Connect with us

Szabadka

VALAMI TÖRTÉNIK: Fegyvereket foglaltak le a migránsoktól + egy késelés

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

RAZZIA: Migránsokat vettek őrizetbe
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön razziázott a szerb rendőrség Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán. Ennek során három géppisztolyt és négy pisztolyt, valamint tucatnyi szúróeszközt foglaltak le, amelyek minden bizonnyal a migránsok csempészésével foglalkozó csoportok tagjainak birtokában voltak.

Rendőrségi erdőjárás

A szerb rendőrség különleges egységei a hajnali órákban érkeztek a kelebiai erdőhöz, ahol migránsok tucatjait gyűjtötték be. A Szabadkától északra húzódó, összefüggő erdős terület magában foglalja a makkhetesi erdőt is, ahol két héttel ezelőtt két emberéletet követelő lövöldözés volt, az egyik áldozat, egy 16 éves iráni lány a történteket követően néhány nappal halt bele sérüléseibe.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrök a razzia során 85 migránssal szemben intézkedtek, de ebből csak hat személyt vettek őrizetbe bűncselekmény elkövetésének gyanújával, viszont kettő ellen már büntetőeljárást is indítottak, negyven migráns ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Hivatalos közlés szerint a rendőrök az akció során olyan bűncselekményekre derítettek fényt, amelyeket illegális migránsok követtek el, és amelyek – mint rámutatnak – “különös aggodalmat keltettek a közvéleményben”, vagyis a helyi lakosság körében.

A kelebiai razzia alkalmával a helyszínen járt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki “részt vett a migránsok által elkövetett bűncselekmények és kihágások visszaszorítására tartott szabadkai akcióban”, amelyet az ő parancsára július 4-én alakult operatív akciócsoport hajtott végre.

A miniszter rámutatott, hogy “Szerbia szervezett és emberséges ország”, ahol tiszteletben tartják a törvényeket.

– Szerbiában egyetlen csempészbanda sem működhet zavartalanul, mert szétverésre kerül, miután fény derül a tevékenységére, tagjai pedig törvényes büntetésben részesülnek

– mondta Vulin, aki szerint Szerbiában senki sem tarthat magánál fegyvert, és senki sem folyathat emberkereskedelmet.

– Szerbia nem engedi meg, hogy területén az Ázsia minden tájáról érkező söpredék bandákba szerveződjön

– hangoztatta a szerb belügyminiszter, aki sokadik alkalommal ismételte meg, hogy “Szerbia nem a migránsok parkolója”.

– Szerbia semmilyen módon nem engedi meg, hogy az emberi fájdalomból és nyomorúságból hasznot húzó bűnözők veszélyeztessék a létét

– tette hozzá Vulin, aki szerint Szabadka, Zombor, Nagykikinda, és mindazok a helyek, ahol a csempészek gyülekeznek, a rendőrség és a titkosszolgálat, a BIA figyelmének középpontjában állnak. A szerb belügyminiszter szerint elmondható, “hogy máris nagyon jók az eredmények”.

A feszültség fokozódik

A migránsok nagyméretű jelenléte miatt Szabadkán fokozódik a feszültség, aminek következtében csütörtökön délután késelés történt Szabadka központjában, a városháza közvetlen közelében, egy vendéglő kerthelyiségében.

A migránsok előszeretettel gyülekeznek a környéken, ahol egy taxiállomás is van a katolikus templom előtt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint egy 24 éves helyi fiatalember két tunéziai illetőségű férfit késelt meg, tunéziaiakkal mi is találkoztunk szerdán délután a város központjában.

A rendőrök könnyű testi sértés okozásának gyanúja miatt vették őrizetbe az alkoholos befolyásoltság alatt álló férfit, aki három migránssal szólalkozott össze egy belvárosi étterem előtt. Először sértegette a tunéziai állampolgárokat, ezt követően verekedés tört ki, amely során a gyanúsított egy késsel könnyebben megsebesítette két áldozatát.

A rendőrség az étterem közelében azonnal elfogta a gyanúsítottat. A szabadkai ügyészség elrendelte előzetes őrizetbe helyezését, amelyet követően bűnvádi eljárás indul ellene.

Őrizetbe került egy huszonkilenc éves tunéziai állampolgár is, aki rátámadta a helyi lakosra, ellene szabálysértési eljárás indul verekedés előidézése miatt.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A MULTIKULTURALIZMUS HALÁLHÖRGÉSEI: A szerbség dicsőítése Szabadka főterén

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

szerbség Baja Mali Knindža Piramis
Baja Mali Knindža koncertjének a résztvevői Szabadkán (Forrás: Subotica.com)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Fantasztikus hangulat, zsúfolásig megtelt tér – így tudósított a helyi sajtó Mirko Pajčin, ismertebb nevén Baja Mali Knindža szabadkai koncertjéről. Míg néhány órával korábban alig több száz méterre a város központjától lőttek egymásra a migránsok, rengeteg szabadkai izgatottan készült „az év koncertjére”. A csaknem kétórás zenebona, amit a város legtávolabbi pontján is hallani lehetett, sokak örömére végre Szabadkán is “méltó helyet” kapott. Az előadó, aki a kilencvenes években hazafias dalaival, később a háborús bűnösként elítéltek istenítésével vált ismertté, szívesen látott vendég Szabadkán, ha tetszik ez nekünk, ha nem.

Ki az a Baja Mali Knindža?

Mirko Pajčin, ismertebb nevén Baja Mali Knindža, Bosznia-Hercegovinából származó szerb énekes. 1981-ben költözött Szerbiába. Ismertséget a kilencvenes években szerzett magának “hazafias” dalaival.

Nótáiban nem egyszer élteti a háborús bűnösöket, nemcsak a kilencvenes évekből, de a második világháborúból is. Dalszövegei (mintegy 50 saját szerzeményű dala van) a szerbséget dicsőítik, a szerb történelemről szólnak, de sok nótája a szerelemről, a szerencsejátékról és az alkoholról.

szerbség Baja Mali Knindža Piramis

AZONOS KOEFICIENS: Azért ők szeretik egymást: Baja Mali Knindža a szabadkai polgármester ölelésében (Forrás: Subotičke.rs)

Radovan Karadžić és Vojislav Šešelj az általa leginkább istenített háborús bűnösök, a Szerb Radikális Pártnak külön albumot is szentelt. Ebben a pártban kezdte pályafutását Aleksandar Vučić szerb elnök is, aki szeptember 1-én lett Szabadka díszpolgára a VMSZ hathatós támogatásával.

Iskolaudvarban, főtéren

Hatalmas felháborodást keltett néhány hónappal ezelőtt a bejelentés, miszerint a Szabadka melletti Újzsedniken (Novi Žednik), a helyi általános iskola udvarán ad koncertet a hazafias dalokat éneklő Baja Mali Knindža.

Az ellenzéki pártok akkor is tiltakoztak, a koncertet a pravoszláv egyház szervezte. Erre hivatkozott is Stevan Bakić, Szabadka polgármestere néhány nappal ezelőtt, amikor a főtéri koncert támogatása miatt bírálták.

A polgármester kiemelte, az újzsedniki koncert is incidensek nélkül múlt el, majd feltette a kérdést, azok után, hogy minden Szabadkán élő nemzetiség és kisebbség „megkapta a magáét”, vagyis választhatott előadót és bulizhatott a kedvére, miért éppen a szerb többségi nemzet által szervezett koncerttel van probléma.

Bakić azt is elárulta, hogy jómaga csak Baja slágereit ismeri és hallgatja, a hazafias és uszító, háborús bűnösöket dicsőítő dalait állítólag nem ismeri.

Az ekvivalencia elve

A polgármesternek félig igaza van, hiszen szeptember 2-án a szabadkai főtéren koncertezett a Piramis, ami sok ottani magyar veterán zenekedvelő szívét megmelengette, és még Pásztor Bálint (second hand), a szabadkai képviselő testület elnöke és a VMSZ alelnöke is toborzott nekik a Facebookon.

szerbség Baja Mali Knindža Piramis

Viszont, ha elfogadjuk, hogy a magyarok a Piramissal megkapták a magukét, amivel a szerbség rászolgált Baja Mali Knindžára, ezzel azt is elfogadjuk, hogy a Piramis ekvivalens Baja Mali Knindžával, és ezzel legitimáljuk a szerb nacionalizmust még akkor is, ha a Piramis a maga dalaiban soha nem éltette sem Horthy Miklóst, és azt sem énekelte soha, hogy Vajdaság=Magyarország, ellentétben Baja Mali Knindža Kosovo je Srbija, vagyis Koszovó=Szerbia politikailag erősen motivált dalával, hogy a Dragoljub “Draža” Mihailović csetnikvezért dicsőítő “szerzeményről” ne is beszéljünk. Ezúttal eltekintünk attól, hogy belinkeljük Baja Mali Knindža bármelyik tobzódását, nem szeretnénk ugyanis reklámot csinálni neki, a közönségének számító szerb nacionalisták pedig maguktól is megtalálják.

szerbség Baja Mali Knindža Piramis

Szabadkán legalább hét-nyolc helyen jelent meg ez a graffiti arra alludálva, hogy Pásztor Bálint belement az alkuba, és elfogadta a fent említett ekvivalenciát (Forrás: Autonomija)

Lobogók, nacionalista feliratok

A valóban zsúfolásig megtelt tér tele volt fiatalokkal. Baja Mali Knindža koncertjén az első sorokban tizenéves fiúk és lányok. Kislányok és kisfiúk šajkačában (szerb nemzeti sapka), három ujjukat fenntartva (a Szentháromság jelképe), lobogóba burkolózva, szüleik nyakában, ölelésében énekelték Baja slágereit.

Dragoljub “Draža” Mihailovićot éltető pólókban (Živ je Draža umro nije dok je Srpstva i Srbije – Él még Draža, nem hal meg, míg szerbség és Szerbia lesz).

szerbség Baja Mali Knindža Piramis

UTÁNPÓTLÁS: Olyanok lesznek a gyerekeink, amilyeneknek neveljük őket (Forrás: Subotičke.rs)

Draža a királyi Jugoszlávia katonai vezérkari tisztje, valamint a második világháború idején csetnikvezér volt. Királypárti, szerb nacionalistaként Mihailović arra törekedett, hogy újjáalakítsa a Jugoszláv Királyságot, illetve hogy létrehozza Nagy-Jugoszláviát egy etnikailag tiszta Nagy-Szerbiával, amely magába foglalta volna Macedóniát, Koszovót, Montenegrót, Boszniát, Hercegovinát, a Szerémséget, a Bánságot, Bácskát és a mai Horvátország jelentős részét.

A háború után a jugoszláv kommunista hatóságok kollaborációért és háborús bűnösként vádat emeltek ellene, majd kivégezték, de 2015 májusában – a mostani szerb elnök kormányzása idején – a szerbiai semmisítőszék egy vitatott döntés értelmében rehabilitálta.

Multikulturalizmus vagy annak a halála?

A kérdés az, igaza van-e Stevan Bakićnak? A Szabadkát jellemző multikulturalizmus legitimizálhatja-e Baja Mali Knindža koncertjét?

Beleférnek-e az etnikailag tiszta Szerbiát éltető dalok, háborús bűnösöket hősként éltető dalszövegek a multikulti definíciójába?

Vagy inkább a multikulturalizmus és interkulturalizmus végső rúgásai, halálhörgései ezek?

Ha Vučić, akkor jöhet

A “migránsvadász” Stevan Bakić szabadkai polgármester nem csak a szerb nacionalizmus támogatásában, hanem az ízléstelenség felkarolásában is példát mutat, nemrégiben ugyanis lehetővé tette, hogy egy szerb énekesnő a szabadkai városháza épületében forgassa le a klippjét.

sanja vuci

A szabadkai polgármester a jelek szerint minden Vučićot beenged a városháza dísztermébe, így fordulhatott elő, hogy Sanja Vučić – aki a számára előkelő 18. helyet szerezte meg a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon – felmászott az elnöki asztalra (talán így hívják) és onnan ordibálta esetlen rímeit.

Az asztalra történő felmászást még a szerb elnök – aki történetesen szintén Vučić – sem engedte meg magának, de esztétikai okokból ezt a klippet sem linkeljük be, aki akar adni egy pofont a jóízlésnek, az keresse meg a YouTube-on!

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava