VÍRUS ÉS HITELEZÉS: IMF sürgősségi hitel a koronavírus által okozott károk felszámolására

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

A koronavírus tovább szedi az áldozatait, gyilkos hatást azonban a gazdaság is megérzi. Ez különösen vonatkozik a gyengébb lábakon álló Észak-Macedóniára és Bosznia-Hercegovinára. Ezek az országok most pénzügyi segélyre szorulnak. A Nemzetközi Valutaalap sürgősségi hitellel segít ennek a két országnak az új típusú koronavírus-járvány kezelésében, miközben Szerbiában is felmerült, hogy esetleg az IMF-hez fordulnak támogatásért.

Észak-Macedónia

Az IMF 192 millió dolláros (62,8 milliárd forint) sürgősségi hitelt ígért Észak-Macedóniának az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz, valamint a járvány gazdasági következményeinek kezelésére.

Az előrejelzések szerint a járvány miatt a nyugat-balkáni ország gazdasága a tervezett 3,8 százalékos növekedés helyett 4 százalékot visszaeshet az idei esztendőben.


BALKankét: Ön szerint mi okozta a járványt?

[facebook_likebox case_type="like_button" fbl_id="11"][/facebook_likebox]

EZT OLVASTAD?  BARÁTOK VAGY ELLENSÉGEK: Állítólag a montenegrói elnök finanszírozta a szerb elnök pártjának létrehozását 2008-ban

Bosznia-Hercegovina

Az IMF Bosznia-Hercegovinának is segít, a megosztott ország vezetői azonban csak nagy viták után tudtak megegyezni arról, hogyan is osszák el az országrészek között a kapott támogatást.

A megállapodás szerint a 330 millió eurós (117,4 milliárd forint) hitel 62 százalékát a főként horvátok és bosnyákok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció, 38 százalékát pedig a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság kapja.

Mindkét entitás a neki járó pénzből 0,5%-ot ad Brčkomak, amely különálló körzet Bosznia-Hercegovinában.

Szerbia

Szerbiában is felmerült, hogy az IMF-hez fordulnak támogatásért.

Erről maga Aleksandar Vučić szerb elnök beszélt egy vasárnapi reggeli tévéinterjúban.

Vučić elmondta, hogy a kérdésről már tárgyalt a miniszterelnökkel, a Szerb Nemzeti Bank kormányzójával és a pénzügyminiszterrel is.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a Világbanktól és az Európai Központi Banktól Szerbia elfogadja a támogatást, a Nemzetközi Valutalaptól viszont nem kérnek pénzt.

Vučić szavai szerint az IMF az elszegényedett és a fizetési problémákkal küzdő országoknak nyújt pénzügyi támogatást, Szerbia azonban nagy devizatartalékokkal rendelkezik, és ráadásul 31 tonna aranya is van.

EZT OLVASTAD?  VIRTUÁLIS MEGNYITÓ: Amerika nem húzza-vonja a Szerbiával kötött megállapodások végrehajtását, mint az Európai Unió

Az uniós segély

Az Európai Unió március végén 410 millió eurós segélyt hagyott jóvá a nyugat-balkáni országoknak.

Ebből Észak-Macedóniának 66 millió, Bosznia-Hercegovinának 80,5 millió, Szerbiának pedig 93,4 millió euró jut.

A pénz egy részét az egészségügy azonnali megsegítésére szánják.

A fenti térképből az is kiderült, hogy az említett három országon kívül Koszovó, Montenegró és Albánia is jelentős összegeket kap a járvány következményeinek leküzdésére.

(MTI/BALK)
Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget