Connect with us

Migráció

EXKLUZÍV: Preševóban nyugalom van, egyelőre nem növekedett a városba érkező migránsok száma

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A görögországi áttörési kísérletek ellenére a macedón-szerb határnál lévő preševói befogadó központban nyugalom van. Slobodan Savović, a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora a BALK-nak elmondta, hogy a preševói központban jelenleg mintegy kilencszáz migráns tartózkodik. Az utóbbi néhány napban naponta 20-30 új jövevény érkezett. Két nappal ezelőtt ugyan 105 migráns jelentkezett be a befogadó központban, de ez a szám kivételesen nagynak, és egyedi esetnek számít.

Az északi országrész tehermentesítése

A migránsoknak megvannak a maguk csatornái, amelyeken keresztül tájékozódnak arról, hogy merre érdemes menni – nyilatkozta a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora.

– A migránsok nálunk is jobban tudják, hogy mi a helyzet a horvát és a magyar határon

– mondta Slobodan Savović, aki hozzátette, hogy néha ők maguk is a migránsoktól szerzik be az ezzel kapcsolatos információkat.

– A közösségi médián keresztül tartják egymással a kapcsolatot, mindent jobban tudnak nálunk

– tette hozzá a koordinátor, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a preševói befogadó központban biztosítanak-e wi-fit a migránsok a számára.

Felvetődött a kérdés, hogy mi történik azokkal a migránsokkal, akiket például Zomborból, Šidből vagy Kelebiáról hoznak vissza Preševóba.

– Vannak, akik itt maradnak, vannak, akik nem. Mindannyian tudjuk, hogy Szerbia északi határaira sokkal nagyobb teher nehezedik, mint a déli határokra. Miért is? Mert ez itt a belépési pont, a migránsok viszont észak felé szeretnének menni, vagyis a kilépési pontot keresik. Mi arra törekszünk, hogy tehermentesítsük az északi országrészt, ezért visszahozzuk ide őket. Aztán van, aki rögtön visszaindul, de van, aki marad egy ideig

– mondta a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora a BALK-nak nyilatkozva.

Magától adódott az a kérdés is, hogy a preševói befogadó központban felkészültek-e arra, hogy a migránsok áttörik a görög határt, és ennek következtében nagyobb számban érkeznek a szerbiai “belépési ponthoz”.

– Mi készen állunk, és sok tapasztalatunk van 2015-ből. Az igazat megvallva nem számítunk arra, hogy megismétlődnek az akkori események. Minden befogadó központban van még hely.

Ennek bizonyítására meg is mutatta azt a sátrat, amelyet most állítottak fel. Ebben 105 újonnan érkező migránsnak tudnak átmeneti szállást biztosítani. (Lásd a képet!)

Savović elmondta, hogy akkor kell majd igazán aggódni, ha hirtelen megcsappan a jelenleg Preševóban lévő migránsok száma, ez lesz a jele annak, hogy érkezik az újabb hullám.

Kicsit furcsán néztem rá, ezért elmagyarázta, hogy a már itt tartózkodók nem engedik meg, hogy az újonnan érkezők előbb érjenek a horvát vagy a magyar határra, mint ők.

Mire való a migránsközpont?

Az utóbbi időben több szerbiai migránsellenes tüntetésen elhangzott a követelés, hogy a szerbiai hatóságok korlátozzák a migránsok mozgásterét, illetve mozgásszabadságát.

Erre a szerbiai menekültügyi hivatalhoz tartozó befogadó központok hatásköre nem terjed ki, legfeljebb a házirend tartalmazhatja, hogy az adott központban mit várnak el a migránsoktól.

– Preševóban létezik házirend, amely szerint ugyan nem tilos, de nem is tanácsos este tíz után elhagyni a befogadó központ területét egészen reggel hatig, napközben viszont szabadon mozoghatnak, amit a szerb alkotmány és a szerbiai törvények biztosítanak számukra.

Savović megjegyezte, hogy a házirendet általában azok tartják be, akik huzamosabb ideje tartózkodnak Preševóban, azok viszont nem, akik csak néhány napig maradnak.

A szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora hangsúlyozta: nekik az a feladatuk, hogy szállást biztosítsanak a migránsoknak, és hogy gondoskodjanak róluk.

– Mi történik akkor, ha nem adunk nekik enni. Ezek mind fiatalemberek, és ha éhesek, akkor lopni fognak. Aztán csak káosz lesz, ezért jobb, hogy ha itt vannak. Itt alhatnak, ehetnek és tisztálkodhatnak. Ezáltal a saját polgárainkat is védjük.

A preševói ideiglenes befogadó központban kizárólag egyedülálló fiatalemberek vannak, akik – mint az kiderült – akkor távozhatnak, amikor akarnak, végső soron a nap bármely szakában útra kelhetnek.

Ne legyenek illúzióink, észak felé fognak indulni!

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás az a Hírlevélre


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia3 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava