Connect with us

Szerbia

KÖSZÖNTŐ: Óriásplakátok Belgrádban Putyin 70. születésnapja alkalmából

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

putyin szuletesnap
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A Mieink kitettek magukért, illetve kitették óriásplakátjaikat Belgrádban, amelyeken az orosz elnöknek gratulálnak hetvenedik születésnapja alkalmából. És kik azok az Mieink? A Mieink egy magát konzervatív mozgalomnak nevező csoport, amely még a nevét is az oroszoktól lopta, vagy ha jó indulatúak szeretnénk lenni, akkor mondjuk azt, hogy másolta le. A szerb Naši, illetve cirill betűkkel írva Наши, egy magát konzervatívnak nevező vidéki (Aranđelovac) mozgalom, amely általában a virtuális térben létezik, és az amerikai üzemeltetésű Facebookon & Twitteren szidja az Egyesült Államokat, és élteti Oroszországot, leginkább pedig Putyin elnököt, valamint mellékszórakozásként fenyegeti a koszovói albánokat.

Több forrásból származó hírek szerint a Naši, alias Наши óriásplakátjain látható mondóka úgy szól, hogy “Boldog születésnapot Vlagyimir Putyin elnöknek a szerb testvérektől.”

Aki némileg ismeri a Naši ideológiai beállítottságát, az nem igen lepődik meg ezen, és azon sem, hogy a születésnapi üdvözletet küldő НАШИ КОНЗЕРВАТИВ МОЗГАЛОМ, vagyis a Mieink KonZervatív Mozgalom a z-betű esetében nem a cirill írásmódnak megfelelő З betűjelet használta, hanem a latin Z-t, amelyet még meg is nagyobbított, hogy még inkább kifejezze a Putyin iránti csodálatát, és az ukrajnai háború “igazságos voltát”.

Erre a történetre nem kellene túl sok szót pazarolni, ha az oroszok nem használnák fel a maguk céljaira a “szélsőségesen szélsőjobb” szerbiai mozgalmat, amely a 2006-ban alakult “Молодежное демократическое aнтифашистское движение «Наши»” orosz ifjúsági mozgalmat majmolta, leginkább a névadásban.

Az orosz ifiket a nyugati sajtó Lenin vagy Hitler ifjúsági szervezetéhez hasonlította, és ezért Putinjugendnek nevezett el. Az orosz Mieink jelmondata az volt, hogy “Ki, ha mi nem?”.

Elhasználódását követően az orosz Mieinket a Fiatalok Hadserege, latin átiratban “Yunarmiya” (Всероссийское военно-патриотическое общественное движение «Юнармия») váltotta fel 2015 októberében, tehát éppen hét évvel ezelőtt, amelynek alapítója Szergej Sojgu jelenlegi orosz védelmi miniszter volt, aki nem mellékesen szólva az Orosz Föderáció Hőse.

Maradjunk azonban a szerbiai “Mieink” elnevezésű csoportnál, amely szintén 2006-ban alakult, csak 2013-ban nem került feloszlatásra, mint orosz példaképe.

Az autoriter jellegű csoportok általában nem váltanak vezetőt, így az aranđelovaci Наши-t, vagyis az ottani Mieinket is egy és ugyanaz a személy vezeti 2006 óta, egy Ivan Ivanović nevezetű oroszbarát férfi, aki szívesen készít feketelistákat a civil szervezetekről és a “szerbellenes” médiáról.

A Наши a szerbiai politikai életben nem túl sok vizet zavar, viszont Oroszországban számon tartják, Ivanovićot például meghívták külföldi ellenőrnek az elrabolt ukrajnai területeken tartott népszavazási bohózat ellenőrzésére, ahonnan két fontos üzenete volt.

Az egyik egy apró videó, amelyben annak a reményének adott hangot, hogy egy napon “ugyanilyen népszavazást tartanak a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia egyesüléséről” is, a másik pedig egy “sztálingrádi” fotó, amelyet a Twitteren tett közzé, azzal a megjegyzéssel, hogy “jövőre (a koszovói) Prizrenben az orosz testvérekkel” közösen.

Ivanović ezúttal is “twitterezett” és feltette az egyik óriásplakátról készül fotót, amelyhez most csak annyit fűzött, hogy “Boldog születésnapot, Elnök Úr!” A bejegyzést a cikk keletkezéséig mindössze öt-hat ember osztotta meg, és mintegy húsz ember kedvelte, ami jól jelzi a követőtábor nagyságát, ennek a tízszeresét lehet generálni egy kutyás cukiképpel. Lazán.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

ÚJ SELYEMÚT: Vučić kínai látogatása alkalmával Putyinnal is találkozni szeretne

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Putyin Selyemút
Az orosz elnök még nem járt külföldön, amióta elfogatóparancsot adtak ki ellene, de most elmegy a Selyemútra (Forrás: Demostat, YouTube)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Aleksandar Vučić szerb elnök az Egy Övezet Egy Út októberi csúcstalálkozója alkalmával Kínában találkozni kíván Vlagyimir Putyin orosz elnökkel – értesült a belgrádi Demostat hírportál meg nem nevezett diplomáciai körökre hivatkozva. Az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakán Vučić újságíróknak már jelezte, hogy kínai útja során külön is találkozik Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és szerb kérésre annak a találkozónak kiemelten fontos témája lesz Koszovó kérdése, amiről komoly tárgyalásokat kíván folytatni a vendéglátó ország vezetőjével.

Putyinnal külön találkozna

A Demostat azt írja, hogy a szerb elnökön kívül az orosz vezető is megerősítette részvételét a kínai csúcson, de a kérdés továbbra is fennáll, létrejön-e a kétoldalú találkozó Putyin és Vučić között.

Ha ez valóban megtörténne, akkor ez lenne a két elnök első személyes találkozója az ukrajnai háború kezdete óta.

Vučić és Putyin legutóbb 2021 novemberében találkozott Szocsiban, amikor a megbeszélésük fő témája az orosz gázszállítás volt.

A két elnök ezt követően tavaly májusban telefonon értekezett egymással. Vučić idén júniusban olasz újságíróknak azt mondta, hogy már több, mint egy éve nem beszélt az orosz elnökkel.

A Putyinnal történő találkozó kétségtelenül jó pontokat hozna Vučićnak a december közepén várható parlamenti választások előtti kampányban, de nem lenne jó üzenet a Nyugatnak, különösen miután még nem világos, hogy az orosz tényező milyen szerepet játszott a legutóbbi koszovói eseményekben.

A szerb elnök már augusztusban bejelentette kínai útját és találkozóját Hszi Csin-pinggel, és “nagy kérdésnek” nevezte, hogy mi fog történni, merthogy Putyin jelenléte is számít a “selyemutas” csúcson.

A szeptember 20-án a Kreml pozitívan igazolta vissza a kínai elnök meghívását, tehát az orosz elnök valóban elmegy a csúcsra.

Putyin Selyemút

A kép illusztráció (Forrás: Screenshot, Szputnyik)

Az orosz kártya

A Demostat megjegyezte, hogy nem ez lenne az első eset, hogy az választási kampányban Vučić kijátssza az orosz elnökkel kapcsolatos kártyát, vagyis nem először találkozna vele közvetlenül a választások előtt.

A portál szerint Putyin továbbra is a legnépszerűbb külföldi politikus Szerbiában, és tavaly is csak egy százalékponttal maradt el Vučićétól.

A Demostat azonban megjegyzi, hogy a Putyinnal történő találkozót a Nyugat nem nézné jó szemmel az ukrajnai háború kellős közepén, és közvetlenül a legutóbbi észak-koszovói incidenst követő spekulációk fényében, miszerint a banjskai akcióban akár orosz tényezők is érintettek lehettek.

A nyugati politikai elit egy része az utóbbi időben helytelenítette a Szerbiával kapcsolatos “stratégiai türelmet”, amit követően Vučić úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi közösség részéről a legnagyobb nyomásra számít annak érdekében, hogy Szerbia vezessen be szankciókat Oroszországgal szemben.

Az utóbbi napokban az amerikai külügyminiszter, Anthony Blinken a szerb elnökkel folytatott telefonbeszélgetés során olyan intézkedéseket helyezett kilátásba, amelyeket akkor hajtanak végre, ha Szerbia “nem a megfelelő módon viselkedik”.

Erre Vučić saját szavai szerint azt válaszolta, hogy az Egyesült Államok nagy ország, egy szuperhatalom, és azt tesz, amit jónak lát, de ezt ő abszolút ellenzi, és azt gondolja, hogy ez nagyon rossz lenne.

A nyilatkozatból nem derült ki, hogy mi az amit a szerb elnök ellenez, és amit nagyon rossznak lát, viszont elmondta hogy a szerbeknek több dologhoz kell tartaniuk magukat, ezek közül első helyen az igazságot említette.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava