Connect with us

Horvátország

EMLÉKEZET: Harmincegy évvel ezelőtt esett el Vukovár, de a horvátok nem felejtenek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vukovar plenkovic kormany
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

November 18-a Horvátországban az emlékezés napja, ezen a napon esett el 1991-ben Vukovár, a kis Duna menti város, amelyet a kevés számú horvát katona 87 napig védelmezett a többszörös túlerő és a nyomasztó műszaki fölény ellenében. Mára már hagyománnyá vált, hogy a XX. századi horvát Eger várát védelmezők tiszteletére 17-én este a horvát városokban, településeken a polgárok tömegesen gyertyát gyújtanak. A történetírók jobbára egyet értenek abban, hogy a városka váratlanul és illogikátlanul hosszúra nyúlt ostroma megmentette Horvátországot, mert Vukovár kitartása időt adott az ország védelmének megszervezésére.

Elárulták, feláldozták, vagy nem lehetett tovább védeni?

A jobboldali politikai erők centrumtól jobbra tolódó részei, mint például a Hazafias Mozgalom, amelyet most Ivan Penava vukovári polgármester vezet, a mai napig meg vannak győződve arról, hogy Franjo Tuđman 91-ben elárulta a város védőit, mert nem használt fel minden lehetőséget a szorongatott város felmentésére.

A hivatalos álláspont ebben a kérdésben az, hogy Horvátország illetve az akkori horvát vezetés megtett mindent, amit csak tehetett, de a város bukását nem tudta megakadályozni, illetve nem rendelkezett elég erővel arra, hogy áttörjön az ostromgyűrűn, és kivonja a katonákat és a lakosokat az addigra már rommá lőtt városból.

Ha tárgyilagosan nézzük, ez nagyon közel áll az igazsághoz, a horvát csapatok akkoriban általában gyalogsági fegyverekkel voltak felszerelve, szemben viszont ott állt az akkori Európa negyedik legerősebb hadserege.

Predrag Fred Matić, az egykori Milanović-kormány veteránügyi minisztere, ma EU-parlamenti képviselő, – aki ott harcolt Vukovár alatt – úgy fogalmazta meg a horvát Indexnek, hogy számára mára már két kérdés maradt Vukovárral kapcsolatosan. Az egyik a háborús bűnösök bíróság elé állítása, a másik pedig a veteránok, vagyis a volt harcosok mára megnövekedett, aránytalanul nagy száma.

– Ha mindazok ott lettek volna velünk, akik ma veterán-nyugdíjat élveznek, akkor Vukovár sohasem esett volna el

– fogalmazott méltatlankodva Matić, aki még hozzátette:

– Már nem érdekel, hogy mi történt. Ahogy Gotovina mondta, a háború véget ért. Csak két dolog érdekel. A háborús bűnösök, ez az egyik kérdés: utoléri-e végre őket a büntetés, a másik pedig az eltűnt emberek sorsa.

Munkaszüneti nap

Kollokviálisan az utca embere november 18-át állami ünnepnek titulálja, akár a többi munkaszüneti napot, nem törődve azzal, hogy vajmi kevés ünnepelni való van a mai napon.

De, hogy most mi idézzük Gotvovina tábornokot, a háború már jó ideje véget ért, és egy hosszabbított hétvége pontosan a várt hatást váltja ki. A horvát főváros így jobbára kiürült, a politikusok elmentek Vukovárra, az emberek vagy a tengerre, vagy rokoni látogatóba.

Vukovár elestének teljes történetét pedig valószínűleg sohasem fogjuk megtudni, mert mint ezt a történészek sűrűn mondják, nincsenek korabeli dokumentumok amelyek alapján rekonstruálni lehetne a történéseket.

Nem csak hogy még mindig nem lehet ezekhez hozzáférni, de a történészek attól tartanak, hogy egy részük meg is semmisült, illetve megsemmisítették őket.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

A Horvát Demokratikus Közösség befolyása alá kerül a regionális sajtó?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

regionális horvát
A kormányközeli Media Solutions hirtelen megtáltosodott, és elindult megmenteni a tönk szélén szédelgő horvát regionális lapokat
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Újságíró Egyesület (Hrvatsko novinarsko društvo, HND) november 23-án, szombaton nyilatkozatot kért a horvát Gazdasági Versenyhivataltól (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, AZTN) a Glas Slavonije, a Novi list, a Glas Istre és a Zadarski List tulajdonjogának koncentrációjával kapcsolatban. Az újságírószövetség közlésének értelmében a versenyhivatal válaszolt az Istra24 portál megkeresésére, miszerint augusztus 4-én értesítést kaptak a vállalkozások összefonódásának megvalósítására irányuló szándékról, és felkérték a Media Solutionst, hogy egészítse ki a bejelentést, amelyet még nem nyújtottak be az AZTN-hez szeptember 18-án, amikor a regionális napilapok tulajdonjogának konszolidációjáról szóló szöveget közzétették”.

Mi itt a gond voltaképpen?

A Horvát Újságíró Egyesületet egyrészt a Media Solutions tulajdonosi szerkezete aggasztja – a tulajdonosok egyértelműen a kormánypárthoz kötődnek – másrészt az a tény, hogy annak ellenére, hogy a vállalat pénzügyi nehézségekkel küzd, ezért a Glas Slavonije dolgozóinak fizetése hónapokat késik, és a számlájuk blokkolva van -, most hirtelen terjeszkedésbe kezd.

Ez a horvát kollégák szerint politikai konnotációt kölcsönöz ennek az üzleti tranzakciónak. Arról nem is beszélve, hogy a fúziót a 2024-es szuperválasztási év előtt hajtják végre, amikor megválasztják a kormányt, a köztársasági elnököt és az európai parlamenti képviselőket.

horvát sajtó

Az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosa, Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert (Forrás: LiderMedia)

Gyors vizsgálódásunk eredményeként kiderítettük, hogy az eszéki Media Solutions többségi tulajdonosai Oleg Uskoković kifejezetten erős HDZ-s kapcsolatairól ismert dubrovniki ügyvéd/üzletember és Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának, Vladimir Šeksnek az unokaöccseként látta meg a világot.

A képet – nyilván szándékosan -, még egy kicsit homályosabbá teszi, hogy az üzletben társként rész vesz a szlovák JOJ Media House médiaholding is.

Persze, amíg a Horvát Újságíró egyesület sötét ármányt és cselszövést lát a dologban, Oleg Uskoković a Media Solutions vezérigazgatója egészen másként vélekedik.

Szerinte, a Media Solutions csupa szívjóságból és a polgárok minőségibb tájékoztatását szem előtt tartva vállalkozott a fúzióra.

Oleg Uskoković szerint az akvizíció és a Glas Slavonijevel való jövőbeli egyesülés célja, hogy konszolidálja a regionális napilapokat, miután az elmúlt években számos olyan válsághelyzeten mentek keresztül, amelyek erősen befolyásolták üzleti tevékenységüket, mint például a 2020-as Covid-válság, a papír árának 2021-es rendkívüli emelkedése, és végül az energiaárak 2022-es erőteljes növekedése kétségessé tette fennmaradásukat.

A Media Solutions vezetője valahol július végén, amikor a tranzakcióra sor került, és azt bejelentették a horvát Gazdasági Versenyhivatalnál, hangsúlyozta, hogy a fúzió lehetővé teszi a napilapok számára a gazdasági jövőt egy rendkívül versenyképes környezetben.

horvát sajtó

Bojan Divjak, aki annyit tett az emberiségért, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) egyik alapító tagjának az unokaöccseként látta meg a világot

Spekuláljunk egy kicsit horvát fejjel!

Minden esetleges félreértés elkerülése végett, a következőket nem tudjuk semmilyen dokumentummal vagy egyéb bizonyítékkal alátámasztani, így akár népmesének is felfogható, amit most mondunk, viszont egyike a valószínű forgatókönyveknek, amelyek szerint az egész lejátszódott.

Az írott sajtót sújtó válságok miatt a regionális lapok igencsak lerongyolódott állapotban voltak, így a választások előtt remek ötletnek tűnt ezek aprópénzért történő felvásárlása.

Erre bármely politikai párt szívesen vállalkozott volna, de Horvátországban az ilyesmit kizárólag csak a kormánypárt tudja végrehajtani.

Természetesen az ügylethez szükséges tőke semmiképpen sem követhető vissza a HDZ-hez, kis millió módja van annak, hogyan lehet pénzt juttatni valakinek akár az állami költségvetésből is, nem beszélve a szövevényes kompenzációkról, ahol valaki megelőlegezi a szükséges pénzt saját számlájáról, hogy máshol igen kedvező feltételek mellett kössön üzletet.

Meg aztán létezik burkolt, vagy szimpla zsarolás, donorhálózat, ígérgetés, fenyegetés, hogy ne soroljuk már tovább a politika eszköztárát.

Akárhogy is volt, az anyagi nehézségekkel küszködő Media Solutions egy pillanat alatt megtáltosodott, és elindult megmenteni – külföldi (szlovák) partnerével közösen :o) – a tönk szélén álló horvát regionális lapokat.

A kérdés most csak az, és lényegében ez áll a Horvát Újságíró Egyesület aggodalmának hátterében, hogy milyen sors vár a most “kézhez vett” regionális sajtóra.

A legjobb esetben hasznos kis fogaskeréknek bizonyulnak, ha a kormánypárt továbbélteti őket némi állami segéllyel, viszont az is előfordulhat, hogy a választások után a felszámolás vár rájuk, bár ez nem lenne bölcs dolog, lévén, hogy ezúton olyan területekre sikerült a kormánypártnak betörnie a Glas Istre és a Novi list révén, mint Fiume, vagy Isztria, ahol az ellenzék volt és van hatalmon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava