Connect with us

A Háború

MUTATVÁNYOSOK: NATO-airshow Zágráb felett, Stoltenberg lenni hülye, Plenković mutatni bomba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

A francia Rafale-ok megnyugtató dübörgése verte fel kedden a késő délután békéjét a horvát fővárosban, ott fogócskáztak a horvát MIG-ekkel Zágráb felett 600 méter magasságban, hivatalosan a horvát légierő és a francia légierő előre megbeszélt stratégiai együttműködése keretében, nem hivatalosan azért, hogy megnyugtassák némileg az ideges polgárokat. Ugyanis, mint ezt némely poétikusabb horvát újságíró megírta, csütörtökön éjjel csak az úristen őrködött a horvát légtér felett.

A francia De Gaulle repülőgép-anyahajó, amely kísérőhajóival Dubrovnik közelében állomásozik, ahonnan a román és a bolgár légtér ellenőrzését segíti, valamint az innen felszálló Rafale-ok Bosznia- Hercegovina felett hajtanak végre őrjáratot, most a horvát légtér ellenőrzését is segítik Plenković horvát miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökhöz intézett kérelme értelmében.

A szövetséges erők “gyorssegélye” egy pár amerikai F-16-os zágrábi állomásoztatása formájában is testet fog ölteni, meg nem határozott időtartamban.

A francia anyahajót ma meglátogatta Andrej Plenković miniszterelnök, Mario Banožić védelmi miniszter, Robert Hranj vezérkar főnök és Damir Krstičević volt védelmi miniszter, a miniszterelnök különleges tanácsadója.

A kirándulásra nem volt hivatalos senki sem az újságírók közül, ami arra enged következtetni, hogy a francia anyahajó “bevetésen van”. A horvát küldöttség soraiból valaki azért mégis fényképezett, mert az amatőr fotók a szerző megjelölése nélkül megjelentek a Jutanji list weboldalán, így többek között látható a “Plenki a szimulátorban” című kép is, ami valahogy olyan vidámparki fotóra emlékezteti az embert.

Időközben a horvát médiumok nem minden malícia nélkül siettek világgá kürtölni Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatát, amelynek értelmében “Zágráb környékén egy fegyvertelen drón zuhant le, amelynek “pályáját a NATO lég- és rakétavédelmi rendszere végig követett”.

Plenković cáfol és fényképet lobogtat

A parlamenti koalíció ülése után a horvát miniszterelnök hosszúra nyúlt napja a délutáni órákban sajtótájékoztatóval folytatódott. Itt ismételten bejelentette, amit megerősítésnek is vehetünk, hogy szerdán meglátogatja a Madrid közelében elhelyezkedő Torrejón de Ardoz légi támaszpontot, a NATO déli szárnyának légvédelmi központját, ahol reményei szerint további fontos dolgokat fog megtudni a Tu-141-es drón “cseles röptével” kapcsolatban.

Amikor Stoltenberg nyilatkozatára terelődött a szó, Plenković miniszterelnök, alias Plenki, meglobogtatott egy eléggé elmosódott fényképet, amely állítólag a dónra erősített repülőbomba maradványait ábrázolja.

A horvát kormányfő véleménye szerint Stoltenberg valamilyen régebbi briefing alapján nyilatkozott, amiben még nem voltak felsorolva a legfrissebb adatok. Szóval: Stoltenberg lenni hülye, Plenković mutat bomba. Nagy bomba robbani kicsit, mert esni puha földbe bele neki. Ühüm.

Akvamarin-kéket, már én is ettem, nemcsak Csodálatos Nalaya, és akárcsak a kolléga, én is tudok a konjunktúra-csinálásról ezt-azt. Még azt is megkockáztatom, hogy ez az egész a horvát delegáció küszöbönálló washingtoni kunyeráló-túrájával kapcsolatos, mert egyéb logikus magyarázat nem jut az eszembe.

Ha már a logikus magyarázatoknál tartunk, amelyek közismerten csak ritkán jönnek be, ma egy horvát mittudomén-szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy a drónért az ukránokat terheli a felelősség, mert ha csak a legkisebb lehetősége is fennállna annak, hogy ezért az oroszokat lehet hibáztatni, akkor már a komplett “szabad világ” félreverné a harangokat.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava