Connect with us

Horvátország

MI VÁLTOZIK NEUMBAN? Mától kezdve minden megváltozik a Pelješaci híd megnyitása miatt

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

MOST NYÍLIK: Ezekben az órákban nyílikg meg a Pelješac híd
Olvasási idő: 2 perc

Miközben egész Horvátország a Pelješaci híd megnyitását ünnepli, a bosznia-hercegovinai Neumban a vendéglősök attól tartanak, hogy jócskán visszaesik a bevételük, mert a híd megnyitását követően senki sem akar rajtuk keresztül menni Horvátországból Horvátországba. Eddig sok esetben egy óránál többet, vagy akár több órát is kellett várakozni a bosznia-hercegovinai határ átlépésekor.

Nem lesznek átutazó vendégek

Miután a Pelješaci hidat átadják/átadták a forgalomnak, a Neumon átvezető főút forgalma minden bizonnyal nagymértékben lecsökken, hiszen Horvátország éppen azért építette meg a hidat, hogy a turisták és a fuvarozók elkerüljék a neumi mizériát, és hogy a boszniai vezetés ne akadékoskodjon.

Nevükön kell nevezni a dolgokat, és őszintén ki kell mondanunk, hogy a vendéglősök és a kereskedők rengeteget profitáltak a turistákból, akik a Dubrovnik felé vezető autópályán utaztak oda és vissza

– jelentette ki egy bosznia-hercegovinai vendéglős egy čapljinai hírportálnak.

Keddtől minden megváltozik. A turisták, főleg a lengyelek, a csehek, és a németek… a határon történő hosszú várakozás után, ami általában több mint egy órás volt, megálltak Neumban felfrissülni, ebédelni/vacsorázni, és meginni egy italt

– nyilatkozta a meg nem nevezett vendéglős, aki szerint ez nem kevés embert jelentett egy szezon során. A pihenőt nem csak az indokolta, hogy a turisták kitikkadtak és megszomjaztak a hosszú várakozás során, hanem az is, hogy Dubrovnik méregdrága város, és ezzel mindenki tisztában van.

A külföldi turisták életszínvonalához képest a mi áraink alacsonyak, és természetesen megálltak itt ebédelni vagy vacsorázni, mielőtt Dubrovnikba értek volna, ahol minden tízszer annyiba kerül

– mondta a bosznia-hercegovinai vállalkozó, akinek a főút mellett van a vendéglője.

Csökkenhet a foglalások száma is

Aggódnak a neumi szálloda- és az apartmantulajdonosok is, akik úgy vélik, hogy a korábbiakhoz képest csökkenni fog a vendégéjszakák száma is, mivel a Pelješaci híd mindent megváltoztat.

A vendégek jelentős része Neumot arra használta, hogy megaludjon, és onnan menjen le Dubrovnikba, vagy a dubrovniki tengerpartra, de ez most biztosan megváltozik. Senki sem akar órákat várakozni a határon

– mondják a szállásadók, akik szerint a Bosznia-Hercegovina belseje felé vezető, és június 30-án átadott Stolac-Neum útvonal sem igen enyhít a helyzeten, legfeljebb az ország belseje felől érkező (hazai) turisták dolgát könnyíti meg, de ezek kispénzű vendégek.

Őszintén szólva nem ők voltak a mi fő fogyasztóink, legalábbis ami a főút melletti vendéglátást illeti

– jegyezte meg a cikk elején emlegetett éttermes, aki szerint persze, senki sem fog tökre menni, de a sokat fogyasztó és jól fizető külföldi vendégeket Neum egyszer és mindenkorra elfelejtheti.

Tömegnyomor a neumi strandon

Miután Bosznia-Hercegovinának nagyon rövid tengerpart jutott a délszláv osztozkodás során, így hazai vendégből most is van bőven, a čapljinai hírportál szerint egy „fogpiszkálót”, mi talán azt mondanánk, hogy egy gombostűt sem lehet elejteni a strandokon. De a helyzetet jobban illusztrálja az a megfogalmazás, hogy így is tömegnyomor van a neumi strandon.

?c=5941&m=425294&a=438898&r=&t=html
Montenegró

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton, 30 százalékkal nőhetnek az árak

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Petrovac, Montenegrói tengerpart
Petrovaci tengerpart, ahol a jelek szerint egyre kevesebb a turista (Forrás: Internet)
Olvasási idő: 2 perc

A montenegrói tengerparton arra panaszkodnak, hogy hiányzik a munkaerő, mert a helyiek átmennek Horvátországba dolgozni, ahol többet tudnak keresni, és ahol a jobban fizető vendégek dominálnak. A délszláv nyelvek hasonlósága miatt nincsenek megértésbeli akadályok a montenegrói munkaerő és a horvát munkáltatók között.

Nincs aki dolgozzon a montenegrói tengerparton

Mindjárt itt a nyári turisztikai szezon, Montenegróban azonban a turizmusban szervezési problémákkal küzdenek, a dolgok jelenlegi állása szerint ugyanis nem lesz elegendő ember, aki ellássa a vendégeket.

Ilija Armenko, turisztikai szakember a podgoricai Dan hírportálnak nyilatkozva rámutatott, hogy a helyzet rendkívül összetett, mert Montenegró, bár vonzó úti célként ismert, kezdi elveszteni a lépést a régióval.

Mindenki panaszkodik, hogy munkaerőhiány van, mert Horvátországba magasabbak a bérek, és ott a jobban fizető vendégek dominálnak. A helyzet az, hogy még a vendéglők kinyitásához sincs elegendő munkaerő

– jelentette ki Armenko, aki szerint hiába emelik a montenegrói vendéglősök a béreket, amikor a szomszédos Horvátországban akár 3500 eurót is kereshet egy főszakács.

Nálunk 30-40 százalékkal magasabbak a fizetések, mint korábban, így egy főszakács fizetése 2000 euró, Horvátországban viszont a főszakácsok 3500 eurót is megkeresnek, ezért a legtöbben oda mennek. A munkaerő odamegy, ahol jobbak a feltételek

– mondta a turisztikai szakember, aki szerint az is problémát jelent, hogy rövid a szezon, amely körülbelül július elsején kezdődik, és mintegy 40 napig tart. Legalábbis ez vonatkozik a montenegrói tengerparton lévő Petrovacra, ahol ő dolgozik.

Nagyok az adóterhek

A Dan informátora szerint Montenegróban a turizmus nyugati szemmel nézve a szociális ellátás szintjére szállt le, mivel egy félpanzió napi 30-40 euróba kerül, ami azt jelenti, hogy a nyugatiaknak jobban kifizetődik Montenegróban nyaralni, mint otthon maradni.

Egy haltálért nálunk körülbelül 33 euró kell fizetni, miközben Dubrovnikban ugyanez 120 euróba kerül. Ugyanakkor a vállalkozók terhei egyre nagyobbak, és már veszélyezbe sodorják a működést

Petrovac, Montenegrói tengerpart

– vázolta fel a helyzetet Ilija Armenko, aki szerint a szolgáltatások ára ezért legalább 30 százalékkal emelkedik a nyáron, mivel magasabbak az „inputok”.

Emelnünk kell a túlélés érdekében, ez egy lehetetlen küldetés, ami még inkább befolyásolja a szezont

– jegyezte meg a turisztika szakértő, aki szerint tükörbe kellene néznie, és mérlegelni kellene, hogy hogyan tovább, mert Montenegró egyre kevésbé versenyképes a turizmus terén a régió más országaival szemben.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a turizmus mindenhol fejlődik, viszont Montenegróban semmi sem történik, a kilátástalanságot pedig növeli, hogy nemigen vannak foglalások, ami nem jó jel a közelgő szezont illetően.

?c=30395&m=1559903&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Nyári feltöltődés Hajdúszoboszlón!

Hirdetés

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: