Connect with us

Horvátország

MI VÁLTOZIK NEUMBAN? Mától kezdve minden megváltozik a Pelješaci híd megnyitása miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MOST NYÍLIK: Ezekben az órákban nyílikg meg a Pelješac híd
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Miközben egész Horvátország a Pelješaci híd megnyitását ünnepli, a bosznia-hercegovinai Neumban a vendéglősök attól tartanak, hogy jócskán visszaesik a bevételük, mert a híd megnyitását követően senki sem akar rajtuk keresztül menni Horvátországból Horvátországba. Eddig sok esetben egy óránál többet, vagy akár több órát is kellett várakozni a bosznia-hercegovinai határ átlépésekor.

Nem lesznek átutazó vendégek

Miután a Pelješaci hidat átadják/átadták a forgalomnak, a Neumon átvezető főút forgalma minden bizonnyal nagymértékben lecsökken, hiszen Horvátország éppen azért építette meg a hidat, hogy a turisták és a fuvarozók elkerüljék a neumi mizériát, és hogy a boszniai vezetés ne akadékoskodjon.

– Nevükön kell nevezni a dolgokat, és őszintén ki kell mondanunk, hogy a vendéglősök és a kereskedők rengeteget profitáltak a turistákból, akik a Dubrovnik felé vezető autópályán utaztak oda és vissza

– jelentette ki egy bosznia-hercegovinai vendéglős egy čapljinai hírportálnak.

– Keddtől minden megváltozik. A turisták, főleg a lengyelek, a csehek, és a németek… a határon történő hosszú várakozás után, ami általában több mint egy órás volt, megálltak Neumban felfrissülni, ebédelni/vacsorázni, és meginni egy italt

– nyilatkozta a meg nem nevezett vendéglős, aki szerint ez nem kevés embert jelentett egy szezon során. A pihenőt nem csak az indokolta, hogy a turisták kitikkadtak és megszomjaztak a hosszú várakozás során, hanem az is, hogy Dubrovnik méregdrága város, és ezzel mindenki tisztában van.

– A külföldi turisták életszínvonalához képest a mi áraink alacsonyak, és természetesen megálltak itt ebédelni vagy vacsorázni, mielőtt Dubrovnikba értek volna, ahol minden tízszer annyiba kerül

– mondta a bosznia-hercegovinai vállalkozó, akinek a főút mellett van a vendéglője.

Csökkenhet a foglalások száma is

Aggódnak a neumi szálloda- és az apartmantulajdonosok is, akik úgy vélik, hogy a korábbiakhoz képest csökkenni fog a vendégéjszakák száma is, mivel a Pelješaci híd mindent megváltoztat.

– A vendégek jelentős része Neumot arra használta, hogy megaludjon, és onnan menjen le Dubrovnikba, vagy a dubrovniki tengerpartra, de ez most biztosan megváltozik. Senki sem akar órákat várakozni a határon

– mondják a szállásadók, akik szerint a Bosznia- Hercegovina belseje felé vezető, és június 30-án átadott Stolac- Neum útvonal sem igen enyhít a helyzeten, legfeljebb az ország belseje felől érkező (hazai) turisták dolgát könnyíti meg, de ezek kispénzű vendégek.

– Őszintén szólva nem ők voltak a mi fő fogyasztóink, legalábbis ami a főút melletti vendéglátást illeti

– jegyezte meg a cikk elején emlegetett éttermes, aki szerint persze, senki sem fog tökre menni, de a sokat fogyasztó és jól fizető külföldi vendégeket Neum egyszer és mindenkorra elfelejtheti.

Tömegnyomor a neumi strandon

Miután Bosznia- Hercegovinának nagyon rövid tengerpart jutott a délszláv osztozkodás során, így hazai vendégből most is van bőven, a čapljinai hírportál szerint egy “fogpiszkálót”, mi talán azt mondanánk, hogy egy gombostűt sem lehet elejteni a strandokon. De a helyzetet jobban illusztrálja az a megfogalmazás, hogy így is tömegnyomor van a neumi strandon.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava