Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

BARÁTKOZÓ SZOMSZÉDOK: Szerbia és Románia erősíti a közlekedési kapcsolatokat és energiaügyi kérdésekben is összefog

SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit
SOKRÉTŰ: Szerbia Románia irányában is erősíti kapcsolatait, nem kicsit

Olvasási idő: 2 perc

Szerbia átadja Romániának a verseci Luceafărul épületkomplexum tulajdonjogát, hogy a románok főkonzulátust nyithassanak benne. Erről hétfőn írt alá megállapodást Bukarestben Bogdan Aurescu román és Nikola Selaković szerb külügyminiszter. Ez egy fontos gesztus Szerbia részéről Románia felé, ami azt jelzi, hogy a két ország szorosabbra fűzi kapcsolatait. Ennek majd az energetikai és közlekedési együttműködés terén lesz nem csak gesztusértékű jelentősége lesz, minderről szintén szó volt a bukaresti találkozón.

A szerb gesztus

A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján Aurescu rámutatott: a térségben élő románok által 120 éve épített 2400 négyzetméteres ingatlan jelképes értékkel bír a szerbiai románság számára. Versec egyik legimpozánsabb épülete, az 1904-ben átadott Luceafărul, eredetileg bankként működött, amely a térség románságának mezőgazdasági tevékenységét finanszírozta.

Az épület gyorsan a román közösség kulturális központjává vált, és az alatt az ötven év alatt, amíg román tulajdonban volt, fontos szerepet töltött be a szerbiai románság életének egyik nehéz történelmi időszakában.


Az épületet Románia a verseci főkonzulátus székhelyeként, valamint a román kultúra és önazonosság szolgálatába állított rendezvényközpontként szeretné hasznosítani.

A román diplomácia vezetője elmondta: hétfőn aláírtak egy másik kormányközi együttműködésről szóló egyezményt is, amely az oktatás, tudomány, kultúra, ifjúság, sport és média területeire terjed ki, és ez is főleg a kisebbségeket szolgálja. De térjünk a lényegre!

Közlekedés és energia

A bukaresti román-szerb külügyminiszteri találkozón a két országot összekötő közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztése is napirendre került. Ennek előzménye, hogy a múlt héten Szerbia és Románia megállapodást írt alá a Belgrád és Temesvár közötti autópálya megépítéséről, amiről mi is beszámoltunk a Hírcentrumban.

Az autópályának köszönhetően körülbelül egy órára csökkenhet az utazás Belgrád és Temesvár között, nem számítva a határon történő várakozást.

A szerb külügyminiszter a találkozó után arról beszélt a belgrádi Tanjug hírügynökségnek, hogy szót ejtettek az évek óta szünetelő vasúti utasfogalom helyreállításáról is a két ország között, most ugyanis csak a teherforgalom működik.

A román-szerb külügyminiszteri találkozón hogy a románok a maguk részéről felajánlották, hogy megépítik a gázvezetéket Arad és a szerbiai határon lévő Homokrév (Mokrin) között.

rectangulartrue100.10.02

kis festett kabatok222kis festett kabatok

A találkozón szóba került a Vaskapu 3 (Đerdap 3) vízierőmű létrehozása, amellyel Selaković szerint ismételten a Duna erejét használnák fel elektromos energia előállítására.

A koszovói függetlenség

Szerbia integrációs törekvései és az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán a román külügyminiszter szerint (is) fontos, hogy Szerbia igazodjék az Európai Unió közös kül- és biztonságpolitikájához, vagyis hogy csatlakozzon az orosz “különleges agymenéssel” szemben foganatosított szankciósdihoz.

A szerbek azonban aligha veszik rossz néven, hogy Aruescu felmondta a brüsszeli leckét, Románia ugyanis egyike annak az öt uniós tagországnak, amely nem ismerte el Koszovó függetlenségét, és ez sokkal fontosabb a szerbek számára, mint a sokat hallott uniós követelés.

Koszovó ügyében Románia hasonló álláspontot képvisel, mint Szerbia, ezért nem kizárt, hogy Brüsszel nem csak Belgrádra, hanem előbb-utóbb Bukarestre is nyomást gyakorol Koszovó függetlenségének elismerése céljából.

Selaković a brüsszeli & nagyhatalmi mantra román részről történt elismétlése ellenére megköszönte Romániának, hogy támogatja Szerbia területi épségét és európai integrációját, valamint hogy tiszteletben tartja a területén élő szerb kisebbség jogait.

A szerb külügyminiszter szerint a hétfői bukaresti találkozó tovább erősítette a két szomszédos nép hagyományos barátságát. Selaković leszögezte: Belgrád tiszteletben tartja az emberi és kisebbségi jogokra vonatkozó nemzetközi szabványokat, és hídnak tekinti a kisebbségeket az anyaországaikhoz fűződő államközi kapcsolatokban.


Napi hírlevél
Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!TÖRVÉNYTELEN: Az oroszok propaganda célokra használják fel a halállal fenyegetett zsoldosokat
Amióta a demokrácia és a szabadság bajnokai úgy határoztak, hogy letiltják a hozzáférést az orosz portálokhoz, mint amilyen a Szputnyik, ...
Bővebben…
VÉRBOSSZÚ: Újraéledhet a régi törzsi szokás Montenegróban a cetinjei ámokfutás után
Vuk Borilović nemrégiben tíz embert ölt meg Montenegróban, mielőtt valaki őt is lelőtte. Az egyelőre nem tisztázódott, hogy a rendőrség ...
Bővebben…
HALMAZÁLLAPOT: Amikor az élet lustán folyik, mint a méz
Kedves Feleim! Ha valaki véletlenül hiányolta volna hétfői megnyilvánulásomat: Cérnán búcsú volt, Nagyboldogasszony & stuff, így társadalmi életet voltam kénytelen ...
Bővebben…
SZÉKEK ÉS BÁZISOK: Amerikaiak képeznek ki szerb katonákat, az oroszoknak szúrja a szemét
Szerbia fokozta együttműködését a NATO-val, miután az orosz nagykövet kijelentette, hogy Moszkva "érdekeltségi listáján" szerepel egy orosz katonai bázis létrehozása ...
Bővebben…
MÁR BE IS VETETTÉK: Kulcsfontosságúak lehetnek-e az Ukrajnának most küldött amerikai rakéták?
Az Egyesült Államok a napokban erősítette meg, hogy lokátorromboló rakétákkal segíti Ukrajnát a legveszélyesebb orosz fegyverrendszerek megsemmisítésében. Erről a befolyásos ...
Bővebben…
VISSZATÉRTEK: Megérkeztek az EUFOR-misszióba az első német katonák
Augusztus 15-én a délutáni órákban több boszniai hírportálon jelent meg közlemény arról, hogy megérkeztek az országba az EUFOR Althea misszióhoz ...
Bővebben…
CSATORNA 2: Nigel Farage sokallja, hogy egy év alatt több, mint 3000 albán gyermek született Nagy-Britanniában
A Daily Mail a múlt hétvégén tovább görgette az albánveszélyt taglaló témáját, amire a Twitteren reagált Nigel Farage a brit ...
Bővebben…
ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLET: Vučić az amerikai tervek "legkomolyabb végrehajtója" a régióban
A Balkán-félszigeten 2019-ben indult geopolitikai folyamatok napjainkra, úgy tűnik, hogy konkrét formát öltenek. Természetesen a Nyílt Balkán (Open Balkan) kezdeményezésről ...
Bővebben…
KORLÁTOZÁSOK KOSZOVÓBAN: 6 órát lesz áram, majd 2 órát nem
Mától ismét áramkorlátozásokat vezetnek be Koszovóban. Tavaly decemberben már voltak hasonló intézkedések. A koszovói áramszolgáltató (KEDS) bejelentése szerint 6 órán ...
Bővebben…

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: