Connect with us

Szerbia

MEGSZOBROSÍTÁS: Grandiózus szobrot emelnek Belgrád központjában

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A járvány miatt el kellett halasztani annak annak a szobornak a felállítását, amely a Belgrád jelképének számító “Győztesnél” (Pobednik) is nagyobb lesz. A belgrádi várban posztoló Győztes, alias Győző egyetlen ruhadarabot sem visel, a régi vasútállomásnál (Savski trg) felállított szobron viszont lesz ruha, elvégre egy szent fejedelem nem lehet meztelen.

Újabb elfelejtett hős

Aleksandar Vučić szerb elnök I. Péter után újabb történelmi figurát talált, akit eddig érdemtelenül hagytak ki a “megszobrosítási” mozgalomból.

A szerb elnök egyik fővárosi fegyverhordozója kimondottan örül annak, hogy sikerült kijavítani a történelmi hibát, amely miatt minden szerbek első nagy egyesítője hátrányos helyzetbe került.

– Ma történelmet írunk. Stefan Nemanja az ősi szerb dinasztia egyik legfontosabb uralkodója. Ez bizonyítja, hogy 800 éves a szerb államiság. Szégyen, hogy évszázadokon keresztül nem állítottunk neki emlékművet, de eljött az ideje, hogy kiköszörüljük a csorbát. Hálás vagyok Vučić elnök úrnak, aki minden elődjétől eltérően, most úgy döntött, hogy szobrot emelünk Stefan Nemanjának

– mondta Goran Vesić belgrádi polgármester-helyettes, aki részt vett a szoborállítás megkezdésénél.

Nemanja István (szerbül: Стефан Немања), később Szent Simon (szerbül: Свети Симеон Мироточиви) 1166-tól 1196-ig uralkodott. Kezdetben kiegyezett, majd később szembe szállt a törökkel.

I. István legkisebb fiát Ratsko Nemanjićot, a későbbi államalapító Szent Szávát, szerzetesnek nevelte.

Nemanja István 1196-ban a maga és a fia számára alapított athoszi Chilandar-kolostorba vonult vissza Simon szerzetes néven.

Arcképe számtalan szerb templomban fellelhető, és most folyamatban van “súlyos megszobrosítása” is.

Sok tonnás fejedelem

Nemanja István szobra igencsak jól táplált, mivel 23 méteresre, és 68 tonnásra cseperedett.

A szobor hatalmas talapzaton áll majd mindössze néhány száz méterre a szerb kormány és a szerb külügyminisztérium épületétől.

A sisakra hasonlító talapzaton belül kiállítás mutatja majd be a nagy szerb fejedelem életútjának fontosabb állomásait.

Több szerbiai alkotó is zokon vette azonban, hogy Nemanja István szobrának megalkotását Alekszandr Rukavisnjikov orosz szobrászra bízták, aki maga vezényli le műve felállítását.

Az orosz művész a szobor megalkotásáért 6 millió dinárt, vagyis 18 millió forintnak megfelelő összeget kapott két évvel ezelőtt, amikor megnyerte a pályázatot.

A tervek szerint a munkálatok október 15-én fejeződnek be, a Száva tér teljes rekonstruálásával pedig november közepére készülnek el.

A fáma arról egyelőre nem szól, hogy ki adja át majd a monumentális emlékművet, de a jelenlegi szerbiai konstellációt ismerve, ezen nem kell túl sokat töprengeni.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava