Connect with us

Koronavírus

A SZERB BETEG? Vučić nem érzi jól magát, a járvány kitörése óta kétszer is találkozott Orbán Viktorral

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

koronas vucic
A cikk meghallgatása

A szerb elnök vasárnap este hosszú interjút adott a Prva TV-nek. A műsorvezető első kérdése Aleksandar Vučić egészségi állapotára vonatkozott, amire kitérő, de nem teljesen megnyugtató válasz érkezett. A szerb elnök az interjú során többször is megemlítette saját egészségi állapotát, de az elejtett félmondatokból nem lehetett messzemenő következtetéseket levonni. Kedden délután aztán megjelent a hír, hogy a szerb elnök nem érzi jól magát.

Elnök Úr! Hogy van?

– Elnök Úr! Hogy van?

– hangzott a nyitókérdés, amelyet néhány másodpercnyi kínos csönd követett.

– Ha azt mondanám, hogy jól, akkor az egészségemmel kapcsolatban nem lennék teljesen őszinte, ha azt mondanám, hogy rosszul, akkor úgy gondolom, hogy demotiválnám és nem stimulálnám az embereket. Nekem stimulálnom kell őket még nagyobb erővel és energiával

– mondta válaszában az államfő.

Egy rövid kérdést követően a szerb elnök ezzel kapcsolatban még kifejtette:

– Arra törekszem, hogy ne pánikoljak, hogy ne sugározzak félelemet. Inkább a felelősség, és nem magam miatt érzek félelmet

– jegyezte meg Aleksandar Vučić, aki ezt követően más irányba terelte a beszélgetés menetét.

Vučić és a járványkórház

Valamivel később a szerb elnök “saját indíttatásból” hozta összefüggésbe magát a betegséggel, amikor a belgrádi vásárcsarnokba telepített járványkórház került szóba, ahova azokat viszik, akiknél enyhébb lefolyású a betegség.

A műsorvezető ezzel kapcsolatban idézte a szerb járványügyi kórház igazgatóhelyettesének nyilatkozatát, amely szerint örülhetnek mindazok, akik a belgrádi vásárcsarnokban kötnek ki.

– Aki a vásárcsarnokba kerül, az tényleg szerencsésnek mondhatja magát

– mondta szerb elnök, és egy kis hatásszünetet tartott. A műsorvezető már elkanyarodott volna a témától, Vučić azonban közbeszólt.

– Hogy az igazat megvalljam, ha engem elér a betegség, mindent odaadnék azért, hogy a vásárcsarnokba kerülhessek. Valószínűleg a más megbetegedéseim miatt, nekem nem ott csinálnának helyet, hanem egy “súlyosabb kórházba” vinnének.

A szerb elnök szerint azért mondhatják magukat szerencsésnek a belgrádi vásárcsarnokba küldött betegek, mert ők biztosak lehetnek abban, hogy nem kerülnek lélegeztetőgépre, és 99,9%-ban túlélik a koronavírusos megbetegedést.

– Én a vásárcsarnokba szeretnék menni, mert az számomra szerencse lenne a szerencsétlenségben

– jegyezte meg a szerb elnök.

Aggasztó és megnyugtató hírek

Az interjú során a szerb elnök beszélt azokról a intézkedésekről is, amelyeket a szerb kormány tervez a gazdaság életben tartására és talpra állítására.

– Ezt a programot Vučić elnöknek kellett volna ismertetnie, ezért a nevében is elnézést kérek, de nem érzi jól magát, ezért nincs itt velünk, de a következő 48 órában a nyilvánosság elé áll

– közölte az igencsak aggasztó hírt Siniša Mali szerb pénzügyminiszter, mielőtt kedden a nyilvánosság elé tárta a szerb kormány gazdasági csomagját.

A “alo!” belgrádi tabloid a szerb elnök munkatársaitól úgy értesült, hogy mindössze “fáradtságról” van szó.

A fáradtságot pedig a koronavírus-járvány miatt kialakult stressz okozta, amihez hozzájárult az is, hogy a szerb elnök éjjel-nappal azokon az intézkedéseken dolgozik, amelyek a szerbiai emberek életének megmentésére irányulnak.

Belgrádból tehát egyszerre érkeznek aggasztó és megnyugtató hírek – ezek közül melyeknek lehet hinni?

A krónikus betegség

Aleksandar Vučićot tavaly be kellett vinni a belgrádi katonai kórházba, ahol érrendszeri problémák és magas vérnyomás miatt kezelték.

Zlatibor Lončar szerb egészségügyi miniszter akkor azt közölte, hogy a szerb elnök kisebb krónikus szívproblémákkal küzd.

Aleksandar Vučić a koronavírus-járvány kitörése óta kétszer is találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, először Belgrádban, majd Budapesten.

A magyar fővárost éppen Siniša Mali pénzügyminiszter társaságában kereste fel, Mali Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyalt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava