Connect with us

Szerbia

A Balkánról Szerbia kéri a legtöbb felhasználói adatot a Metától, Magyarország beelőzte

A tavalyi év első hat hónapjában egyenesen kilőtt a Metához benyújtott magyar adatigénylések száma, Magyarország ugyanis 1030 alkalommal fordult a Metához, és ezzel sikerült megdönteni a 2021-ben elért egészéves adatot. A Meta – saját állítása szerint – a hatályos jogszabályoknak és a szolgáltatási feltételeknek megfelelően válaszol a kormányzati adatkérésekre, miután jogi szempontból minden egyes beérkezett kérést gondosan megvizsgál

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerbek is érdeklődnek a felhasználók iránt
A szerb belügyminisztérium küldöttsége Dublinban tárgyalt, ez volt az első hivatalos és személyes kapcsolatfelvétel a szerb belügy, valamint a Meta és TikTok között (Forrás: szerb belügyminisztérium)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb belügyminisztérium képviselői a Meta és a TikTok dublini székhelyén jártak. A szerb belügyérek most először keresték fel a közösségi médiaoldalakat működtető két cég európai központját, amit az is indokolhat, hogy az utóbbi években a nyugat-balkáni régió más államaihoz képest Szerbia érdeklődött a legtöbbször a felhasználói adatok iránt a Metánál. Mellékesen szólva Magyarország ezen a téren Szerbiát is megelőzi. A szerb belügy hivatalosan azt közölte, hogy az együttműködés, a tapasztalat- és tudáscsere kulcsfontosságú a technológiai bűnözés elleni sikeres küzdelemben. A szerb hivatalos közlemény szerint a megbeszélésen egyeztettek az együttműködés további módjairól a high-tech bűnözés felderítése és a terrorizmus elleni küzdelem terén. A szerbiai belügyminisztérium szerint mindkét cég elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy találkozhattak a szerb belügyérekkel, mivel a szerb belügyi tárca – mint rámutattak – “rendkívül releváns partner”. Innen már csak egy hurrá hiányzik!

A Meta félévente tesz közzé jelentéseket

A szerb belügyi közleményből tehát túl sok nem derült ki, de ezt igazából nem is vártuk, ezért inkább a Meta nyilvánosam is elérhető adatbázisához fordultunk. A Meta 2013 óta félévenként tesz közzé jelentéseket arról, hogy a különböző kormányok hányszor igényeltek adatokat a felhasználókról.

A Meta ezzel kapcsolatban azt írja, hogy a hatályos jogszabályoknak és a szolgáltatási feltételeknek megfelelően válaszol a kormányzati adatkérésekre, miután jogi szempontból minden egyes beérkezett kérést gondosan megvizsgál. Előfordulhat, hogy a túlságosan általánosnak vagy homályosnak tűnő kérelmeket nem válaszolják meg, vagy további pontosítást kérnek.

A szerbiai adatkérések száma a Metánál, a kék vonal jelzi a teljesítések arányát

A szerbiai adatkérések száma a Metánál, a kék vonal jelzi a teljesítések arányát (Forrás: Meta)

Az amerikai szolgáltató szerint a Nyugat-Balkán országai közül Szerbia küldte a legtöbb kérelmet, 2021-ben 624-et, 2022-ben pedig 472-t. A tavalyi évből csak az első hat hónap adatai hozzáférhetők, ennek alapján 206 ilyen kérés érkezett a Metához a 2023 második félévében történt 202 megkereséséhez képest. A csúcsot a 2021-es év második hat hónapja tartja 328 adatigényléssel.

A Meta adatai szerint a cég az esetek körülbelül 75%-ban válaszolt a szerb megkeresésekre, plusz-mínusz 5%, amit úgy fogalmaznak meg Meta-nyelven, hogy ezekben az esetekben “bizonyos adatok keletkeztek”. A kérések általában jogi eljárásokkal kapcsolatosak, és viszonylag alacsony a sürgősségi adatigénylés, bár 2023 első félévében éppen ez növekedett meg majdnem 20%-ra.

A Metához forduló országok különböző típusú adatokat igényelhetnek, például bűnügyi tevékenységgel, terrorizmussal, erőszakos cselekményekkel és egyéb visszaélésekkel kapcsolatban.

A kért adattípusok közé tartoznak az alapvető felhasználói adatok, beleértve a nevet, az e-mail címet, a regisztráció dátumát, a platformon megosztott anyagokat, IP-címet, tartózkodási hellyel kapcsolatos adatokat, valamint a felhasználó bejelentkezésével és tevékenységével (munkamenet) kapcsolatos információkat.

Ha esetleg valakinek eddig nem volt világos, hogy a Facebookon leütött minden egyes karakter archiválásra kerül, és szükség esetén visszakereshető, akkor itt a bizonyíték, tehát így tessék viccelődni!

A Meta saját szabályzatokkal és eljárásokkal rendelkezik a kormányzati kéréseknek a kezelésére, amelyekhez legtöbbször hivatalos bírósági végzést, vagy annak valamilyen megfelelőjét kell csatolni.

Szerbiában a high-tech bűnözés elleni küzdelmet különleges ügyészség irányítja, és amikor az ügyész úgy dönt, hogy indokolt a Meta megkeresése, akkor utasítja a belügyminisztériumot a lépés megtételére. A számokból az derül ki, hogy ez naponta legfeljebb két alkalommal történik meg.

Magyarországon fokozódott a felhasználók iránti érdeklődés

Az adatigénylések terén a nyugat-balkáni országok közül Horvátország áll a második helyen félévenként körülbelül száz megkereséssel, inkább alatta, mint felette, a horvátokat Bosznia-Hercegovina követi félévente 70-80 igényléssel, körülbelül ugyanennyi van Macedóniának (amelynek a nevéhez a Meta nem teszi hozzá a mostanában odabiggyesztett égtájat), majd következik Montenegró, amely félévenként 50-60 alkalommal fordul a Metához, ami a lakosság számához képest viszonylag magas arány, ezzel még Szerbiát is megelőzik a fekete hegyek lakói. Koszovó és Albánia általában 30 alkalommal kér segítséget a Metától minden fél évben.

Ezek az adatok az utóbbi 4-5 évet tükrözik, 2015 előtt jelentéktelen számokról beszélhetünk, az adatigénylések száma 2015 után kezdett növekedni és 2020-ra érte el körülbelül a jelenlegi szintet.

Magyarország adatai

Tavaly megugrott a magyar adatkérések száma a Metánál, a kék vonal jelzi a teljesítések arányát (Forrás: Meta)

Az adatigénylések számát illetően Magyarország jócskán felülmúlja Balkánt, így Szerbiát is, 2021-ben 1019 alkalommal fordult a Metához, 2022-ben pedig 1245 alkalommal, ami a lakosság számához viszonyítva is jócskán felette van a montenegrói adatoknak.

A tavalyi év első hat hónapjában egyenesen kilőtt a Metához benyújtott magyar adatigénylések száma, Magyarország ugyanis 1030 alkalommal fordult a Metához, és ezzel sikerült megdönteni a 2021-ben elért egészéves adatot.

Magyarország esetében nagyon elenyésző a vészhelyzeti, vagyis sürgősségi igénylés , az említett 1030-ra csak 13 ilyen eset esik, ami alig több, mint egy százalék, emlékezzünk csak Szerbia esetében ez majdnem húsz százalék volt.

Arról is beszéltünk fentebb, hogy Szerbia vonatkozásában a Meta az esetek 75%-ban generált valamilyen adatokat, ami a válaszadási arányt jelenti, Magyarország esetében ez a szám viszont alig megy 50% fölé, az utóbbi öt évben a legmagasabb adat 67,42% volt 2022 második félévében, a legalacsonyabb pedig 41% 2019 első félévében.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


3
A Meta adatai szerint magyar részről megugrott a Meta szolgálatait használók iránti érdeklődés

Vajon miért?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava