Connect with us

Bosznia

VÍRUS ÉS HITELEZÉS: IMF sürgősségi hitel a koronavírus által okozott károk felszámolására

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

imf kep
A cikk meghallgatása

A koronavírus tovább szedi az áldozatait, gyilkos hatást azonban a gazdaság is megérzi. Ez különösen vonatkozik a gyengébb lábakon álló Észak- Macedóniára és Bosznia- Hercegovinára. Ezek az országok most pénzügyi segélyre szorulnak. A Nemzetközi Valutaalap sürgősségi hitellel segít ennek a két országnak az új típusú koronavírus-járvány kezelésében, miközben Szerbiában is felmerült, hogy esetleg az IMF-hez fordulnak támogatásért.

Észak- Macedónia

Az IMF 192 millió dolláros (62,8 milliárd forint) sürgősségi hitelt ígért Észak- Macedóniának az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz, valamint a járvány gazdasági következményeinek kezelésére.

Az előrejelzések szerint a járvány miatt a nyugat-balkáni ország gazdasága a tervezett 3,8 százalékos növekedés helyett 4 százalékot visszaeshet az idei esztendőben.


[totalpoll id=”7240″]

Bosznia- Hercegovina

Az IMF Bosznia- Hercegovinának is segít, a megosztott ország vezetői azonban csak nagy viták után tudtak megegyezni arról, hogyan is osszák el az országrészek között a kapott támogatást.

A megállapodás szerint a 330 millió eurós (117,4 milliárd forint) hitel 62 százalékát a főként horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, 38 százalékát pedig a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság kapja.

Mindkét entitás a neki járó pénzből 0,5%-ot ad Brčkomak, amely különálló körzet Bosznia- Hercegovinában.

Szerbia

Szerbiában is felmerült, hogy az IMF-hez fordulnak támogatásért.

Erről maga Aleksandar Vučić szerb elnök beszélt egy vasárnapi reggeli tévéinterjúban.

Vučić elmondta, hogy a kérdésről már tárgyalt a miniszterelnökkel, a Szerb Nemzeti Bank kormányzójával és a pénzügyminiszterrel is.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Világbanktól és az Európai Központi Banktól Szerbia elfogadja a támogatást, a Nemzetközi Valutalaptól viszont nem kérnek pénzt.

Vučić szavai szerint az IMF az elszegényedett és a fizetési problémákkal küzdő országoknak nyújt pénzügyi támogatást, Szerbia azonban nagy devizatartalékokkal rendelkezik, és ráadásul 31 tonna aranya is van.

Az uniós segély

Az Európai Unió március végén 410 millió eurós segélyt hagyott jóvá a nyugat-balkáni országoknak.

Ebből Észak- Macedóniának 66 millió, Bosznia- Hercegovinának 80,5 millió, Szerbiának pedig 93,4 millió euró jut.

A pénz egy részét az egészségügy azonnali megsegítésére szánják.

nyugatbalkan

A fenti térképből az is kiderült, hogy az említett három országon kívül Koszovó, Montenegró és Albánia is jelentős összegeket kap a járvány következményeinek leküzdésére.

(MTI/BALK)

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava