Connect with us

Belgrád

SZÖKNEK PUTYIN ELŐL: Legalább 4000 orosz menekült érkezik a következő két hétben Belgrádba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

gyilkos putyin
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Déjà vu. Megismétlődnek a kilencvenes évek, ezúttal azonban nem Jugoszláviából, amely már nem létezik, hanem Oroszországból menekülnek az emberek, főleg a hadköteles férfiak. Az orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el, hogy 300 ezer embert sorozzon be. Az oroszok közül ezért sokan igyekeznek elhagyni a hazájukat, megpróbálnak repülőjegyet szerezni azokba az országokba, ahova nem kell vízumot váltaniuk, tehát Törökországba, Örményországba, Grúziába és Szerbiába.

A teltházas belgrádi járatok azt jelzik, hogy Szerbia most a legkedveltebb úti cél, ahova többezer euróért lehetett jegyet váltani.

A két főváros között közlekedő Air Serbia október 9-ig már minden jegyet eladott a naponta egyszer induló járatára, ami azt jelzi, hogy a következő két hétben mintegy négyezer orosz érkezik a szerb légitársasággal Belgrádba.

repulojegyek

Az „Oroszok, fehéroroszok, ukránok és szerbek együtt a háború ellen” elnevezésű belgrádi csoport a Twitteren arról számolt be, hogy október közepéig már nincsenek jegyek az Oroszországból Belgrádba induló járatokra, de hasonló a helyzet a Törökországba, Grúziába és Örményországba induló gépeken is.

Jegyek már csak a különböző „egzotikus kombinációkra” vannak, amelyek által több átszállással közelíthető meg Ankarán, Isztambulon vagy netalán Bakun keresztül, nyilván ezek a „nyertes kombinációk” sem olcsók, főleg ha Dubai érintésével vezetnek Belgrádba.

Egy ilyen útért 300 ezer rubelt, vagyis ötezer dollárt kellett fizetni, ami ötszöröse az oroszországi átlagkeresetnek, tehát szökni is csak azok tudnak, akiknek van miből.

Egyelőre nincsenek pontos adatok azzal kapcsolatban, hogy hány orosz érkezett a szerb fővárosba az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdete óta, de az oroszok az utóbbi időben ezresével nyitottak folyószámlákat a belgrádi bankokban, amiből arra lehet következtetni, hogy már 30-50 ezer orosz tartózkodik Belgrádban. És az igazi invázió csak most kezdődik.

A legfrissebb adatok szerint a szerb fővárosba érkező oroszok eddig mintegy 1000 céget alapítottak Belgrádban, ezeknek a többsége az IT-szektorban tevékenykedik.

Az oroszok menekülnek Isztambul, Jereván és Tbiliszi irányába is, amíg a moszkvai diktátor nem zárja le a határokat a hadköteles férfiak előtt, erre is volt példa a volt Jugoszlávia esetében 1991-ben.

Az éjszakai jelentések szerint egy jegy ára a Moszkvából Isztambulba és Dubaiba induló gépeken megközelítette a tízezer eurót, a Turkish Airlines, amely szintén közlekedik Moszkva felé, 9200 euróért kínálta a jegyet csak egy irányba.

Az oroszok vonattal is próbálkoznak, hírügynökségi jelentések szerint az orosz vasutak honlapja lefagyott, mert hirtelen sokan szerettek volna jegyet váltani a külföldre induló szerelvényekre.

Egyes jelentések szerint a Grúzival közös határon az orosz határőrök visszafordítják az embereket, amit nem lehet kizárni, de ellenőrzni sem, az viszont biztos, hogy a közúti átkelőknél Grúzia felé végelláthatatlan sorokban várakoznak az autók az átkelésre.

Szerbia

HOL VOLT VUČIĆ? A szerb elnök első nagy veresége és Ana Brnabić színeváltozása

Közzététel:

a megjelenés dátuma

europride beograd belgrade
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 5 perc

Belgrádban megtartották az EuroPride 2022 felvonulását, igaz nem úgy, ahogy tervezték, de mégiscsak sétáltak az LMBT-közösség tagjai. Mindeközben Aleksandar Vučić szerb elnök úgy eltűnt a jobbfenéken, mintha eddig nem ő lett volna a kapitány. Ugyanakkor számos nyugati politikus lelkendezett, ünnepelték a Pride győzelmét, és a szerb elnök első nagy vereségét, bár lehet, hogy ezt még ők sem nagyon tudatosították magukban. Tehát Pride volt, Vučić meg nem volt sehol, lehet, hogy mégsem ő az állam?

Szerbia már egészséges demokrácia?

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter augusztus 31-én a Twitteren úgy vélte, hogy egy “egészséges demokrácia” nem óckodik a melegfelvonulástól, nem megy szembe a gyülekezési joggal és a véleménynyilvánítás szabadságával.

Egyelőre azonban nem világos, hogy Szerbia hirtelenjében „egészséges demokrácia” lett-e, merthogy Belgrádban megtartották a melegfelvonulást, igaz nem úgy, ahogy tervezték. Lehet, hogy ezért talán azt kellene mondani, hogy Szerbia másképp demokrácia, mint azt sokan szeretnék, de ne ítélkezzünk ilyen könnyedén!

A lényeg az, hogy az LMBT-közösség tagjai végül mégis csak sétáltak, pedig a szerb államfő alig több, mint két héttel korábban még eléggé „punktum” stílusban utasította el a séta megtartását.

– Hívhat Biden, Ana , vagy aki akar, Putyin, Erdoğan vagy Zelenszkij… Ebben a kérdésben nem módosul a döntés, az állam számtalanszor mér(legel), de amikor vág, tiszteletben tartják az állam döntését

– mondta augusztus végén a szerb elnök a jó szabó szerepét magára öltve, de a jelek szerint ő is elmérte, illetve stílusosan és magyarosan szólva, egy kicsit elqrta, nem számított rá, hogy a nyugati világ ennyire rákattant erre a kérdésre, lehet, hogy valamelyik tengerentúli szponzornak & milliárdosnak ez szívügye vagy vesszőparipája.

Ana Brnabić színeváltozása

Aztán a várakozásoknak megfelelően menetrendszerű pontossággal megérkezett az első szerb tiltás, majd a második és a harmadik is, miközben Goran Miletić, az EuroPride 2022 főszervezője folyamatosan úgy nyilatkozott, hogy lesz séta, lesz séta. Lehet, hogy ő már akkor tudott valamit, amit más nem.

És talán Ana Brnabić is, aki az EuroPride keretében tartott keddi emberi jogi konferencián mondott egy mondatot, amelyet kevesen hallottak meg, csak Miletić és Christopher Hill, az Egyesült Államok szerbiai nagykövete, meg természetesen a Szabad Európa (VoA), de nekik az a dolguk.

A konferencia résztvevői igencsak megvadultak a felvonulás elsőkörös betiltásától, és szinte lincshangulatra hajazó erélyességgel követelték a másságát nyíltan vállaló, de az LMBT-körökben nem túl népszerű szerb miniszterelnöktől a séta megtartását.

– Ana, sétálj velünk! Ne hallgass, gyere velünk te is, te hozzánk tartozol!

– kiáltozták a résztvevők, akiknek a lelki szemei előtt nyilván ott lebegett, hogy a szerb miniszterelnök korábban elfogadta a vučići diktátumot, és maga is támogatta a felvonulás lemondását/betiltását.

A magasba csapó indulatok közepette aztán elhangzott a fent említett mondat Ana Brnabić részéről, amely valószínűleg nem ott fogalmazódott meg először, és amely a hírügynökségi jelentésekből többé-kevésbé kimaradt, az előbb említett Amerika Hangja, és a másik amerikai érdekeltségű csatorna, az N1 azonban rögzítette.

– Senki nem állíthat meg benneteket, ez a ti alapvető emberi jogotok

– mondta a szerb miniszterelnök, miközben a résztvevők azt skandálták, hogy „szombaton sétálunk, szombaton sétálunk”.

Brnabić kijelentését követően az N1-es televíziónak nyilatkozva Goran Miletić, Pride-os főmufti biztosra vette, hogy lesz felvonulás, és hasonlóan fogalmazott az amerikai nagykövet is, mintha összebeszéltek volna.

Komédia és kármentés

Ezt követően elkezdődött a komédia következő felvonása több helyszínen, mindenki eljátszotta a maga szerepét, Miletić szorgosan megfellebbezte a rendőrségi és bírósági döntéseket, miközben a szerb vezetésen belül már mindenki sejtette, hogy a melegfelvonulás nem marad el, nem maradhat el, bár Aleksandar Vulin belügyminiszter „hősiesen ellenállt” a nyugati nagykövetségek nyomásának.

Viszont kellett a szemfényvesztés, kellett a porhintés a népnek, és kellett a kármentés a szerb elnöki nagyságnak, mert valahogy meg kellett menteni a „rosszul méricskélő” szerb elnök & szabóinas tekintélyét.

Az EuroPride főszervezője közben új útvonalra kért engedélyt, miután a szerb belügyminisztériumnak első alkalommal az volt a kifogása, hogy a családi értékek védelme érdekében szervezett megmozdulás és az EuroPride útvonala szinte egybeesik. Az új kérelem beadása mindenképpen döntő fontosságú ebben az összeesküvés-elméletben, és természetesen a „színes kis belgrádi sétát illetően is”.

A szerb elnököt mindeközben kivonták a forgalomból a melegfelvonulás ügyében, bár ezzel kapcsolatban még tett egy kijelentést, amely már köszönő viszonyban sem volt a korábbi „punktum-jellegű” megnyilvánulással, és jele sem volt nála a korábbi dölyfnek, amely inkább dühbe csapott át.

– Ami az EuroPride alkalmából szervezet sétát illeti, úgy gondolom, hogy a törvények és a belügyminisztériumi döntés betartására kerül sor

– jelentette ki pénteken, tehát egy nappal a felvonulás napja előtt a „megnyuszisodott” szerb államfő, akiből valahogy kiveszett az „állam én vagyok” magatartás.

Valami olyasmit is összehordott még, hogy hagyják őt békén, „nem akar a szerb népre romlott módon ráerőltetett témával foglalkozni”.

– Akik mellette vannak, és akik ellene vannak, úgy tesznek, mintha ez létkérdés lenne, és így mindannyian egy hibrid háborúban vesznek részt a saját hazájuk ellen

– mondta a némileg összezavarodott szerb elnök a Pink Televíziónak, ahova egyébként gyakran elzarándokol, mert ott megértő szívekre talál. A fenti mondat elemzésétől most eltekintünk, mert különben mentőt kellene hívnunk.

Egy szónak is száz a vége: szombaton nem az történt Szerbiában, amit a szerb elnök akart, mivel az ügy túlnőtt rajta, és lehet, hogy végül már maga sem tudta, hogy mit is akar a „romlott témát” illetően.

Mindennek a csúcsa az volt, hogy szombaton, négy óra körül a szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy engedélyezi a melegfelvonulást, igaz, nem az először, hanem a második alkalommal kért útvonalon. Ez kitűnő ürügyként szolgált a következő miniszterelnöki megnyilvánuláshoz.

– Amit betiltottak, azt betiltották

– jelentette ki szombaton későeste Brnabić miniszterelnök, aki ezzel arra utalt, hogy nem a betiltott sétát tartották meg Belgrádban, hanem a másodszorra kérelmezettet, amelyet a rendőrség akkor engedélyezett, amikor a résztvevők már gyülekeztek. A fenti mondattal a szerb miniszterelnök megpróbálta menteni a helyzetet, illetve megóvni Vučić elnököt az „arcvesztéstől”.

Aleksandar Vulin belügyminiszter az esti órákban azonban azt közölte, hogy az általa vezetett tárca nem engedélyezte a belgrádi EuroPride-sétát, hanem az történt, hogy a rendezvény résztvevőit „átkísérték” az esti koncert helyszínére, vagyis a tašmajdani stadionhoz, ahol éjszakába nyúló buli kezdődött, természetesen rendőri felügyelet mellett.

Lesznek itt még különböző magyarázatok és értelmezések, a történteknek ugyanis akár száz olvasata is lehet, az viszont biztosnak tűnik, hogy a Pride-sétával kapcsolatban megtört, vagy legalábbis összezavarodott a szerb elnök a ránehezedő nyugati nyomás alatt, ugyanakkor az is igaz, hogy ebben az esetben könnyebb volt engedni, mert itt nem az volt a tét, hogy télen meleg lesz-e a szerbiai lakásokban.

A további olvasatok számbavétele helyett elégedjünk meg annak felidézésével, hogy a Szerb Haladó Párttól jobbra tébolygó Dveri mozgalom máris bejelentette, hogy „büntetőfeljelentést tesz Ana Brnabić miniszterelnök ellen, mert a gyanú szerint megsértette a közigazgatási bíróság határozatát, amely megtiltotta az LMBT-aktivisták felvonulását az EuroPride rendezvény keretében”. A fenti fejtegetésből már kiderült, hogy ez nem igaz, bár Vulin nyilatkozata esetleg elbizonytalaníthat bennünket, arra viszont mérget vehetünk, hogy a szerb szélsőjobb még jó ideig háborogni fog.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava