Connect with us

Szabadka

VALAMI TÖRTÉNIK: Fegyvereket foglaltak le a migránsoktól + egy késelés

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

RAZZIA: Migránsokat vettek őrizetbe
A cikk meghallgatása

Csütörtökön razziázott a szerb rendőrség Szabadkán, Zomborban és Nagykikindán. Ennek során három géppisztolyt és négy pisztolyt, valamint tucatnyi szúróeszközt foglaltak le, amelyek minden bizonnyal a migránsok csempészésével foglalkozó csoportok tagjainak birtokában voltak.

Rendőrségi erdőjárás

A szerb rendőrség különleges egységei a hajnali órákban érkeztek a kelebiai erdőhöz, ahol migránsok tucatjait gyűjtötték be. A Szabadkától északra húzódó, összefüggő erdős terület magában foglalja a makkhetesi erdőt is, ahol két héttel ezelőtt két emberéletet követelő lövöldözés volt, az egyik áldozat, egy 16 éves iráni lány a történteket követően néhány nappal halt bele sérüléseibe.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrök a razzia során 85 migránssal szemben intézkedtek, de ebből csak hat személyt vettek őrizetbe bűncselekmény elkövetésének gyanújával, viszont kettő ellen már büntetőeljárást is indítottak, negyven migráns ellen pedig szabálysértési feljelentést tettek.

Hivatalos közlés szerint a rendőrök az akció során olyan bűncselekményekre derítettek fényt, amelyeket illegális migránsok követtek el, és amelyek – mint rámutatnak – “különös aggodalmat keltettek a közvéleményben”, vagyis a helyi lakosság körében.

A kelebiai razzia alkalmával a helyszínen járt Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter is, aki “részt vett a migránsok által elkövetett bűncselekmények és kihágások visszaszorítására tartott szabadkai akcióban”, amelyet az ő parancsára július 4-én alakult operatív akciócsoport hajtott végre.

A miniszter rámutatott, hogy “Szerbia szervezett és emberséges ország”, ahol tiszteletben tartják a törvényeket.

– Szerbiában egyetlen csempészbanda sem működhet zavartalanul, mert szétverésre kerül, miután fény derül a tevékenységére, tagjai pedig törvényes büntetésben részesülnek

– mondta Vulin, aki szerint Szerbiában senki sem tarthat magánál fegyvert, és senki sem folyathat emberkereskedelmet.

– Szerbia nem engedi meg, hogy területén az Ázsia minden tájáról érkező söpredék bandákba szerveződjön

– hangoztatta a szerb belügyminiszter, aki sokadik alkalommal ismételte meg, hogy “Szerbia nem a migránsok parkolója”.

– Szerbia semmilyen módon nem engedi meg, hogy az emberi fájdalomból és nyomorúságból hasznot húzó bűnözők veszélyeztessék a létét

– tette hozzá Vulin, aki szerint Szabadka, Zombor, Nagykikinda, és mindazok a helyek, ahol a csempészek gyülekeznek, a rendőrség és a titkosszolgálat, a BIA figyelmének középpontjában állnak. A szerb belügyminiszter szerint elmondható, “hogy máris nagyon jók az eredmények”.

A feszültség fokozódik

A migránsok nagyméretű jelenléte miatt Szabadkán fokozódik a feszültség, aminek következtében csütörtökön délután késelés történt Szabadka központjában, a városháza közvetlen közelében, egy vendéglő kerthelyiségében.

A migránsok előszeretettel gyülekeznek a környéken, ahol egy taxiállomás is van a katolikus templom előtt.

A szerb belügyminisztérium közleménye szerint egy 24 éves helyi fiatalember két tunéziai illetőségű férfit késelt meg, tunéziaiakkal mi is találkoztunk szerdán délután a város központjában.

A rendőrök könnyű testi sértés okozásának gyanúja miatt vették őrizetbe az alkoholos befolyásoltság alatt álló férfit, aki három migránssal szólalkozott össze egy belvárosi étterem előtt. Először sértegette a tunéziai állampolgárokat, ezt követően verekedés tört ki, amely során a gyanúsított egy késsel könnyebben megsebesítette két áldozatát.

A rendőrség az étterem közelében azonnal elfogta a gyanúsítottat. A szabadkai ügyészség elrendelte előzetes őrizetbe helyezését, amelyet követően bűnvádi eljárás indul ellene.

Őrizetbe került egy huszonkilenc éves tunéziai állampolgár is, aki rátámadta a helyi lakosra, ellene szabálysértési eljárás indul verekedés előidézése miatt.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava