Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Románia

PÁRTELNÖKÖK KLUBJA: 1+2 pártelnöki csatársor, avagy ki üljön fel elsőként a román kormányzati ringlispílre?

roman kormanyalakitas
És kinek nincs maszkja?
Olvasási idő: 2 perc

Mintha nem is a , hanem a pártelnökök klubjának megalakításán munkálkodnának Romániában, ahol még mindig folyik a tülekedés a miniszterelnöki posztért. Az RMDSZ elnöke szerint a Bukarestben létrehozandó nagykoalíciós kormány csak akkor lesz működőképes, ha valamelyik pártelnök tölti be a miniszterelnöki posztot, a másik két elnöke pedig -helyettesi tisztséget vállal a kormányban.

A “legigazibb pártelnök”

A Romániai Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az 1+2 felállású kormányról szóló elképzeléssel kapcsolatban kedden beszélt a magyar közmédiának, miután Florin Cîțuval, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) ével, valamint Marcel Ciolacuval, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőjével tárgyalt a közös kormányprogram még vitás kérdéseiről.

Az RMDSZ elnöke ezt a “kormányzati csatársort” a következőképpen indokolta:

A koalíciós egyeztetéseken a közpolitikák irányát, a parlamenti együttműködést kell majd hétről hétre megbeszélni, a döntéseket azonban a kormányon belül kell meghozni, nem lehet arra várni, amíg a kormánytagok a pártvezetéssel konzultálnak. Ahhoz, hogy a kormányzat jól működjön, a koalíciós pártok elnökeinek kell a kormányt vezetniük.

Kelemen Hunor szerint azért sem lenne jó más felállással próbálkozni, mert egy másik tisztségviselő kinevezése később az illető párton belül feszültségeket okoz.

Ehhez azonban hozzá kell tenni, hogy a jelek szerint maguk a pártvezetők sem nagyon tudnak kiegyezni, hogy ki legyen a “legigazibb pártelnök”, aki betölti a kormányfői posztot.

Az RMDSZ elnöke szerint mivel mindkét párt igényt tart a kormányfői posztra, felmerült az a megoldás, hogy egymást váltva töltsék be a tisztséget.

A rotációs elvet többnyire elfogadhatónak tartják, viszont nagy a gyúródás, hogy ki ugrik fel elsőként a ringlispílre

– mondta Kelemen Hunor, aki egy korábbi fordulóban azt is felajánlotta, hogy magyar miniszterelnöke legyen Romániának, bár ehhez most már nem ragaszkodik.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

A legkisebb pártelnök

Arra a kérdésre, hogy “helycserés miniszterelnökösködésben” az RMDSZ is részt venne-e, Kelemen Hunor azt mondta:

Ez így lenne elvszerű, de tisztában van azzal, hogy egy magyar nemzetiségű kormányfő kinevezését sokan előítéletekkel fogadnák Romániában, az RMDSZ pedig a legkisebb pártként nem támasztott olyan feltételt, hogy csak akkor vesz részt a koalícióban, ha ő adhatja a miniszterelnököt.

Az RMDSZ elnöke beszámolt arról is, hogy nehezen haladnak az egy hete kezdődött kormányalakítási tárgyalások. Eddig a közös kormányprogram kialakításán dolgoztak, de ezt sem sikerült még lezárni, mert komoly szemléletbeli különbségek vannak a pártok között. Egyebek között az adópolitikáról, a szociális juttatásokról folyik a vita.

Abban ugyanakkor egyetértenek, hogy a törvény által előírtnál jelentősebb nyugdíjemelésre van szükség, de további költségvetési elemzések kellenek még, hogy megállapodhassanak ennek mértékéről.

Az RMDSZ a kisnyugdíjasokat akarja védeni oly módon, hogy járandóságukat legalább az mértékével emeljék, a gyermeknevelési támogatás terén pedig új – adókedvezményekre épülő – megközelítést javasolt.

Az RMDSZ elnöke szerint az országnak sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége, amely költségvetés-kiigazítást hajthat végre, kidolgozza és a elé terjeszti a jövő évi büdzsé tervezetét, de félő, hogy az egyeztetések további elhúzódása most már nem az álláspontok közeledéséhez, hanem a “repedések” elmélyüléséhez vezet.


A megoldatlan problémák és feszültségek miatt  Kelemen Hunor kizártnak tartja, hogy – az eredeti célkitűzéseknek megfelelően – még ezen a héten a parlament elé terjesszék az új kormány programját és névsorát : erre az RMDSZ elnöke szerint jövő hét elején kerülhet sor.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: