AZ IZRAELI FIASKÓ UTÁN: Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek beszerzésére

Olvasási idő: 1 perc

Horvátország új pályázatot ír ki 12 darab többcélú harci repülőgép beszerzésére, miután idén januárban meghiúsult az izraeli F-16C/D Barak típusú harci repülőgépek megvételére irányuló üzlet. Az új pályázat kiírásáról a horvát parlament védelmi bizottsága döntött, erre a célra pedig tárcaközi bizottságot is létrehoznak.Komoly ajánlatot várnak

Damir Krstičević védelmi miniszter a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy rendkívül körültekintően kell végigvinni a folyamatot.

“Okosan, figyelmesen, de gyorsan és átláthatóan kell cselekednünk a kormánypártok és az ellenzék támogatásával” – húzta alá.

Mindazonáltal hozzátette, hogy csak komoly ajánlatok jöhetnek szóba.

Nem véletlen az óvatosság

A horvát kormány még tavaly márciusban döntött a harci repülőgépek megvételéről.

A horvát védelmi minisztérium öt országtól – Svédországtól, Görögországtól, Izraeltől, az Egyesült Államoktól és Dél-Koreától – kért ajánlatot harci gépek beszerzésére 2017-ben. Dél-Korea kivételével mindegyik küldött ajánlatot.

Zágráb a kedvező ár miatt az izraeli gépek mellett döntött.

Az amerikaiak közbeszóltak

Az izraeli ajánlat tíz együléses és két kétüléses korszerűsített F-16-os harci gép, valamint egy szimulátor szállítását, 6-8 pilóta és 45 technikus továbbképzését, a teljes infrastruktúra (hangárok és üzemanyagraktár) és a gépekre felszerelhető fegyverek biztosítását tartalmazta.

A gépek 25-30 évesek. Az ügylet félmilliárd dollár értékű lett volna.

Izrael azonban idén januárban bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni a vállalását, mert nem tudta megszerezni az Egyesült Államok szükséges jóváhagyását a harci repülők Zágrábnak történő eladásához.

A fiaskó miatt az ellenzék a horvát védelmi miniszter lemondását követelte, de a bizalmatlansági indítvány nem kapott többséget a parlamentben.

AZ IZRAELI FIASKÓ UTÁN: Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek beszerzésére AZ IZRAELI FIASKÓ UTÁN: Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek beszerzésére ukraine croatia mig 21

Az ukránok átverték a horvátokat

Horvátország egyetlen vadászrepülő százada tizenkét szuperszonikus nagyjavított MiG-21 Bisz harci és UM gyakorló repülőgépből áll.

A gépek nagyjavítását komoly botrány kísérte: a horvát katonai ügyészség 2016 márciusában nyomozást indított, mert sorozatos hibák jelentkeztek a repülőgépek használata közben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy

Ukrajna nem eredeti MiG-21-es vadászrepülőket adott el Horvátországnak, hanem több, más országból beszerzett alkatrészből összeállított gépeket.

A megvásárolt repülőgépek sorozatszámait átütötték, és az alkatrészek sorozatszámai sem egyeznek a dokumentációkban lévőkkel. Jelenleg mindössze néhány repül közülük, és azok is csak minimális időt töltenek a levegőben.
AZ IZRAELI FIASKÓ UTÁN: Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek beszerzésére AZ IZRAELI FIASKÓ UTÁN: Horvátország új pályázatot ír ki harci repülőgépek beszerzésére balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!