Connect with us

Bosznia

Válságos állapotban van Bruce Lee szobra, több végtagját amputálták

A bronzból készült Bruce Lee szobor ellopásának története nagy port vert fel szinte az egész Balkánon, ezért Prca és segítői nemigen tudták értékesíteni a fémhulladék-kereskedők felé

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A megcsonkított Bruce Lee, illetve ami maradt belőle
A megcsonkított Bruce Lee, illetve ami maradt belőle (Forrás: Instagram, mostar.forever)
A cikk meghallgatása

Imádkozzunk érte! Erre szólított fel a “mostar.forever” instagramos oldal, amely egy fotót is közölt a megcsonkított szoborról. A képből kiderül, hogy a bronz Bruce Lee elvesztette mindkét lábát, a bal kezét, és minden bizonnyal a fejét is. A szobornak az volt a legnagyobb bűne, hogy az alapanyaga miatt kivívta a tolvajok érdeklődését. Bruce Lee nem elhanyagolható súlyú szobra március másodikáról harmadikára virradóra tűnt el a mostari Zrinjevac parkból.

Az ismeretlen hős

Az eternitásra felesküdött helyi csatorna azt írja, hogy egy “ismeretlen hős” tette hozzáférhetővé számukra a szoborról, illetve annak a maradványairól készült fotót.

A Hercegovina.info portál szerint a képről megállapítható, hogy az a Hercegovina-Neretva kanton rendőrségének az épületében készült.

A szarajevói Avaz hírportál szombaton este arról számolt be, hogy a mostari rendőrkapitányság a sikeres nyomozást követően előző este letartóztatott egy 46 éves mostari lakost, akinek az esetében megalapozott a gyanú, hogy ő lopta el Bruce Lee szobrát a városi parkból.

Elkapták a  Bruce Lee szobrának eltulajdonításával vádolt személyt

Elkapták a Bruce Lee szobrának eltulajdonításával vádolt személyt (Forrás: Hercegovina.info)

Az Avaz úgy tudja, hogy az elkövető Danijel Prca, aki kábítószer-kereskedelem és rablás elkövetése miatt már korábbról ismert a rendőrök előtt.

Kábítószerrel való visszaélés miatt az Interpol és a horvát rendőrség is körözte. Egy 2011-es mostari rablás miatt két év négy hónap börtönbüntetésre ítélték, és több alkalommal letartóztatták kábítószer birtoklása miatt is.

Mi történt Bruce Lee szobrával?

Meg nem erősített információk szerint a szobrot a parkból egy közeli romos épületbe vitték, ahol darabokra törték, onnan pedig a Mostartól délre fekvő Kosor városrészbe szállították, ott találták meg a rendőrök egy házban.

A bronzból készült Bruce Lee szobor ellopásának története nagy port vert fel szinte az egész Balkánon, ezért Prca és segítői nemigen tudták értékesíteni a fémhulladék-kereskedők felé.

A nyomozóknak sem volt könnyű dolguk, mert a mostari parkban nincsenek térfigyelő kamerák, de ennek ellenére rövid időn belül sikerült megállapítaniuk az elkövető személyazonosságát, és elkapniuk a gyanúsítottat, illetve megtalálni a feldarabolt Bruce Lee-t.

A szobor Ivan Fijolić műalkotása, 2005-ben állították fel a Zrinjevac Parkban, a Mostar Urbánus Mozgalom kezdeményezésére. Nem sokkal a felállítása után a szobrot egyszer már megrongálták, és csak 2013-ban került vissza a parkba.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava