Connect with us

Koszovó

A koszovói eseményeket követően mindenki gyászol, még Szerbia is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyászol gyásznap
Pristinában az amerikai nagykövetségen is félárbócon volt a zászló, vajon a belgrádi amerikai nagykövetségen is félárbócra engedik a szerbiai gyásznap idejére? (Forrás: az USA pristinai nagykövetsége)
play icon A cikk meghallgatása

Vjosa Osmani koszovói elnök rendelete alapján hétfőt nemzeti gyásznappá nyilvánították, miután a rendőrök és a szerb fegyveresek közötti összecsapásban egy koszovói albán rendőr meghalt, egy másik pedig megsebesült. A koszovói szerbek most erre rátripláztak, az általuk lakott területeken három napos gyász kezdődött, de szerdára gyásznapot rendeltek el Szerbiában is. Az Egyesült Államok pristinai nagykövetségén félárbócon volt a zászló, Pristinában az amerikai nagykövetségen is félárbócon volt a zászló, vajon a belgrádi amerikai nagykövetségen is félárbócra engedik a szerbiai gyásznap idejére?

Gyászoltak az albánok

Hétfőn a koszovói főváros összes középületén félárbócra engedték a zászlókat a vasárnap hajnalban meggyilkolt Afrim Bunjaku koszovói rendőr tiszteletére, miután Vjosa Osmani koszovói elnök szeptember 25-ét gyásznappá nyilvánította.

Afrim Bunjaku tiszteletére mécsest gyújtott Albin Kurti koszovói miniszterelnök is, aki szerint Bunjakut terroristák gyilkolták meg vasárnap szolgálatteljesítés közben, amikor Koszovó területi épségét és a jogállamiságot védte.

– Ma este egy kis gyertyát gyújtottunk egy nagy lélekért, és megesküdünk arra, hogy megvédjük azokat, akik életüket a mi védelmünkért áldozzák

– jegyezte meg a gyertya-, illetve mécsesgyújtással kapcsolatban a koszovói miniszterelnök.

De nem csak a koszovói közintézményeken engedték félárbocra a lobogót, hanem az amerikai nagykövetségen is az USA zászlaját a koszovói albán rendőr tiszteletére, de ugyanígy jártak el más nagykövetség is, például az osztrák, holland, belga vagy az olasz diplomáciai képviselet is.

gyász

Pristinában az amerikai nagykövetségen is félárbócon volt a zászló, vajon a belgrádi amerikai nagykövetségen is félárbócra engedik a szerbiai gyásznap idejére? (Forrás: az USA pristinai nagykövetsége)

Vasárnap hajnalban mint egy harminc fős szerb csoport csapott össze a koszovói rendőrökkel, aminek következtében egy rendőr, és legalább három szerb lázadó életét vesztette.

A vasárnap történt fegyveres összetűzések a végsőkig kiélezték a feszültséget Szerbia és Koszovó között, amely eddig sikertelen megbeszéléseket folytatott a kapcsolatok normalizálásáról az Európai Unió közvetítésével.

Gyászolnak a szerbek is

Reggel a belgrádi kormány közvetlen ellenőrzése alatt álló Szerb Lista bejelentette, hogy szeptember 26-án, 27-én és 28-án gyásznap lesz a koszovói szerb közösségekben, amiért polgártársaik életüket vesztették +egy tragikus esemény következtében” a Zvečan közelében lévő Banjskában.

A gyász jeleként minden intézményen félárbocra engedik a szerb (szerbiai) zászlót, mert a szerb területeken csak ezeket használják, sok esetben demonstratív jelleggel.

Nem sokkal később a belgrádi kormány rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy “a koszovói és metóhiai tragikus események alkalmából gyásznappá nyilvánítják szeptember 27-ét, hogy ezzel tisztelegjenek a koszovói áldozatok előtt”.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava