Connect with us

Szerbia

AMERIKAI NAGYKÖVET: Szerbiának a Nyugat és a Pride felé kell fordulnia

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

chriss hill
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Az Egyesült Államok belgrádi nagykövete azt mondta, nincs semmiféle kétsége afelől, hogy Szerbiának a Nyugat felé kell fordulnia. Christopher Hill a belgrádi NIN hetilapnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy Szerbiának ezt a gyerekekért, és a gyerekek gyerekeiért, valamint minden más okból kifolyólag kell megtennie.

A lábukkal szavaztak

Az amerikai nagykövet – aki a kilencvenes években részt vett a boszniai békét megteremtő daytoni szerződés előkészítésében – megjegyezte, hogy az új generációk bizonyos értelemben már megmutatták, hogy mit gondolnak.

– Sok szerbiai fiatal indul el Nyugatra, azt viszont nem látom, hogy keletre mennének. Ezért úgy gondolom, hogy teljesen világos, hová akar eljutni Szerbia

– mondta Hill, aki hozzátette, hogy az Egyesült Államok partnerként tekint Szerbiára, és támogatja azokat a szerb törekvéseket, hogy az ország az EU teljes jogú tagjává váljon. De az amerikai nagykövet itt nem állt meg.

– Szeretném azt látni, hogy Szerbia, amely a barátunk és a partnerünk, egy nap talán úgy dönt, hogy csatlakozik a NATO-hoz

– jegyezte meg Hill. Ha Szerbia szeretné, hogy ezt a nagykövet meglássa, akkor elég gyorsan cselekedni kellene, merthogy Hill augusztus 10-én betöltötte a hetvenedik életévét.

– Tudom, hogy Szerbiának nehéz ebben a kérdésben döntenie, de én erre összpontosítok abban a törekvésünkben, hogy közelebb kerüljünk Szerbiához

– jelentette ki a nagykövet, aki annak ellenére a NATO egyenragú tagjai között szeretné tudni Szerbiát, hogy 1999-ben bombákkal szórta meg az akkor még az agonizáló Kis- Jugoszláviához tartozó országot a koszovói albánok ellen végrehajtott véres pogromok miatt.

Az oroszok és a Pride

A nagyköveti gondolatmenet logikus folytatása volt, hogy Hill ikszedik alkalommal elismételtette azt a nyugati mantrát, miszerint hazájának és az EU-nak az álláspontja az, hogy Szerbiának csatlakoznia kell az Oroszország elleni szankciókhoz.

A Ringier Axel Springer médiaistállóhoz tartozó NIN megkérdezte a nagykövettől, hogy a Nyugat & az Egyesült Államok, stb. eltűri-e, hogy az új szerbiai kormánya továbbra is elszabotálja az Oroszország elleni szankciók bevezetését.

– Tisztában vagyok azzal, hogy a szankciók bevezetése történelmi okokból komplex kérdés Szerbia számára, de mindenkinek tisztában kell lennie azzal, hogy Oroszország mit tett

– mondta Hill, aki bizonyos értelemben önmaga is Szerbia történelmének és az EuroPirde2022-nek a része, merthogy közelebbről meg nem határozott minőségében részt kíván venni a melegfelvonuláson.

– Azt kell mondanom, hogy sok ország, köztük Szerbia is nagy előrelépést tett ebben az ügyben, és úgy gondoltam, hogy az Europride-hoz hasonló rendezvények megszervezése lehetőség kínál Szerbia számára, hogy megmutassa: mekkora erőfeszítéseket fejtett ki a másságukat kifejező emberek iránti tisztelet megteremtése érdekében

– mondta az amerikai nagykövet, aki a közös nyelv megtalálását és a jövő felé fordulást tartotta a legfontosabbnak azokkal az országokkal, amelyekkel az amerikaiak még mindig nem értenek egyet bizonyos dolgokban. De ami késik, az vagy múlik, vagy nem.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

VUČIĆ: A koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen

Közzététel:

a megjelenés dátuma

koszovói szerbek albán Kurti
A szerb elnök szerint a koszovói szerbek egy része felült a provokációknak (Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

A szerb elnök vasárnap esti sajtótájékoztatója alkalmával úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerbek fellázadtak Kurti terrorja ellen, majd megjegyezte, hogy a történtekért kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, aki mindenáron bele akarja rángatni Szerbiát egy háborúba a NATO szemben, bár szerinte némi felelősség terheli azokat a külföldi erőket is, amelyek őt segítik. Aleksandar Vučić a Banjskában történteket arra használta fel, hogy ismételten felszólítsa a nemzetközi közösséget a Szerb Községek Közösségének (Zajednica Srpskih Opština, ZSO) létrehozására.

Koszovói szerbek voltak

Aleksandar Vučić szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a Banjska melletti lázadásban résztvevő szerbek ellen brutális támadás indult, és ezért felmerült a kérdés, hogy a probléma megoldásába miért nem vonták be a KFOR-t, mert az szerinte kevesebb áldozattal járt volna, ami később úgy fogalmazódott meg, hogy hol volt a KFOR most, és hol volt korábban, például a barikádok eltávolításakor.

Vučić megjegyezte, hogy a rendelkezésére álló megerősített adatok szerint az akcióban megölt szerbek Koszovóból származnak, és szinte biztos, hogy közülük kettőt mesterlövész lőtt ki, vagyis a meggyilkolásukra nem volt feltétlenül szükség.

A rendelkezésre álló adatok szerint két szerb súlyosan megsebesült, és nem zárta ki, hogy van egy negyedik halálos áldozat is, egy ember ugyanis nem biztos, hogy életben marad, mert nem akartak neki segíteni.

Belgrádban állítólag rendelkeznek egy hangfelvétellel, amelyen az albán rendőrök nevetgélnek, miközben egyikük azt mondja, hogy hagyják meghalni a megsebesült szerb férfit, mert semmi okuk nincs arra, hogy segítsenek rajta.

Vučić szerint Albin Kurti az egyetlen, aki okolható azért, ami ma Koszovóban történik, és sajnálja, hogy a szerbek egy része felült a provokációknak. A szerb elnök ugyanakkor megjegyezte, hogy a nemzetközi közösségnek azt a részét is felelősség terheli, aki segít Kurtinak.

A szerb elnök mentegette a szerb egyházat is, amely szerinte semmilyen formában nem volt érintett, és a fegyveresek csak azért mentek oda, mert két sebesültjük is volt.

A spin-forradalom

Vučić arról is beszélt, hogy délelőtt beindult a spin-forradalom, mert egyesek, akik bevérezték a kezüket az 1999-es bombázások során, egyszer csak arra gondoltak, hogy ismét meg kellene vádolni, és megint bombázni kellene Szerbiát.

A szerb elnök ezzel kapcsolatban konkrét neveket nem említett, de mivel ezt az utóbbi időben gyakran felemlegeti, láthatóan nem felejtette el az akkor történteket.

A szerb elnök itt hívta fel a figyelmet azokra a hamisnak bizonyult hírekre, amelyek szerint Koszovóban életét vesztette Pavle Bihali, a Levijatan csoport vezetője, szerinte ugyanis koszovói részről ezáltal szerették volna összefüggésbe hozni Szerbiát a koszovói eseményekkel.

A szerb elnök szerint az az információ is hamisnak bizonyult, hogy Koszovóban meghalt Radomir Počuča, aki a szélsőséges Eskütartók, azaz a Zavetnici tagja, akit a kelet-ukrajnai harcokban való közreműködéséért Szerbiában már elítéltek.

Azt is szemenszedett hazugságnak nevezte, hogy a harcokban részt vettek az Obraz mozgalom tagjai, ez egy szélsőjobboldali csoport, amelyet 2012-ben betiltottak, de más néven ma is létezik, a vezetőjük, Mladen Obradović maga is cáfolta a hírt.

A pristinai-tiranai Albanian Post arról számolt be, hogy a harcokban részt vettek az orosz Wagner Csoport és a szintén orosz titkos zsoldoshadsereg, a Szpecnaz tagjai, amit a szerb elnök szintén hazugságnak nevezett.

Vučić mindezt összefoglalva úgy fogalmazott, hogy egyáltalán nem az volt a fontos, hogy miként hazudnak, csak az volt a fontos, hogy az albán rendőr meggyilkolásáért a felelősséget Belgrádra hárítsák, miközben ők rendelkeznek a világ összes jogosítványával ahhoz, hogy a Koszovó északi részén élőket zaklassák.

A szerb elnök szerint különösen a szerb egyházat támadták Alicia Kearns brit külügyi bizottsági elnök szellemében. A brit politikus nemrégiben azt állította, hogy Szerbia mentőautókkal csempészi be a fegyvereket Koszovóba, ahol a szerb ortodox egyház raktározza azokat, amivel kapcsolatban Vučić megítélése szerint mindenki hazudik.

koszovói szerbek albán Kurti

A banjskai szerb kolostor (Forrás: X-platform)

A szerb elnök arról is beszélt, hogy 2022 novembere – vagyis a szerb rendőrök kilépése óta – 62 alkalommal használták a koszovói rendőrséget a szerbek ellen, 56 etnikai indíttatású támadás volt velük szemben.

A nap folyamán egyébként ülésezett a szerbiai Nemzetbiztonsági Tanács, a testület Vučić szerint részletes és alapos döntéseket dolgoz ki, amelyeket a következő napokban hoznak nyilvánosságra.

A szerb elnök a következő mondatát a nemzetközi közösséghez intézte, amelyet ismételten felszólított a Szerb Községek Közösségének megalakítására, és követelte, hogy az északi területeken szerb rendőrök legyenek, ami körülbelül így is volt tavaly novemberig, amíg nem vetették le az egyenruhát.

Királyi többesben a szerb elnök egyúttal békére és visszafogottságra szólította fel a koszovói szerb népet, és arra kérte őket, hogy a higgyenek az államnak, bár azt nem mondta, hogy melyiknek, bár ez ebben az esetben szinte magától értetődik.

A szerb elnök üzent a koszovói albánoknak és azoknak is, akik nyomást gyakorolnak Belgrádra: velük az tudatta, hogy szerb részről soha nem ismerik el Koszovó függetlenségét, még akkor sem, ha az összes szerbet leölik, és a vasárnap történt események ebben nem csak őt, hanem az egész szerb népet megerősítették.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava