Connect with us

Bosznia

Egy horvát plébánost fosztottak ki a boszniai Föderációhoz tartozó Kakanjban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

plébános
A kakanji Szent Péter és Pál plébániatemplom udvara, ahol a támadás történt (Forrás: Facebook, Mirnes Bajtarević)
A cikk meghallgatása

Egy álarcos támadó behatolt a kakanji Szent Péter és Pál templomhoz tartozó plébániakertbe, ahol megkötözte a plébánost, akit késsel fenyegetett meg, majd kirabolt. Az eset szombaton este nyolc óra körül történt. A helyi hatóságok igyekeznek szimpla bűncselekményként kezelni a történteket, és eltekinteni az esetleges nemzeti vonatkozásoktól.

Pénzt és aranyat zsákmányoltak a plébánostól

Rendőrségi közlés szerint az álarcos férfi pénzt és aranyékszereket tulajdonított el a horvát egyházi személytől, akit akkor támadott meg, amikor az be akarta zárni a plébániahivatal kapuját.

A megtámadott Žarko Vujica a helyi médiának megerősítette, hogy még mindig sokkos állapotban van, miután a támadó felszólította, hogy feküdjön le a földre, majd megkötözte, és egy nyakához szorított késsel fenyegette meg.

plébános

Žarko Vujica, a farmeros plébános, aki támadás áldozata lett, balról a harmadik, mögötte Jézus Krisztus

A plébános úgy nyilatkozott a Centralna.ba hírportálnak, hogy a támadó nem verte meg, amit később közleményében megerősített a boszniai horvát egyházmegye is, aranytárgyakról viszont már nem szólt.

Az interneten közzétett közleményt kommentelők arra emlékeztettek, hogy ugyanabban az udvarban, ahol ez a bűncselekmény történt, 1996-ban egy apáca vált késeléses gyilkosság áldozatává.

A szarajevói Avaz bosnyák hírportál beszámolója szerint a helyi rendőrség megerősítette a hírt, és közölte, hogy keresi a rablást elkövetőjét.

A polgármester szíve tele van fájdalommal

Mirnes Bajtarević polgármester mély sajnálatát fejezte ki személyesen, majd a világhálón is a kirabolt horvát plébános elleni támadás miatt, és “fájdalommal teli szívvel” elcsodálkozott azon, hogy léteznek olyan gonosz emberek, akik ilyen szörnyűségre képesek.

– Kakanj minden polgára, minden nemzet és vallás, és én személy szerint is ma gondolatban és imáimban is Žarko Vujicával vagyok

– írta a Facebookon a bosnyák származású polgármester.

lelkész

A polgármester, akinek a szíve tele van fájdalommal (Forrás: Facebook, Mirnes Bajtarević)

Bajtarević akkora együttérzésről tett tanúbizonyságot, hogy rögtön tett egy ígéretet, miszerint a városi hatóságok megtérítik az anyagi kárt, amely a támadás során keletkezett.

A kakanji illetékesek szimpla bűncselekményként kezelik a támadást, és nem kívánnak nemzeti színezetet adni az esetnek, pedig tavaly vandálok rongálták meg két temető síremlékeit, valamint a egy kápolna keresztjeit és képeit.

Žarko Vujica akkor úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy az említett két eset nem elszigetelt esemény, sokkal több hasonló történt már a múltban.

A harmincezres lélekszámú közép-boszniai Kakanj lakosságának 85%-a bosnyák, ez az arány a kilencvenes években dúlt boszniai háború előtt mindössze 55% volt, ma viszont már alig él horvát és szerb nemzetiségű személy a városban, a szerbek száma néhány százra tehető.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava