Connect with us

Bosznia

NINCS PÉNZ, VAN ŠEŠELJ: Fokozódik a bosznia-hercegovinai Központi Választási Bizottság agóniája

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Screen 02062022 S
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Május 19-én járt le a törvényi határidő a boszniai kormány szerepét betöltő Miniszterek Tanácsa (Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine) számára, hogy az október 2-ra kitűzött választásokhoz átutalja a lebonyolításért felelős Központi Választási Bizottságnak (Centralna Izborna Komisija, CIK) a szükséges 6 millió euró összeget. A Miniszterek Tanácsa azóta addig jutott, hogy a kapkodó idegbeteg jelzővel egyáltalán nem illethető Vjekoslav Bevanda horvát nemzetiségű pénzügyminiszter a nemzetközi közösség boszniai képviselőinek unszolására május 30-ra összeállította az idei és jövő évi költségvetés tervezetét. Ezeket Bevanda majd öt hónap késéssel benyújtotta a Miniszterek Tanácsának, amely azóta sem vette napirendre a költségvetést.

A válsztások ára

A CIK-nek azóta több közbeszerzést le kellett állítania, mivel a Miniszterek Tanácsának döntése miatt nem kapta meg a finanszírozásukhoz szükséges összeget. Így június másodikán a választási szerv vezetése újra felszólította a végrehajtó hatalom igen csak “megfontoltan működő” csúcsszervét, hogy tegyen eleget a kötelezettségének, és adjon pénzt.

A Központi Választási Bizottság 12.658.000 konvertibilis boszniai márkát, megközelítőleg 6 millió eurót kér számon a Miniszterek Tanácsán. A CIK mai napon kelt nyilatkozata szerint, amennyiben az említett összeg átutalása nem történik meg napokon belül, az veszélyezteti az október 2-i választás megszervezését.

A testület vezetése felhívta a figyelmet, hogy a végrehajtó hatalom csúcsszerve törvénysértést követett el, amikor a jogszabályban megadott május 19-re vonatkozó fizetési határidőt nem tartotta be. A szükséges összeg június 2-ig történő meg nem fizetése a CIK vezetését azért hozta “különösen nehéz helyzetbe”, mert ettől kezdve minden egyes nappal nő annak a valószínűsége, hogy a választás lefolytatása nem lesz akadálymentes.

Az egyre feszültebb boszniai belpolitikai viszonyok között az EU vezetői és Christian Schmidt a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője határozottan amellett érvelt a korábbi hetekben, hogy az októberben esedékes választást meg kell tartani.

Az EU részéről Ursula van der Leyen még február végén jelezte, hogy nem lesz ingyen választás Boszniában: vagyis az unió a válságokkal terhelt költségvetési helyzetét nem akarja tovább rontani azzal, hogy megfinanszírozza a választást az EU tagságtól, ha nem is fényévekre, de majd 30 évre tengődő nyugat-balkáni “csodaországban”.

Nem kapkodó idegbeteg

Von der Leyen azóta megváltoztatta az álláspontját, és az uniós vezetők maguk vetették fel, hogy megfinanszírozzák a választást, csak kerüljön arra sor.

Ekkor a függöny mögül színre lépett a választási reformmal, illetve annak hiányával elégedetlen Horvát Demokratikus Közösség (Hrvatska Demokratska Zajednica Bosne i Hercegovine, HDZ BiH) pártájnak oszlopos tagjai közé tartozó Vijekolslav Bevanda pénzügyminiszter, akiről az előbb már megállapítottuk meg, hogy nem kapkodó idegbeteg.

Az elszánt dalmát ugyan tagadta, hogy horvát érdekek mentén akadályozná a választáshoz szükséges összeg költségvetés részeként történő elfogadtatását, de a vak is látta, hogy jó pártkatonaként az elmúlt hetekben minden létező manővert bevetett, hogy a költségvetés elfogadását elhúzza.

A helyzetet tovább bonyolította az elmúlt napokban, hogy lelkes boszniai horvát alkotmányjogászok előásták a Daytoni Egyezmény részeként elfogadott boszniai alkotmány egyik rendelkezését, ami kifejezetten tiltja, hogy a választás megtartását nemzetközi szervezetek vagy szuverén államok finanszírozzák.

Ezzel a választási bizottság kasszájának Bosznián kívüli forrásból való feltöltése lehetetlenné vált, viszont a horvát származású jogászok boldogok voltak, mert ideig-óráig sikerült elmeszelniük a választások megtartására irányuló bosnyák erőfeszítéseket.

Így nem maradt más lehetőség a választási bizottság számára, minthogy június 2-án ügyészségi feljelentés kilátásba helyezésével kísérelje meg újfent rávenni a Miniszterek Tanácsát feladati ellátására.

A jelenlegi helyzetben egyáltalán nem biztos, hogy sor kerülhet az októberi választások megtartására a belső feszültségektől sújtott Bosznia- Hercegovinában, de Isten és Allah útjai kiszámíthatatlanok, várjuk ki a végét!

Feljelentethetik a feljelentőt

Míg a választási bizottság vezetése a Miniszterek Tanácsa tagjainak feljelentését fontolgatta, a boszniai valóság gyorsabb volt, mert az Áldozatok és a Népírtás Szemtanúinak Egyesülete (Udruženja Žrtava i Svedoka Genocida) levelében felszólította június 2-án a CIK-et, hogy következő ülésén törölje a választási jegyzékbe vett jelölőszervezetek sorából a Szerb Radikális Párt dr. Vojislav Šešelj (Srpska Radikalna Stranka dr. Vojislav Šešelj, SRS) pártot.

A radikálisok törlését kezdeményező egyesület arra hivatkozott, hogy dr. Vojislav Šešeljt, alias csetnikvajdát, 2018-ban a hágai nemzetközi törvényszék háborús bűncselekmények elkövetése miatt elítélte.

A háborús bűnös nevével jelzett szervezet indulása a választáson felveti Valentin Inzko, a nemzetközi közösség korábbi boszniai főképviselője által 2021 augusztusában kiadott népírtás tagadása elleni törvény megsértését azzal, hogy egy háborús bűncselekmény miatt elítélt személy neve szerepel a párt megnevezésében.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Bosznia

Hamis titkosszolgálati igazolványt találtak egy Szerbiában elfogott boszniai képviselőnél

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

igazolvány
Tiszteletbeli ügynökként működött a bosnyák Föderáció egyik képviselője (Forrás: Klix)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 6 perc

Salko Zildžić, a Demokratikus Akció Pártjának (Stranka Demokratske Akcije, SDA) tuzlai vezetőjét lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés miatt vették őrizetbe a Szerbiába történő belépésekor a határőrök, a személygépjárműve átvizsgálásakor pedig felleltek egy a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavjestajna i Sigurnosna Agencija, OSA) által kibocsátott „tiszteletbeli szolgálati igazolványt”. Bár a honatya kiadatása azóta megtörtént, az eset kapcsán parlamenti vizsgálat indul a nyugat-balkáni Csodaországban.

Fegyver helyett igazolványt találtak

Annak ellenére, hogy a nyári politikai uborkaszezon után a boszniai közvélemény érdeklődésének centrumában változatlanul a Milorad Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) “alkotmányos szabadságharca” áll, a korábbi napokban újfent a bosnyák konzervatívok zászlóshajójának minősülő SDA-ra terelődött a figyelem.

A párttal kapcsolatos legfrissebb botrány érintettje Salko Zildžić, a horvát-bosnyák Föderáció parlamentjének képviselője, és az SDA tuzlai alapszervezetének vezetője, akit még szeptember 19-én vettek őrizetbe a szerb határőrök a Drina szerbiai oldalán fekvő Bajina Bašta határátkelőhelyen.

Zildžić elfogása kapcsán a szerbiai hatóságok kezdetben mindössze annyit közöltek, hogy a boszniai föderációs honatya által használt személyautó átvizsgálása során egy maroklőfegyvert találtak 15 darab lőszerrel. Zildžićnek a fegyverre ugyan volt engedélye, azonban azt Szerbiába nem vihette volna magával.

igazolvány

Nem mindennapi igazolvánnyal rendelkezett Salko Zildžić, a bosnyák-horvát entitás parlamenti képviselője (Forrás: Klix)

Az užicei bíróság nem volt rest mindezek alapján elrendelni a boszniai föderációs honatya előzetes letartóztatását.

Az eset további körülményei ettől a mozzanattól kezdődően eltérő értelmezés alá esnek az érintettek részéről, annyi azonban bizonyos, hogy Zildžić előzetes letartóztatásba vételét követően a szerbiai illetékesek tüzetesebben átvizsgálták a járművét, vélhetően további fegyverek után kutatva.

Így találták meg a bosznia-hercegovinai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (Obavještajna i Sigurnosna Agencija, OSA) igazolványát Zildžić nevére kiállítva.

A nyugat-balkáni sajtóviszonyokat és a hivatalos szervek adatkezelési gyakorlatát jól leképezi, hogy vélhetően előbb jelent meg a nem mindennapi hír a mindig jól értesült szarajevói Klix hírportálon, mint ahogy a BIA-t vezető Aleksandar Vulint tájékoztatták volna az okmány lefoglalásáról.

Az igazolvány kapcsán a szerbiai illetékesek nem is igen tudtak mit kezdeni a helyzettel. Egyfelől azért nem, mert annak birtoklása önmagában még nem valósít meg semmilyen bűncselekményt, így legfeljebb kellemetlen kérdések hada várhatta Zildžićet emiatt a fogdában.

Másfelől pedig a dokumentumon öles betűkkel a „tiszteletbeli szolgálati igazolvány” (Počasna službena iskaznica) felirat szerepelt, ami miatt annak eredetiségével kapcsolatban komoly aggályok merülhettek fel.

Hogyan kaphatott igazolványt?

Zildžić személye kapcsán nem ismert, hogy a korábbi években bármilyen kapcsolatban állt volna az OSA-val. Sőt, az önéletrajza meglehetősen letisztult, mondhatni transzparens, mivel a 2006-ban megkezdett politikai karrierje előtt is széles körben ismert volt a boszniai nyilvánosság előtt, mint élsportoló, aki bokszolóként és cselgáncsozóként jeleskedett nemzetközi szinten.

Az OSA működését szabályozó törvény ugyan lehetőséget ad a szervezet vezetőjének, hogy diszkrecionális jogkörében eljárva, egyedi esetekben adományozzon olyan igazolványt, amin a „tiszteletbeli” jelző szerepel, azonban az N1 Bosna csatorna értesülése szerint ezt a gyakorlatot a korábbi években kizárólag a komoly szakmai teljesítményt nyújtó, nyugállományba vonulók esetében követték a szervezetnél.

Zildžić tekintetében nyugállományról és komoly szakmai teljesítményről nem lehet szó, a sportszakmai karrierje mellett azért sem, mert mindössze 42 éves.

Parlamenti vizsgálat lesz

Önmagában Zildžić elfogása és előzetes letartóztatásba vétele nem érte el a boszniai politikai ingerküszöböt, a nem mindennapi okmány fellelése azonban nagy lendületet adott az eseményeknek.

Elsőként a bosnyák konzervatívok által szerbpárti nézetei miatt évek óta támadott Aleksandar Vranješ, Belgrádba akkreditált boszniai nagykövet jelezte a sajtóban, hogy tud a fogva tartás tényéről, teendője azonban nincs, tekintettel arra, hogy Zildžić nem kért konzuli közbenjárást az ügyében.

Sabina Čudić, a liberális Naša Stranka parlamenti képviselője nyilatkozatában jelezte, hogy kezdeményezte az OSA működését felügyelő parlamenti bizottság rendkívüli ülésének összehívását az eset kapcsán. Szerinte egy vizsgálat keretében kell tisztázni, hogy a korábbi években kik és milyen okból kaptak hasonló igazolványt.

Čudić nyilatkozatára reagálva Ilija Cvitanović, a HDZ 1990 parlamenti képviselője jelezte, hogy mint az illetékes bizottság elnöke megtette a szükséges intézkedéseket ahhoz, hogy a bizottság rendkívüli ülésére 10 napon belül sort kerítsenek. Az ülésen meghallgatják Almir Džuvót, az OSA idén tavasszal kinevezett vezetőjét, akinek válaszolni kell az igazolvány keletkezésével kapcsolatos kérdésekre.

Cvitanović bejelentése csak részben nyugtatta meg a közvéleményt, mert az eset kapcsán lényegében mindenki Osman Mehmedagić, az SDA-t vezető Bakir Izetbegovićtyal szoros kapcsolatban álló korábbi OSA-vezető érintettségét feltételezi. Mehmedagić a vele kapcsolatban megjelent híresztelésekre reagálva közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy ő adott volna utasítást a kérdéses dokumentum kiállítására.

Össze-vissza védekezik

Zildžić az ominózus igazolvány léte és eredete kapcsán az ügy kirobbanása óta több variációt ismertetett a nagyérdeművel. Még a szerbiai fogva tartása alatt ügyvédje útján azt közölte, hogy az igazolvány létezik, az azonban nem eredeti, hanem egy másolat, amit „hülyeségből készítettek neki a barátai, akikkel a Državna Bjezbednost (magyarul Állambiztonság) nevű Viber-csoportot alkotják.”

Zildžić azt is elárulta, hogy mintegy 10 fő tagja ennek a csoportnak, azonban konkrét személyeket nem nevezett meg. Ezen túlmenően arra sem akart magyarázatot adni, miért volt szüksége egy ilyen jellegű dokumentumra, és azt miért vitte magával Szerbiába.

A szeptember 27-i Szarajevóban adott sajtótájékoztatóján Zildžić egy eddig ismeretlen külső tényező vagy a józan logika hatására módosította a védekezését. A szerbiai fogságban ugyanis sem ő, sem az ügyvédje nem számolt azzal, hogy a dokumentum létének és birtoklásának elismerése miatt a boszniai ügyészség okirathamisítás és azzal visszaélés gyanúja miatt nyomozást rendel el.

Így az ügyészek munkáját nehezítendő Zildžić utóbb azzal állt elő, hogy nem is volt nála a kérdéses igazolvány, az nem az övé. Ebből adódóan azt nem találhatták meg nála. A különös nevű Viber csoport létezik ugyan, azonban tagadta, hogy annak a tagjai készítették volna „hülyéskedve” a dokumentum másolatot.

Az általa csak felhajtásnak minősített ügy céljaként pedig a személye lejáratását jelölte meg, továbbá azt, hogy ismeretlen okból minél tovább Szerbiában tartsák.

Tagadta továbbá, hogy valaha használta volna az igazolványt, és perdöntő bizonyítékként arra hivatkozott, hogy az okmányon a róla készült kép régi, így az a közreműködése nélkül kellett, hogy készüljön.

A lőfegyver és a lőszerek kapcsán konzekvensen azzal a magyarázattal állt elő, hogy azok a sajátjai, amiket engedéllyel tartott magánál, csak éppen elfelejtette kivenni az autójából, amikor Szerbiába indult. Azt pedig nem tartotta kommentárra érdemesnek, hogy milyen indokok miatt tartott a személygépjárművében egy lőfegyvert honatyai minőségben.

Megegyezett a szerbekkel

Zildžić kiadatására szeptember 25-én került sor. Ezt megelőzően a lőfegyver és a lőszerek jogosulatlan határon való átvitele miatt az užicei ügyészség gyorsított eljárásban megegyezést kötött vele.

Ennek keretében Zildžić elismerte bűnösségét, és elfogadta az egy éves szabadságvesztést azzal, hogy kiadják Bosznia-Hercegovinának a büntetés végrehajtása végett.

Utóbbi amiatt volt fontos számára, mert a szabadságvesztést meglehetősen szerényen osztó boszniai büntetőjog keretében lehetősége nyílik a jövőben a szerbiai büntetést, mint rövid időtartalmú szabadságvesztést pénzbírsággal megváltani, így a 365 nap szabadságvesztés helyett 365.000 konvertibilis márka, vagyis megközelítőleg 72 millió forint kifizetése ellenében mentesül a szabadságvesztés végrehajtása alól.

Már csak azt kell tisztáznia a parlamenti bizottság és az ügyészség felé az eddigieknél hihetőbb módon, hogy miként került az arcképe egy olyan okmányra, ami a Klix portál által megkérdezett szakértők szerint teljesen egyezik az OSA által kiadott igazolvánnyal.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava