Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

EMLÉKEZET: Harmincegy évvel ezelőtt esett el Vukovár, de a horvátok nem felejtenek

vukovar plenkovic kormany
A VÁROS ÁLL: Tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki a horvát védőknek és mindazoknak, akik életüket adták Vukovár és Horvátország védelmében (Forrás: Twitter, Andrej Plenković)

Olvasási idő: 2 perc

November 18-a Horvátországban az emlékezés napja, ezen a napon esett el 1991-ben Vukovár, a kis menti város, amelyet a kevés számú horvát katona 87 napig védelmezett a többszörös túlerő és a nyomasztó műszaki fölény ellenében. Mára már hagyománnyá vált, hogy a XX. századi horvát Eger várát védelmezők tiszteletére 17-én este a horvát városokban, településeken a polgárok tömegesen gyertyát gyújtanak. A történetírók jobbára egyet értenek abban, hogy a városka váratlanul és illogikátlanul hosszúra nyúlt ostroma megmentette Horvátországot, mert Vukovár kitartása időt adott az ország védelmének megszervezésére.

Elárulták, feláldozták, vagy nem lehetett tovább védeni?

A jobboldali politikai erők centrumtól jobbra tolódó részei, mint például a , amelyet most Ivan Penava vukovári polgármester vezet, a mai napig meg vannak győződve arról, hogy Franjo 91-ben elárulta a város védőit, mert nem használt fel minden lehetőséget a szorongatott város felmentésére.

A hivatalos álláspont ebben a kérdésben az, hogy illetve az akkori horvát vezetés megtett mindent, amit csak tehetett, de a város bukását nem tudta megakadályozni, illetve nem rendelkezett elég erővel arra, hogy áttörjön az ostromgyűrűn, és kivonja a katonákat és a lakosokat az addigra már rommá lőtt városból.Ha tárgyilagosan nézzük, ez nagyon közel áll az igazsághoz, a horvát csapatok akkoriban általában gyalogsági fegyverekkel voltak felszerelve, szemben viszont ott állt az akkori Európa negyedik legerősebb hadserege.

, az egykori - veteránügyi minisztere, ma EU-parlamenti képviselő, – aki ott harcolt Vukovár alatt – úgy fogalmazta meg a horvát Indexnek, hogy számára mára már két kérdés maradt Vukovárral kapcsolatosan. Az egyik a háborús bűnösök bíróság elé állítása, a másik pedig a veteránok, vagyis a volt harcosok mára megnövekedett, aránytalanul nagy száma.

Ha mindazok ott lettek volna velünk, akik ma veterán-nyugdíjat élveznek, akkor Vukovár sohasem esett volna el

– fogalmazott méltatlankodva Matić, aki még hozzátette:

Már nem érdekel, hogy mi történt. Ahogy Gotovina mondta, a véget ért. Csak két dolog érdekel. A háborús bűnösök, ez az egyik kérdés: utoléri-e végre őket a büntetés, a másik pedig az eltűnt emberek sorsa.

Munkaszüneti nap

Kollokviálisan az utca embere november 18-át állami ünnepnek titulálja, akár a többi munkaszüneti napot, nem törődve azzal, hogy vajmi kevés ünnepelni való van a mai napon.De, hogy most mi idézzük Gotvovina tábornokot, a háború már jó ideje véget ért, és egy hosszabbított héége pontosan a várt hatást váltja ki. A horvát így jobbára kiürült, a politikusok elmentek Vukovárra, az emberek vagy a tengerre, vagy rokoni látogatóba.

Vukovár elestének teljes történetét pedig valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, mert mint ezt a történészek sűrűn mondják, nincsenek korabeli dokumentumok amelyek alapján rekonstruálni lehetne a történéseket.

Nem csak hogy még mindig nem lehet ezekhez hozzáférni, de a történészek attól tartanak, hogy egy részük meg is semmisült, illetve megsemmisítették őket.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: