Connect with us

Horvátország

MISÉK ZÁRT AJTÓK MÖGÖTT: Rendőrök akadályozták meg a híveket, hogy részt vegyenek egy virágvasárnapi szentmisén

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A rendőrség Split egyik külvárosában szétoszlatta a hívőket, akik a virágvasárnapi szentmisére igyekeztek. A Sirobuja városrészben lévő templomban így csak néhányan vettek részt a misén, amelyet a helyi pap tartott. A pap ennek ellenére azt kéri az emberektől, hogy ha tudnak, akkor továbbra is járjanak templomba.

Isten szolgája

Virágvasárnapján többen is templomba indultak Sirobujában, amely Split egyik partmenti külvárosa.

A templom előtt azonban rendőrök vártak rájuk, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedésekre hívták fel a figyelmüket, és ennek szellemében hazaküldték őket.

– A rendőrök emlékeztették a polgárokat a Nemzeti Polgári Védelmi Központ intézkedéseire, amelyek az összejövetelek megtartásának korlátozására vonatkoznak. Az állampolgárok ezt követően eloszlottak

– nyilatkozta a split-dalmáciai rendőrigazgatóság szóvivője.

Ezt megelőzően a helyi média arról számolt be, hogy többen is szentmisére gyűltek össze egy pap sürgetésére, aki ezt hamarosan meg is erősítette.

Josip Delaš elmondta, hogy ő kérte a híveket a virágvasárnapi szentmisén történő részvételre.

Két méteres távolság

A sirobujai pap azért hívta templomba híveket, mert úgy gondolja, hogy az emberek a templomon belül is tarthatják a két méteres távolságot egymástól, ahogyan azt a Nemzeti Polgári Védelmi Központ megköveteli.

– Meghívtam a híveket a szentmisére a sirobujai Szent Leopold Mandić templomba, és mindig meghívom azokat, akik el tudnak jönni

– mondta Don Delaš a Hina horvát hírügynökségnek.

Szavai szerint a hívek a templomban elhelyezkedhetnek úgy, hogy két méterre legyenek egymástól.

– Több tucat hívő gyűlt össze a templom bejáratánál a tervezett mise előtt, de nem léphettek be a templomba, mert a rendőrök megakadályozták őket ebben

– panaszkodott Delaš atya, aki elmondta, hogy a misét ugyan ennek ellenére megtartotta, és megáldotta a barkát, amelyet arrafelé olajágak képviselnek.

Misék zárt ajtók mögött

A virágvasárnapi ágszentelés nem maradt el, mindenkinek jutott az olajágból.

A spliti egyházmegye utasítása alapján a megszentelt ágakat a papok a templomok bejáratánál hagyták, ahonnan az emberek vihettek belőlük, miközben betartották az előírt távolságot.

Splitben a legtöbb helyen így zajlott az ünnep.

– Szomorú ez! Vannak virágok a házban, és elvettük ezeket a megáldott ágakat a templom elől, de ez nem az igazi. Száz felé vagyunk, mindenki másfelé, alig találkozunk, és most jön a húsvét, amikor az egész családnak együtt kellene lenni

– mondta egy spliti nő, aki a “zárt ajtók mögött” tartott szentmiséről kihozott ágakra várt.

– Szép dolog, hogy az egyház legalább azt lehetővé tette, hogy megszentelt ágakat kapjunk. Vettem a nővéremnek és a barátaimnak is, majd beadom nekik, mert ők nem tudtak eljönni.

Így zajlott tehát a virágvasárnapi ágszentelés Splitben, a béke, a remény, valamint a koronavírus jegyében.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava