Connect with us

Horvátország

EMLÉKEZET: Harmincegy évvel ezelőtt esett el Vukovár, de a horvátok nem felejtenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vukovar plenkovic kormany
A cikk meghallgatása

November 18-a Horvátországban az emlékezés napja, ezen a napon esett el 1991-ben Vukovár, a kis Duna menti város, amelyet a kevés számú horvát katona 87 napig védelmezett a többszörös túlerő és a nyomasztó műszaki fölény ellenében. Mára már hagyománnyá vált, hogy a XX. századi horvát Eger várát védelmezők tiszteletére 17-én este a horvát városokban, településeken a polgárok tömegesen gyertyát gyújtanak. A történetírók jobbára egyet értenek abban, hogy a városka váratlanul és illogikátlanul hosszúra nyúlt ostroma megmentette Horvátországot, mert Vukovár kitartása időt adott az ország védelmének megszervezésére.

Elárulták, feláldozták, vagy nem lehetett tovább védeni?

A jobboldali politikai erők centrumtól jobbra tolódó részei, mint például a Hazafias Mozgalom, amelyet most Ivan Penava vukovári polgármester vezet, a mai napig meg vannak győződve arról, hogy Franjo Tuđman 91-ben elárulta a város védőit, mert nem használt fel minden lehetőséget a szorongatott város felmentésére.

A hivatalos álláspont ebben a kérdésben az, hogy Horvátország illetve az akkori horvát vezetés megtett mindent, amit csak tehetett, de a város bukását nem tudta megakadályozni, illetve nem rendelkezett elég erővel arra, hogy áttörjön az ostromgyűrűn, és kivonja a katonákat és a lakosokat az addigra már rommá lőtt városból.

Ha tárgyilagosan nézzük, ez nagyon közel áll az igazsághoz, a horvát csapatok akkoriban általában gyalogsági fegyverekkel voltak felszerelve, szemben viszont ott állt az akkori Európa negyedik legerősebb hadserege.

Predrag Fred Matić, az egykori Milanović-kormány veteránügyi minisztere, ma EU-parlamenti képviselő, – aki ott harcolt Vukovár alatt – úgy fogalmazta meg a horvát Indexnek, hogy számára mára már két kérdés maradt Vukovárral kapcsolatosan. Az egyik a háborús bűnösök bíróság elé állítása, a másik pedig a veteránok, vagyis a volt harcosok mára megnövekedett, aránytalanul nagy száma.

– Ha mindazok ott lettek volna velünk, akik ma veterán-nyugdíjat élveznek, akkor Vukovár sohasem esett volna el

– fogalmazott méltatlankodva Matić, aki még hozzátette:

– Már nem érdekel, hogy mi történt. Ahogy Gotovina mondta, a háború véget ért. Csak két dolog érdekel. A háborús bűnösök, ez az egyik kérdés: utoléri-e végre őket a büntetés, a másik pedig az eltűnt emberek sorsa.

Munkaszüneti nap

Kollokviálisan az utca embere november 18-át állami ünnepnek titulálja, akár a többi munkaszüneti napot, nem törődve azzal, hogy vajmi kevés ünnepelni való van a mai napon.

De, hogy most mi idézzük Gotvovina tábornokot, a háború már jó ideje véget ért, és egy hosszabbított hétvége pontosan a várt hatást váltja ki. A horvát főváros így jobbára kiürült, a politikusok elmentek Vukovárra, az emberek vagy a tengerre, vagy rokoni látogatóba.

Vukovár elestének teljes történetét pedig valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, mert mint ezt a történészek sűrűn mondják, nincsenek korabeli dokumentumok amelyek alapján rekonstruálni lehetne a történéseket.

Nem csak hogy még mindig nem lehet ezekhez hozzáférni, de a történészek attól tartanak, hogy egy részük meg is semmisült, illetve megsemmisítették őket.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava