésének megakadályozása, valamint a polgárok életének és egészségének védelme volt.

A boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló saját kezdeményezésű eljárásban a testület ugyanakkor megállapította, hogy az nem volt összhangban az alkotmánnyal.

– Bár a vasárnapi munkavégzés betiltásával a válságstáb az állampolgárok életének és egészségének védelme érdekében megalapozott legitim cél elérésére törekedett, az nem felelt meg az arányosság követelményeinek

– olvasható a horvát alkotmánybíróság közleményben.

Politikai vagy szakmai testület

Zoran Milanović horvát államfő szerint a válságstáb működése alkotmányellenes. Ezzel a véleménnyel szembehelyezkedett Andrej Plenković miniszterelnök, ezért a kérdésben heves szópárbajok alakultak ki a kormány és a köztársasági elnök hívei között.

– Nem normális, hogy emberek egy csoportja, amelyet nem az állampolgárok választottak meg, határozzon arról, hogy hány vendég lehet egy esküvőn

– nyilatkozta korábban Milanović, aki szerint parlamentnek kétharmados többséggel kell felhatalmaznia a kormányt, hogy az a korlátozásokról döntést hozhasson.

A kabinet ugyanakkor úgy vélte, hogy a válságstáb nem politikai, hanem szakmai kérdésekben döntött, hogy megvédje az emberek életét és egészségét.

A COVID-19 vírussal kapcsolatban hozott intézkedések ellenzői szeptember 5-én Zágráb főterén tartották meg a Szabadság Fesztivált azzal a szlogennel, hogy “nem vagyunk covidióták”.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava