Connect with us

Horvátország

ÁRAMÁTVITEL: A Balkánon is bővül az európai villamosenergia-hálózat

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

A jelenleg energiaválságra adott válasz keretében az Európai Unió azt tervezi, hogy 141 beruházással növeli az átviteli villamosenergia-hálózatának felső határát, összesen 240 milliárd euró becsült értékben. Ebben nem EU tagországok is részt vesznek majd, mint például Szerbia vagy Bosznia- Hercegovina. Az Európai Átviteli Hálózat Operátorainak Szövetsége (ENTSO- E) – amelynek a horvát átviteli rendszerüzemeltető (HOPS) is tagja) – azt tervezi, hogy a távvezetékek és egyéb, a villamos energia kontinentális továbbítására szolgáló berendezések kapacitását 142 gigawatt villamos energiával és 43 000 új kilométer hosszú távvezetékkel bővíti, 1,6 millió új munkahelyet hozva létre.

Villamosenergia-átvitel

Az európai villamosenergia-átviteli szolgáltatók tervét, a TYNDP 2022-t hétfőn bocsátották nyilvános vitára. A terv sarkalatos pontja a nap- és szélenergiából származó villamosenergiatermelési források gyors összekapcsolása a hálózattal. Ez elősegítené, hogy felváltsák a gázt, mint energiaforrást a villamosenergiatermelésben, de egyben a hőenergia termelését is előmozdítaná.

Ez azt jelenti, hogy a TYNDP egy jelentős európai zöld megállapodás részét képezi, amelynek célja: a szén-dioxid kibocsátásának évi 14 metrikus tonnával történő csökkentése 2030-tól.

A gázalapú villamosenergia-termelés 2040-re évi 75 terawattóránként csökkenne, ami 2021-ben a gázból történő villamosenergia-termelés 14%-ának felel meg az EU-ban.

A horvát HOPS megerősítette a Jutarnji listnek, hogy két projekttel vesznek részt az ENTSO- E terveinek előkészítésében.

Az első egy új 400 kilowatt teljesítményű összeköttetés kiépítése a horvátországi Ernestinovo és a szerbiai Zombor között, ami a szerbiai üzemeltetővel együttműködve valósulhat meg, valamint a Rijeka- Split hálózat megerősítése egy új, 400 kilowattos interkonnektorral a bosznia-hercegovinai üzemeltetővel közösen.

A Lika- Banja Luka távvezeték kiépítése a HOPS egyik nagyobb beruházásának része, amelynek horvátországi alprojektjei is vannak.

Egyéb tervek

Horvátország a határokon átnyúló együttműködés keretében két másik európai projektben is részt vesz, amelyek célja az elektromos hálózat bővítése.

Ezek a Zágráb közeli Žerjavinec transzformátorállomás összekapcsolása a szlovén-magyar hálózattal Cirkovce és Hévíz irányában, valamint a Diakovár (Đakovo)- Gradačac- Tuzla összeköttetés megerősítése.

A HOPS jelenlegi beruházási tervei szerint 2024 és 2029 között 553 millió kunát (73 millió euró) fektetnek be, azaz a 2021 és 2030 közötti időszakra terjedő 10 éves időszakra tervezet 1,4 milliárd kuna majdnem felét.

Ha ehhez az összeghez hozzátesszük a hálózat megerősítésére, a berendezések cseréjére és az egyéb költségekre irányuló beruházásokat, a HOPS teljes tízéves beruházási terve eléri a 10 milliárd kunát – azaz a kb. 1,4 milliárd eurót.

A legtöbb európai projekt határokon átnyúló elképzelés, több országot érint, összesen 38-at. Az a tény, hogy ezek az Európai Bizottság által stratégiainak kijelölt négy villamosenergia-átviteli folyosó útvonalaihoz kapcsolódnak, kimondottan fontos az európai hozzájárulás a tervben szereplő 141 beruházás finanszírozásához.

Ezért a horvát átviteli rendszerüzemeltető fent említett 10 éves beruházási terve uniós forrásokra is számít összesen 1 milliárd kuna (133 millió euró) értékben.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia24 perc telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava