Connect with us

Horvátország

A FOCI ÉS A VÍRUS: A horvát-orosz meccs nem marad el, de a vírustól függetlenül, ha nem muszáj, akkor a jövő csütörtökön ne menjünk Horvátországba!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

horvat vakcina
A cikk meghallgatása

Köszönve annak, hogy Horvátországban a focihoz hasonlóan az epidemiológiához is mindenki ért, az országot súlyosan sújtja a koronavírus-járvány negyedik hulláma, pénteken már rekordszámú új esetről számolt be a válságtörzs, 6932-ről. Horvátországban megfordulni látszik a köz- és a kormányzati hangulat, ezért jön a kötelező oltási igazolvány a közigazgatásban, az állami intézményekben, és hamarosan az élet számos más területén, a jelenlegi helyzet ugyanis erre utal.

Kötelező az oltási igazolás

Horvátországnak is súlyos árat kell fizetnie azért, hogy alacsony a lakosság átoltottsági aránya. A hangulat azonban változni látszik, miután egyre gyakrabban kerülnek fiatalabb emberek a lélegeztető gépekre, illetve miután egyre inkább szaporodik a koronavírussal kórházba kerülő állapotos asszonyok száma.

Az oltási központok előtt növekszik a vakcinára várakozók száma, a nyáron még vidáman ordibáló oltásellenesek meg valahogy eltűntek. A javarészt oltásellenesek, illetve beoltatlanok közül kikerülő fertőzöttek azonban továbbra sem tudnak épkézláb választ adni arra a kérdésre, hogy miért nem vették fel időben a vakcinát.

A válságstáb pénteki ülésen jelentős szigorításokat rendelt el: a legnagyobb változás a kötelező oltási bizonylatok bevezetése a közigazgatásban dolgozók, de az ügyfelek részére is. Magyarán, mindenki akinek valamilyen ügyes-bajos intézni valója van a személyi igazolványtól kezdve a telekkönyvi kivonatig, az csak úgy juthat el a megfelelő tolóablak elé, ha rendelkezik oltási bizonylattal.

A válságtörzs egyenlőre még nem tette kötelezővé az oltási bizonylat felmutatását a bevásárlóközpontok, éttermek, szórakozóhelyek esetében, de a rendezvényeken résztvevők számát 50-re csökkentette – amennyiben nem rendelkeznek oltási bizonylattal.

A szabad téri rendezvények látogatóinak számát egyenlőre nem korlátozták, így a horvát labdarugó válogatott 14-én Splitben 30 ezer szurkoló előtt fog megmérkőzni az orosz válogatottal.

Božinović belügyminiszter ebben nem lát semmi kivetni valót, ugyanis szerinte a sportrendezvényeken eddig is kötelező volt az oltási bizonylat felmutatása, s ez nem változott a spliti mérkőzés esetében sem.

Nyakunkon a Márton nap

Az oltásellenesekre alighanem nehéz idők fognak járni, erre utal az is, hogy a zágrábi Rebro kórházi központ 9 alkalmazottja felmondást kapott, mivel ismételt felszólítások után sem voltak hajlandók elvégezni a kötelező tesztet.

A Covid-turizmus keretében az oroszok továbbra is érkeznek, az utazási irodák már autóbusszal szállítják őket a horvát főváros két oltási központja elé, ahol nem szükséges előzetesen bejelentkeznie senkinek sem, aki oltást szeretne felvenni.

Közben nem nehéz megjósolni, hogy csütörtökön Horvátországban minden csütörtököt fog mondani: nyakunkon ugyanis a Márton nap!

Borivó nemzetként, a horvátok kitörő lelkesedéssel ünneplik meg Szt. Márton napját, amikor megkeresztelik a mustot, és elképesztő mennyiségű bor és mindenféle, főleg húsétel fogyasztásában jeleskednek.

Ez egész Horvátországban divat, de Észak- Horvátországra különösen jellemző. A rendőrség ilyenkor külön ügyeletet tart az utakon, és propaganda-akciókat vezet annak érdekében, hogy a polgárok ne vezessenek Márton napi hangulatban, azaz az ittasság különböző fokán.

Viszont már azt is előre lehet tudni, hogy kutyából nem lesz szalonna, a Zágráb szomszédságában lévő Zagorje lakosságának nagyobbik felé – nemtől, kortól és az elfogyasztott bor mennyiségétől függetlenül – ott fog autózni a dombvidék borospincéi között, nagy ívben téve a közlekedési előírásokra.

A minap a közlekedési rendőrség egy új rekordert csípett el, az úr életveszélyes 4,92-t fújt. Amikor megkérdezték, hogy azért mégis, mit gondolt, nemes egyszerűséggel az válaszolta, hogy még szép, hogy annyit fújt, mert már harmadik napja ittak. Szóval, ha nem muszáj, csütörtökön ne menjünk Horvátországba!

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava