Connect with us

A Háború

MUTATVÁNYOSOK: NATO-airshow Zágráb felett, Stoltenberg lenni hülye, Plenković mutatni bomba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat terepasztal
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A francia Rafale-ok megnyugtató dübörgése verte fel kedden a késő délután békéjét a horvát fővárosban, ott fogócskáztak a horvát MIG-ekkel Zágráb felett 600 méter magasságban, hivatalosan a horvát és a francia légierő előre megbeszélt stratégiai együttműködése keretében, nem hivatalosan azért, hogy megnyugtassák némileg az ideges polgárokat. Ugyanis, mint ezt némely poétikusabb horvát újságíró megírta, csütörtökön éjjel csak az úristen őrködött a horvát légtér felett.

A francia De Gaulle repülőgép-anyahajó, amely kísérőhajóival Dubrovnik közelében állomásozik, ahonnan a román és a bolgár légtér ellenőrzését segíti, valamint az innen felszálló Rafale-ok Bosznia- Hercegovina felett hajtanak végre őrjáratot, most a horvát légtér ellenőrzését is segítik Plenković horvát miniszterelnök Emmanuel Macron francia elnökhöz intézett kérelme értelmében.

A szövetséges erők „gyorssegélye” egy pár amerikai F-16-os zágrábi állomásoztatása formájában is testet fog ölteni, meg nem határozott időtartamban.

A francia anyahajót ma meglátogatta Andrej Plenković miniszterelnök, Mario Banožić védelmi miniszter, Robert Hranj vezérkar főnök és Damir Krstičević volt védelmi miniszter, a miniszterelnök különleges tanácsadója.

plenki szimulator

A kirándulásra nem volt hivatalos senki sem az újságírók közül, ami arra enged következtetni, hogy a francia anyahajó „bevetésen van”. A horvát küldöttség soraiból valaki azért mégis fényképezett, mert az amatőr fotók a szerző megjelölése nélkül megjelentek a Jutanji list weboldalán, így többek között látható a „Plenki a szimulátorban” című kép is, ami valahogy olyan vidámparki fotóra emlékezteti az embert.

Időközben a horvát médiumok nem minden malícia nélkül siettek világgá kürtölni Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilatkozatát, amelynek értelmében „Zágráb környékén egy fegyvertelen drón zuhant le, amelynek „pályáját a NATO lég- és rakétavédelmi rendszere végig követett”.

Plenković cáfol és fényképet lobogtat

A parlamenti koalíció ülése után a horvát miniszterelnök hosszúra nyúlt napja a délutáni órákban sajtótájékoztatóval folytatódott. Itt ismételten bejelentette, amit megerősítésnek is vehetünk, hogy szerdán meglátogatja a Madrid közelében elhelyezkedő Torrejón de Ardoz légi támaszpontot, a NATO déli szárnyának légvédelmi központját, ahol reményei szerint további fontos dolgokat fog megtudni a Tu-141-es drón „cseles röptével” kapcsolatban.

Amikor Stoltenberg nyilatkozatára terelődött a szó, Plenković miniszterelnök, alias Plenki, meglobogtatott egy eléggé elmosódott fényképet, amely állítólag a dónra erősített repülőbomba maradványait ábrázolja.

A horvát kormányfő véleménye szerint Stoltenberg valamilyen régebbi briefing alapján nyilatkozott, amiben még nem voltak felsorolva a legfrissebb adatok. Szóval: Stoltenberg lenni hülye, Plenković mutat bomba. Nagy bomba robbani kicsit, mert esni puha földbe bele neki. Ühüm.

Akvamarin-kéket, már én is ettem, nemcsak Csodálatos Nalaya, és akárcsak a kolléga, én is tudok a konjunktúra-csinálásról ezt-azt. Még azt is megkockáztatom, hogy ez az egész a horvát delegáció küszöbönálló washingtoni kunyeráló-túrájával kapcsolatos, mert egyéb logikus magyarázat nem jut az eszembe.

Ha már a logikus magyarázatoknál tartunk, amelyek közismerten csak ritkán jönnek be, ma egy horvát mittudomén-szakértő azt mondta, hogy szinte biztos, hogy a drónért az ukránokat terheli a felelősség, mert ha csak a legkisebb lehetősége is fennállna annak, hogy ezért az oroszokat lehet hibáztatni, akkor már a komplett „szabad világ” félreverné a harangokat.

Bulgária

CSATATÉR: Ukrajna ismét fegyvert kért, Bulgária azonban visszautasította a kérést

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

elobujt a bokorbol
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Ukrajna ismét fegyvereket kért Bulgáriától, de a kérelmet a bolgárok elutasították. Ezt Dimitar Sztojanov ideiglenes védelmi miniszter jelentette be szeptember 29-én a bolgár biztonsági tanácsának ülésén.

A bolgár állami televízió (BNT) jelentése szerint Ukrajna szófiai nagykövete, Vitalij Moszkalenko nehézfegyvereket kért Bulgáriától, nem pedig kézifegyvereket vagy lőszert.

Sztojanov azt nem volt hajlandó elárulni, hogy Kijev milyen nehézfegyverekre gondolt.

Az ideiglenes bolgár miniszter azzal utasította el az ukrán kérését, hogy a bolgár parlament megszavazta ugyan a katonai-technikai segítségnyújtást Ukrajna számára, de az nem vonatkozik arra, hogy Bulgária fegyvereket küldjön az oroszok által megtámadott Ukrajnának.

– Amíg én vagyok a miniszter, addig nem biztosítunk fegyvert nekik

– jelentette ki Sztojanov. Véleménye szerint Bulgáriát egyelőre nem fenyegeti közvetlenül a veszély, hogy belekeveredik a katonai konfliktusba, de hozzátette, hogy léteznek nemzetbiztonsági kockázatok.

A miniszter az oroszországi mozgósításról is beszélt, és megjegyezte, hogy az orosz hatóságok az orosz-bolgár útlevéllel rendelkező kettős állampolgárokat is besorozhatják.

Bulgária a napokban szólította fel állampolgáriát Oroszország elhagyására.

Sztojanov úgy nyilatkozott, hogy 300 ezer ember mozgósításával sem várható fordulat az ukrajnai háborúban, az oroszok csak akkor tudnak áttörést elérni, ha 1-1,5 millió embert vezényelnek a frontra.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava