KORONAVÍRUS: Horvátországban megerősítették a harmadik megbetegedést, Fiumeban kínaiakat dobáltak meg

Olvasási idő: 2 perc

Horvátországban eddig három embernél mutatták ki a koronavírust, Zágrábban kettő, Fiumeban pedig egy személy került kórházba. Az első beteg Olaszországban járt, és onnan hazatérve megfertőzte az ikertestvérét. A fiumei eset is Olaszországgal hozható összefüggésbe. A horvát hatóságok egy Zágrábtól 15 kilométerre lévő szállodát jelöltek ki karanténnak, egyes határátkelőkre pedig mobil egészségügyi csoportokat telepítettek.

Betegség a San Siróból

Az első horvát beteg Milánóból hurcolta be a koronavírust Horvátországba.

A férfi az Atalanta-Valencia mérkőzésre utazott Milánóba, amelyet a Milan stadionjában, a San Siróban játszottak.

A fiatalember az Ericsson Nikola Tesla alkalmazottja, és a múlt pénteken bement dolgozni, mivel a betegség tünetei csak vasárnap jelentek meg nála.

Időközben azonban megfertőzte az ikertestvérét, aki a Horvát Elektromos Művekben dolgozik, a barátnőjét viszont nem, bár a fiatal nőt még vizsgálják.

A fiatalember autóbusszal tért vissza Milánóból, ezért a horvát járványügyi hatóságok felkeresik mindazokat, akik ugyanazzal a busszal érkeztek haza.

A horvát egészségügyi hatóságok szerint mindkét fiatalember jól van, és a leleteik sem adnak okot aggodalomra, ezért akár napokon belül hazaengedhetik őket.

Családi nyavalya

A harmadik megbetegedést Fiumeból jelentették. Ezúttal is egy férfiról van szó, aki szintén Olaszországból hurcolta be a vírust, és feltételezhető, hogy ő is megfertőzte a családtagjait.

A fiumei betegnek sem súlyos az állapota, és tüdőgyulladást nem állapítottak meg nála.

A fiatal férfi az olaszországi Parmában dolgozik, és néha hazajár Horvátországba, ahol lázas lett, és orvoshoz fordult.

Kórházi adatok szerint a megfertőződött férfi lánya is lázas.

Tudjuk, hogy a betegnek van egy lánya is otthon, akinek szintén magas a láza. Mindet megteszünk, amire ilyen esetben szükség van

– nyilatkozta egy horvát közegészségügyi illetékes az egyik horvát televíziónak.

Ez azt jelenti, hogy a család minden tagja járványügyi kontroll alá kerül, aki kapcsoltban volt a férfival.

Horvátországban egyébként 64 személyt helyeztek ilyen ellenőrzés alá, akiknek naponta kétszer kell jelentkezniük az egészségügyi hatóságoknál.

A horvátok egyébként a határokon megkezdték a veszélyeztetett területekről érkezők ellenőrzését, Davor Božinović horvát belügyminiszter azonban úgy nyilatkozott, hogy a jelen pillanatban nincs szükség a nyilvános rendezvények betiltására.

A hisztéria

Egy fiumei apartmantulajdonost közben sokkolta, hogy a városban megdobálták a kínai vendégeit.

Maja Škufca az egyik horvát lapnak elmondta, hogy a kínai vendégei sírva mesélték el neki a történteket.

Az egyik kínai nő azt mondta, hogy a gyerekek a Szent Vid katedrális előtt dobálták meg, miközben azt kiáltozták, hogy “korona, korona”. A gyerekek megdobálták, mi pedig megöleltük őket

– nyilatkozta a fiumei apartmantulajdonos.

Miután a koronavírus megjelent Fiumeban, a kínaiak tovább utaznak, mert az említett hölgy férje más egészségügyi problémák miatt a veszélyeztetett kategóriába tartozik.

A koronavírus világszerte visszaveti a turizmust.

Erre Horvátország különösen érzékeny lehet, az ország bevételében ugyanis minden 5 kuna a turizmusból származik.

A célkitűzések szerint 2020-ban Horvátország 14 milliárd eurót szeretne kasszírozni a turizmusból, ennek a célnak az elérését azonban a koronavírus veszélybe sodorhatja.koronavÍrus: horvátországban megerősítették a harmadik megbetegedést, fiumeban kínaiakat dobáltak meg KORONAVÍRUS: Horvátországban megerősítették a harmadik megbetegedést, Fiumeban kínaiakat dobáltak meg balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!