Connect with us

Migráció

EXKLUZÍV: Preševóban nyugalom van, egyelőre nem növekedett a városba érkező migránsok száma

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A görögországi áttörési kísérletek ellenére a macedón-szerb határnál lévő preševói befogadó központban nyugalom van. Slobodan Savović, a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora a BALK-nak elmondta, hogy a preševói központban jelenleg mintegy kilencszáz migráns tartózkodik. Az utóbbi néhány napban naponta 20-30 új jövevény érkezett. Két nappal ezelőtt ugyan 105 migráns jelentkezett be a befogadó központban, de ez a szám kivételesen nagynak, és egyedi esetnek számít.

Az északi országrész tehermentesítése

A migránsoknak megvannak a maguk csatornái, amelyeken keresztül tájékozódnak arról, hogy merre érdemes menni – nyilatkozta a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora.

– A migránsok nálunk is jobban tudják, hogy mi a helyzet a horvát és a magyar határon

– mondta Slobodan Savović, aki hozzátette, hogy néha ők maguk is a migránsoktól szerzik be az ezzel kapcsolatos információkat.

– A közösségi médián keresztül tartják egymással a kapcsolatot, mindent jobban tudnak nálunk

– tette hozzá a koordinátor, aki igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy a preševói befogadó központban biztosítanak-e wi-fit a migránsok a számára.

Felvetődött a kérdés, hogy mi történik azokkal a migránsokkal, akiket például Zomborból, Šidből vagy Kelebiáról hoznak vissza Preševóba.

– Vannak, akik itt maradnak, vannak, akik nem. Mindannyian tudjuk, hogy Szerbia északi határaira sokkal nagyobb teher nehezedik, mint a déli határokra. Miért is? Mert ez itt a belépési pont, a migránsok viszont észak felé szeretnének menni, vagyis a kilépési pontot keresik. Mi arra törekszünk, hogy tehermentesítsük az északi országrészt, ezért visszahozzuk ide őket. Aztán van, aki rögtön visszaindul, de van, aki marad egy ideig

– mondta a szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora a BALK-nak nyilatkozva.

Magától adódott az a kérdés is, hogy a preševói befogadó központban felkészültek-e arra, hogy a migránsok áttörik a görög határt, és ennek következtében nagyobb számban érkeznek a szerbiai “belépési ponthoz”.

– Mi készen állunk, és sok tapasztalatunk van 2015-ből. Az igazat megvallva nem számítunk arra, hogy megismétlődnek az akkori események. Minden befogadó központban van még hely.

Ennek bizonyítására meg is mutatta azt a sátrat, amelyet most állítottak fel. Ebben 105 újonnan érkező migránsnak tudnak átmeneti szállást biztosítani. (Lásd a képet!)

Savović elmondta, hogy akkor kell majd igazán aggódni, ha hirtelen megcsappan a jelenleg Preševóban lévő migránsok száma, ez lesz a jele annak, hogy érkezik az újabb hullám.

Kicsit furcsán néztem rá, ezért elmagyarázta, hogy a már itt tartózkodók nem engedik meg, hogy az újonnan érkezők előbb érjenek a horvát vagy a magyar határra, mint ők.

Mire való a migránsközpont?

Az utóbbi időben több szerbiai migránsellenes tüntetésen elhangzott a követelés, hogy a szerbiai hatóságok korlátozzák a migránsok mozgásterét, illetve mozgásszabadságát.

Erre a szerbiai menekültügyi hivatalhoz tartozó befogadó központok hatásköre nem terjed ki, legfeljebb a házirend tartalmazhatja, hogy az adott központban mit várnak el a migránsoktól.

– Preševóban létezik házirend, amely szerint ugyan nem tilos, de nem is tanácsos este tíz után elhagyni a befogadó központ területét egészen reggel hatig, napközben viszont szabadon mozoghatnak, amit a szerb alkotmány és a szerbiai törvények biztosítanak számukra.

Savović megjegyezte, hogy a házirendet általában azok tartják be, akik huzamosabb ideje tartózkodnak Preševóban, azok viszont nem, akik csak néhány napig maradnak.

A szerbiai menekültügyi hivatal dél-szerbiai koordinátora hangsúlyozta: nekik az a feladatuk, hogy szállást biztosítsanak a migránsoknak, és hogy gondoskodjanak róluk.

– Mi történik akkor, ha nem adunk nekik enni. Ezek mind fiatalemberek, és ha éhesek, akkor lopni fognak. Aztán csak káosz lesz, ezért jobb, hogy ha itt vannak. Itt alhatnak, ehetnek és tisztálkodhatnak. Ezáltal a saját polgárainkat is védjük.

A preševói ideiglenes befogadó központban kizárólag egyedülálló fiatalemberek vannak, akik – mint az kiderült – akkor távozhatnak, amikor akarnak, végső soron a nap bármely szakában útra kelhetnek.

Ne legyenek illúzióink, észak felé fognak indulni!

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava