Connect with us

Horvátország

FÖLDRENGÉS ZÁGRÁBBAN: Többen megsérültek, egy 15 éves fiatal életéért küzdenek az orvosok

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zagrab foldrenges
A cikk meghallgatása

Újabb csapás sújtotta a koronavírussal küzdő horvát fővárost. Vasárnap reggel földrengés volt Zágrábban, aminek következtében többen megsérültek, és megrongálódott a város jelképének számító katedrális. A rengést Magyarországon is érezni lehetett. Orbán Viktor miniszterelnök szolidaritásáról biztosította Andrej Plenković horvát kormányfőt, és felajánlotta neki Magyarország segítségét.

Vannak-e sérültek?

Horvátországban vasárnap reggel 235-re emelkedett a koronavírusban megbetegedett emberek száma.

Mindeközben két erős földrengés rázkódtatta meg Zágrábot, aminek következtében többen megsérültek.

A Nova TV beszámolója szerint egy 15 éves fiatal életveszélyes állapotban van.

A horvát belügyminisztérium azt kérte az utcán tartózkodó emberektől, hogy igyekezzenek betartani a szükséges távolságot egymástól, és ezzel előzzék meg az új típusú koronavírus-fertőzéseket.

Meddig tartott?

Az első rengés 6 óra 24 perckor történt, és elérte a Richter-skála szerinti 5,6-os erősséget, ami a legnagyobb földrengés az utóbbi 140 évben Zágrábban.

Médiajelentések szerint mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld a horvát fővárosban, ami miatt az emberek az utcákra menekültek.

Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés rázkódtatta meg Zágrábot és térségét, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-skálán.

Az epicentrum a Zágrábból 16 kilométerre északra lévő Oroslavje térségében volt 10 kilométeres mélységben.

A földrengést és az utórengést Szlovéniában és Magyarországon is érezni lehetett.

Mekkora károk keletkeztek?

A földrengés következtében több épület homlokzata is megsérült.

A zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része ledőlt, és leesett a kereszt is, amely jelentős károkat okozott a környező épületekben.

zagrabi katedralis

A katedrálist felkereste Andrej Plenković horvát miniszterelnök is.

Mindenkit mozgósítottunk, jól látható, hogy a katedrális körül mindent megtisztítottunk. Utasítottam a minisztereket, hogy az építészek azonnal menjenek ki a helyszínre, és mérjék fel a helyzetet. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a megsérült épületekben tartózkodhatnak-e emberek.

Jelentős károk keletkeztek a horvát parlament, a szábor épületében is, a tető egy része beomlott, és több kémény is ledőlt. Az épületbe senki nem léphet be, amíg nem végzik el a statikai vizsgálatokat.

A horvát miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a két csapás közül a koronavírus jelent nagyobb veszélyt, ezért felszólította az embereket, hogy kövessék a polgári védelmi parancsnokság utasításait.

MTI/BALK

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava