JÖN A SZPUTNYIK-V: Az első hírek szerint a horvátok nem vesznek a vakcinából, a szerbek még vonakodnak

Olvasási idő: 4 perc

Vlagyimir Putyin elnök belőtte a médiatérbe a Szputnyik-V vakcináról szóló hírt. Vajon Oroszország ezzel megnyerte a koronavírus oltóanyagával kapcsolatos egészségügyi hidegháborút, és mekkora lesz a leghíresebb orosz műholdról elnevezett vakcinából származó haszon? Ember nincs, aki ezekre a kérdésekre ebben a pillanatban válaszolna, de már most politikai szimpátia alapján kezdik megítélni világszerte az orosz vakcinát. Nincs ez másképp a Balkánon sem.

Vakcina vagy a blama

Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette a Covid-19 elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését.

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírusos fertőzés ellen.

Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát

– mondta az orosz elnök, aki hozzátette, hogy az oltást önkéntes alapon adják be Oroszországban.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony, tartós immunitást alakít ki a szervezetben, “és minden szükséges ellenőrzésen átment”.

Putyin közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

A vakcinát a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki. Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

A Nyugat ugyan fanyalog, viszont két szempontot mindenképpen figyelembe kell vennünk.

Az egyik az, hogy az orosz elnök kormányostul együtt “blamálta-e volna magát”, ha a védőoltással kapcsolatos hír hamis. Mert akkor úgy vonulna be a történelembe, mint Oroszország első “fake news-gyáros” elnöke.

Ha viszont az oroszok annyira biztosak a dolgukban, akkor miért csak az azokat oltják be, akik jelentkeznek, és miért nem kapja meg alanyi jogon minden orosz a vakcinát.Booking.com

A Szputnyik-V kedvelői oldala

Lehet, hogy napok vagy csak órák kérdése, hogy megjelenjen meg a Szputnyik-V kedvelői oldala a Facebookon.

Elképzelhető, hogy a vakcinának hivatalos Twitter és Instagram oldala is lesz, a Tik-Tokon pedig közzéteszik az első zenés videót a Szputnyik-V-ről, amitől Donald Trump azonnal táncra perdül, és kétszeres erővel megy neki Kínának. Mert neki mindenről ez jut az eszébe.

A New York Times, vagyis a nyugati liberális média legliberálisabb zászlóshajója már cikkének címében tudatta, hogy “Oroszország a teljes vizsgálatok befejezése előtt hagyta jóvá a vakcinát”.

Ezzel meg is adta az alaphangot az Oroszországgal politikailag nem túlzottan szimpatizáló országok számára, amelyek közé tartozik Horvátország is.

Prof. Dr. Igor Francetić közismert horvát farmakológus szerint fantasztikus lenne, ha minden úgy volna, ahogy Putyin mondja, vagyis hogy ha valóban van hatékony oltóanyag, amelynek nincs mellékhatása.

Dr. Francetić szerint azonban a vakcina kifejlesztése nem megy máról holnapra, hiszen a harmadik fázist több ezer emberen hajtják végre, ami hosszú, akár egy évig tartó folyamat is lehet.

Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy Oroszországban, tekintettel az ország jellegére, több ezer katonát toboroz a klinikai vizsgálat harmadik szakaszára. Ezzel az oroszok sokkal gyorsabban elérik a szükséges vizsgálati számot, mint más országok

– mondta prof. Dr. Igor Francetić.

Több horvát lap is arról ír, hogy Horvátország nem rendeli meg az orosz oltóanyagot, bár ezzel kapcsolatban politikai döntés még nincs.

Ebben az értelemben nyilatkozott Dijana Mayer, a horvát közegészségügyi intézet epidemiológusa, aki nem olyan bátor, mint Putyin.

Van egy lányom, és ezzel a vakcinával semmiképpen sem oltanám be. Majd ha egy vakcina valóban biztonságos, hatékony és tudományosan bizonyított lesz, akkor biztosan beoltatom vele a gyerekemet

– mondta a horvát epidemiológus a horvát RTL-nek.

Mayer szinte biztosra vette, hogy Horvátország nem veszi meg az orosz vakcinát.Booking.com

Szerbia nem zárja ki

Szerbia egyelőre nem foglalt állást az orosz vakcina mellett.

Aleksandar Vučić, aki bármilyen kérdésben a legilletékesebb Szerbiában, visszafogottan reagált Vlagyimir Putyin bejelentésére.

A szerb elnöke kijelentette, hogy a szerb szakértői csoportoknak ki kell vizsgálniuk, hogy mennyire biztonságos az Oroszország által előállított vakcina, de egy churchilli fordulattal hozzátette, hogy a koronavírus elleni harcban Szerbia kész bárkivel tárgyalni.

Örülünk, hogy ha az oroszoknak sikerült előállítaniuk a vakcinát, de a hazai szakértői csoportoknak kell megmondaniuk, hogy biztonságos-e ez az oltás. Készek vagyunk tárgyalni bárkivel, mert ha megérkezik a vakcina, az megmenti a gazdaságot

– nyilatkozta diplomatikusan a szerb elnök, aki viszont arról nem beszélt, hogy beoltatná-e a lányát az orosz vakcinával.Booking.com

})(document, 'script', '//aff.bstatic.com/static/affiliate_base/js/flexiproduct.js');JÖN A SZPUTNYIK-V:  Az első hírek szerint a horvátok nem vesznek a vakcinából, a szerbek még vonakodnak JÖN A SZPUTNYIK-V:  Az első hírek szerint a horvátok nem vesznek a vakcinából, a szerbek még vonakodnak balkanac nagy