Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

KÖRNYEZETVÉDELEM: A légszennyezés évente több ezer emberéletet követel Szerbiában

zagadjenje1

Olvasási idő: 2 perc

A környezetvédők szerint magas a légszennyezettség a Balkánon, a térség országainak többsége ugyanis nem teljesítette az ipari szennyezés csökkentésére vonatkozó európai uniós elvárásokat. A nyugat-balkáni ország vezetői 2005-ben tettek ígéretet arra, hogy igyekeznek csökkenteni a szennyező gázok kibocsátását, az európai uniós elvárásoknak azonban a legtöbb országban nem tettek eleget – közölte a CEE Bankwatch Network nevű civil szervezet, amely hamarosan az Európai Parlamentnek is beszámol vizsgálati eredményeiről.

Szoftverhiba(?)

A szerint az uniós tagságra törekvő Szerbiában, Észak-Macedóniában, -Hercegovinában és Koszovóban 2018-ban a megengedett 98,696 tonnás értéknél hatszor magasabb volt a kéndioxid-kibocsátás.

Szerbiában a Kostolac B1 és B2 szénerőmű egymagában több kén-dioxidot termelt, mint amennyi a négy ország számára megengedett érték lenne összesen.is felkerült a világ legszennyezettebb városainak listájára, illetékesek szerint ez szoftverhiba miatt fordulhatott elő.

A környezetvédők szerint az Európai Uniónak meg kellene adóztatnia a széndioxid-kibocsátást, vagy vámot kellene kivetnie a szénre, hogy megakadályozza a térség nagy szennyezőit abban, hogy elmulasszák a szennyezés csökkentéséhez szükséges befektetéseket, ezzel előnyt szerezve más országokkal szemben az álásakor.

A Bankwatch szerint a bécsi székhelyű Energiaközösségnek magasabb jogköröket kellene biztosítani, hogy hatékonyabban tudjon fellépni a szükséges helyzetekben.

Az utóbbi hetekben Belgrád és Szarajevó is felkerült a világ legszennyezettebb városainak listájára, bár a szerb illetékesek szerint Belgrád esetében szoftverhiba történt.

Szobafogság

A téli időszakban a magas légszennyezettség gyakran előfordul, a levegő minőségét az időjárási körülmények, a szénnel vagy fával történő fűtés, a közlekedési járművek elavultsága és az ipari károsanyag-kibocsátás együttesen befolyásolja.

A nyugat-balkáni térségben a a legolcsóbb energiaforrás, egyben a legszennyezőbb is, és a régió nagyon kevés pénzt fordít az egészségügyi következmények kezelésére.

A légszennyezés csökkentése nem olcsó mulatság, és az sem azonnal látszanak.

Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet belgrádi irodavezetője szerint a levegő szennyezettsége miatt Szerbiában évente 3 600 ember veszíti életét.A WHO illetékese ezért azt tanácsolta az embereknek, hogy minél többet tartózkodjanak otthon, a szabadban lévők pedig ne nagyon “aktívkodjanak”.

Belgrád mellett a különösen szennyezett szerbiai városok közé tartozik és is.

Az illetékes kormányok egyelőre nem is tervezik, hogy bezárnák a térségben működő majdnem húsz szénerőművet, sőt kínai támogatással újabbak épülhetnének a következő néhány évben.

Az Egészségügyi Világszervezet belgrádi irodavezetője szerint javítana a helyzeten, hogy a fa és a szén helyett gázzal fűtenének, és nagyobb figyelmet fordítanának a régi autók lecserélésére.

Ivanuša hozzátette, hogy a légszennyezés csökkentése nem olcsó mulatság, és az eredmények sem látszanak azonnal.

MTI/BALKLike
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: