...
Connect with us

Románia

PÁRTELNÖKÖK KLUBJA: 1+2 pártelnöki csatársor, avagy ki üljön fel elsőként a román kormányzati ringlispílre?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

roman kormanyalakitas
Olvasási idő: 2 perc

Mintha nem is a , hanem a pártelnökök klubjának megalakításán munkálkodnának Romániában, ahol még mindig folyik a tülekedés a miniszterelnöki posztért. Az RMDSZ elnöke szerint a Bukarestben létrehozandó nagykoalíciós kormány csak akkor lesz működőképes, ha valamelyik pártelnök tölti be a miniszterelnöki posztot, a másik két párt elnöke pedig miniszterelnök-helyettesi tisztséget vállal a kormányban.

A „legigazibb pártelnök”

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az 1+2 felállású kormányról szóló elképzeléssel kapcsolatban kedden beszélt a magyar közmédiának, miután Florin Cîțuval, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökével, valamint Marcel Ciolacuval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjével tárgyalt a közös kormányprogram még vitás kérdéseiről.

Az RMDSZ elnöke ezt a „kormányzati csatársort” a következőképpen indokolta:

A koalíciós egyeztetéseken a közpolitikák irányát, a parlamenti együttműködést kell majd hétről hétre megbeszélni, a döntéseket azonban a kormányon belül kell meghozni, nem lehet arra várni, amíg a kormánytagok a pártvezetéssel konzultálnak. Ahhoz, hogy a kormányzat jól működjön, a koalíciós pártok elnökeinek kell a kormányt vezetniük.

Kelemen Hunor szerint azért sem lenne jó más felállással próbálkozni, mert egy másik tisztségviselő kinevezése később az illető párton belül feszültségeket okoz.

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a jelek szerint maguk a pártvezetők sem nagyon tudnak kiegyezni, hogy ki legyen a „legigazibb pártelnök”, aki betölti a kormányfői posztot.

Az RMDSZ elnöke szerint mivel mindkét román párt igényt tart a kormányfői posztra, felmerült az a megoldás, hogy egymást váltva töltsék be a tisztséget.

A rotációs elvet többnyire elfogadhatónak tartják, viszont nagy a gyúródás, hogy ki ugrik fel elsőként a ringlispílre

– mondta Kelemen Hunor, aki egy korábbi fordulóban azt is felajánlotta, hogy magyar miniszterelnöke legyen Romániának, bár ehhez most már nem ragaszkodik.

A legkisebb pártelnök

Arra a kérdésre, hogy „helycserés miniszterelnökösködésben” az RMDSZ is részt venne-e, Kelemen Hunor azt mondta:

Ez így lenne elvszerű, de tisztában van azzal, hogy egy magyar nemzetiségű kormányfő kinevezését sokan előítéletekkel fogadnák Romániában, az RMDSZ pedig a legkisebb pártként nem támasztott olyan feltételt, hogy csak akkor vesz részt a koalícióban, ha ő adhatja a miniszterelnököt.

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról is, hogy nehezen haladnak az egy hete kezdődött kormányalakítási tárgyalások. Eddig a közös kormányprogram kialakításán dolgoztak, de ezt sem sikerült még lezárni, mert komoly szemléletbeli különbségek vannak a pártok között. Egyebek között az adópolitikáról, a szociális juttatásokról folyik a vita.

Abban ugyanakkor egyetértenek, hogy a törvény által előírtnál jelentősebb nyugdíjemelésre van szükség, de további költségvetési elemzések kellenek még, hogy megállapodhassanak ennek mértékéről.

Az RMDSZ a kisnyugdíjasokat akarja védeni oly módon, hogy járandóságukat legalább az mértékével emeljék, a gyermeknevelési támogatás terén pedig új – adókedvezményekre épülő – megközelítést javasolt.

Az RMDSZ elnöke szerint az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely költségvetés-kiigazítást hajthat végre, kidolgozza és a elé terjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét, de félő, hogy az egyeztetések további elhúzódása most már nem az álláspontok közeledéséhez, hanem a „repedések” elmélyüléséhez vezet.

A megoldatlan problémák és feszültségek miatt  Kelemen Hunor kizártnak tartja, hogy – az eredeti célkitűzéseknek megfelelően – még ezen a héten a parlament elé terjesszék az új kormány programját és névsorát : erre az RMDSZ elnöke szerint jövő hét elején kerülhet sor.

?c=28513&m=1380644&a=438898&r=&t=html
Románia

SEA SHIELD 2023: Nagyszabású NATO-hadgyakorlat a Dunán és a Fekete-tengeren

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

Hadgyakorlat
NATO-hadihajók hadgyakorlat közben az Északi-tengeren (Forrás: Twitter, NATO)
Olvasási idő: 1 perc

Konstanca kikötőjében délelőtt tartották meg a „Sea Shield 2023” multinacionális hadgyakorlat nyitóünnepségét. A Duna deltájában és a Fekete-tengeren zajló katonai manővereket szervezte, és további tíz NATO-tagállam vesz részt rajtuk, úgymint Törökország, Bulgária, Franciaország, Görögország, Lengyelország, Portugália, Nagy-Britannia, Hollandia, Észak-Írország, valamint az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok, de meghívót kapott rá Moldova és Grúzia (Georgia) is.

A hadgyakorlat résztvevői

A román haditengerészet közleménye szerint a műveletek április 2-ig tartanak, és 3400 katona érintett bennük.

A gyakorlat során Románia 30, Bulgária pedig 2 hadihajójót vonultat fel, Franciaország, ezenkívül Románia, az Egyesült Államok és Törökország 14 repülőgépe és helikoptere is bekapcsolódik a feladatok végrehajtásába.

Bevonják a hadgyakorlatba a román nemzetvédelmi intézmények 15 gyorsnaszádját, de részt vesz rajta 57 szárazföldi katonai jármű, és tüzérségi eszközöket is felvonultatnak.

A gyakorlatra katonai búvárokat, valamint nukleáris, biológiai és vegyvédelmi erőket is mozgósítottak.

A végrehajtásra kerülő feladatok

Szerdán a román, lengyel és moldovai tengerészgyalogosok, valamint a román szárazföldi egységek éleslövészetet tartanak a Konstancától erősen északra lévő babadagi lőtéren.

Jövő héten a polgári lakosság vízi úton történő kimenekítését gyakorolják a Dunán, a még északabbra lévő Mahmudiában, illetve a Fekete-tengeren, a konstancai katonai kikötőben.

A hadgyakorlat során a Duna-deltában nyilvános bemutatót is rendeznek, amelynek forgatókönyve szerint a katonáknak egy – már partot ért – ellenséges légideszant egységet kell ártalmatlanná tenniük.

A rendszeres Sea Shield hadgyakorlatokkal Románia a 2016-os varsói NATO-csúcson tett javaslatot, amivel a katonai szövetség délkeleti szárnyának megerősítéséhez, valamint a NATO fekete-tengeri jelenlétének folyamatossá tételéhez kíván hozzájárulni.

Az idei, eddigi legnagyobb román szervezésű haditengerészeti gyakorlatot egy év kihagyás után rendezték meg, miután tavaly – az ukrajnai háború kitörése miatt – nem tartották meg a hadgyakorlatot.

?c=4784&m=1603755&a=438898&r=&t=html
Az olvasás folytatása

Meteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

Letöltések

Könyvek a Lírától

Utazás

Hirdetés

A BALK a világban

Tíz nap legjava

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

Optimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.