Connect with us

Horvátország

A FOCI ÉS A VÍRUS: A horvát-orosz meccs nem marad el, de a vírustól függetlenül, ha nem muszáj, akkor a jövő csütörtökön ne menjünk Horvátországba!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Köszönve annak, hogy Horvátországban a focihoz hasonlóan az epidemiológiához is mindenki ért, az országot súlyosan sújtja a koronavírus-járvány negyedik hulláma, pénteken már rekordszámú új esetről számolt be a válságtörzs, 6932-ről. Horvátországban megfordulni látszik a köz- és a kormányzati hangulat, ezért jön a kötelező oltási igazolvány a közigazgatásban, az állami intézményekben, és hamarosan az élet számos más területén, a jelenlegi helyzet ugyanis erre utal.

Kötelező az oltási igazolás

Horvátországnak is súlyos árat kell fizetnie azért, hogy alacsony a lakosság átoltottsági aránya. A hangulat azonban változni látszik, miután egyre gyakrabban kerülnek fiatalabb emberek a lélegeztető gépekre, illetve miután egyre inkább szaporodik a koronavírussal kórházba kerülő állapotos asszonyok száma.

Az oltási központok előtt növekszik a vakcinára várakozók száma, a nyáron még vidáman ordibáló oltásellenesek meg valahogy eltűntek. A javarészt oltásellenesek, illetve beoltatlanok közül kikerülő fertőzöttek azonban továbbra sem tudnak épkézláb választ adni arra a kérdésre, hogy miért nem vették fel időben a vakcinát.

A válságstáb pénteki ülésen jelentős szigorításokat rendelt el: a legnagyobb változás a kötelező oltási bizonylatok bevezetése a közigazgatásban dolgozók, de az ügyfelek részére is. Magyarán, mindenki akinek valamilyen ügyes-bajos intézni valója van a személyi igazolványtól kezdve a telekkönyvi kivonatig, az csak úgy juthat el a megfelelő tolóablak elé, ha rendelkezik oltási bizonylattal.

A válságtörzs egyenlőre még nem tette kötelezővé az oltási bizonylat felmutatását a bevásárlóközpontok, éttermek, szórakozóhelyek esetében, de a rendezvényeken résztvevők számát 50-re csökkentette – amennyiben nem rendelkeznek oltási bizonylattal.

A szabad téri rendezvények látogatóinak számát egyenlőre nem korlátozták, így a horvát labdarugó válogatott 14-én Splitben 30 ezer szurkoló előtt fog megmérkőzni az orosz válogatottal.

Božinović belügyminiszter ebben nem lát semmi kivetni valót, ugyanis szerinte a sportrendezvényeken eddig is kötelező volt az oltási bizonylat felmutatása, s ez nem változott a spliti mérkőzés esetében sem.

Nyakunkon a Márton nap

Az oltásellenesekre alighanem nehéz idők fognak járni, erre utal az is, hogy a zágrábi Rebro kórházi központ 9 alkalmazottja felmondást kapott, mivel ismételt felszólítások után sem voltak hajlandók elvégezni a kötelező tesztet.

A Covid-turizmus keretében az oroszok továbbra is érkeznek, az utazási irodák már autóbusszal szállítják őket a horvát főváros két oltási központja elé, ahol nem szükséges előzetesen bejelentkeznie senkinek sem, aki oltást szeretne felvenni.

Közben nem nehéz megjósolni, hogy csütörtökön Horvátországban minden csütörtököt fog mondani: nyakunkon ugyanis a Márton nap!

Borivó nemzetként, a horvátok kitörő lelkesedéssel ünneplik meg Szt. Márton napját, amikor megkeresztelik a mustot, és elképesztő mennyiségű bor és mindenféle, főleg húsétel fogyasztásában jeleskednek.

Ez egész Horvátországban divat, de Észak- Horvátországra különösen jellemző. A rendőrség ilyenkor külön ügyeletet tart az utakon, és propaganda-akciókat vezet annak érdekében, hogy a polgárok ne vezessenek Márton napi hangulatban, azaz az ittasság különböző fokán.

Viszont már azt is előre lehet tudni, hogy kutyából nem lesz szalonna, a Zágráb szomszédságában lévő Zagorje lakosságának nagyobbik felé – nemtől, kortól és az elfogyasztott bor mennyiségétől függetlenül – ott fog autózni a dombvidék borospincéi között, nagy ívben téve a közlekedési előírásokra.

A minap a közlekedési rendőrség egy új rekordert csípett el, az úr életveszélyes 4,92-t fújt. Amikor megkérdezték, hogy azért mégis, mit gondolt, nemes egyszerűséggel az válaszolta, hogy még szép, hogy annyit fújt, mert már harmadik napja ittak. Szóval, ha nem muszáj, csütörtökön ne menjünk Horvátországba!

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava