Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Koszovó

VUČIĆ: A Törökországgal fenntartott barátság további garanciát jelent a Balkán stabilitására, avagy a regionális nagyhatalom

thumbs b c da0403ab3e497fe3ee0e73b7a014fbd0
Olvasási idő: 3 perc

Egyre szorosabbá válik a - együttműködés, nemrég török főkonzulátus nyílt a szandzsáki Novi Pazarban, a szerb elnök pedig Isztambulba látogatott, ahol ottani kollégájával tárgyalt. Ezzel azonban idénre nem ért véget a “török-szerb közeledés”, a török elnök ugyanis az év végéig Szerbiába látogat. A mostani, isztambuli munkareggelit követően Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, hogy a Törökországgal fenntartott barátság további garanciát jelent a nyugat-balkáni stabilitás és béke megőrzése szempontjából.

Hosszúra nyúlt reggeli

A szerb és a török elnök nem börekkel/burekkal kezdte a napot, a két államfőt alaposan megterített asztal várta az isztambuli elnöki rezidencián (lásd a fenti képet: főszerepben az ajtó), ahol Recep Tayyip általában fogadja a szerb elnököt, mert tudja, hogy Vučić jobban kedveli Isztambult, mint Ankarát.

Az elnökök tehát nemcsak bekaptak valamit, hanem igencsak “megrágták” a reggelit és természetesen a felmerülő témákat, ezért a táplálkozásnak, ez a sajátos, napi értelemben vett korai formája, igencsak hosszúra nyúlt.

Az Erdoğan folytatott beszélgetés után Vučić azt mondta, hogy nagyon jó volt a találkozó, amely majdnem két órát tarott.

Beszéltünk minden fontos témáról, elsősorban gazdasági kérdésekről, a török ​​befektetésekről, arról, hogy a török ​​vállalatok miként dolgoznak hazánkban, de minden regionális kérdésről, például a és közötti kapcsolatokról is szó volt: a kétoldalú kapcsolatoktól kezdve az átfogó együttműködésig minden területen

– idézte a ügynökség a szerb elnököt, aki ezzel kapcsolatban kitért arra is, hogy a két ország viszonya, már ma sem olyan, mint 10, 15 vagy 20 évvel ezelőtt, és további javulás várható, ami a politikai meteorológia szakszavát használva azt jelenti, hogy további felmelegedés várható.

Több erőfeszítést tehetünk annak érdekében, hogy még jobbá tegyük a kapcsolatokat, és tovább növeljük a bizalmat. Ez az egyik nagy és fontos dolog számunkra, olyan feltétel, amely nélkül nem tudjuk megőrizni a stabilitást a régióban

– hangsúlyozta Vučić, aki azt is elárulta, hogy a reggelit majdnem “édes kettesben” fogyasztotta el Recep Tayyip Erdoğannal, csak a tolmácsok voltak jelen, mivel “ő nem tud törökül”. Logikus lett volna, ha azzal folytatja, hogy a török elnök viszont nem tud szerbül, ami esetleg elvárható lenne tőle, ha már a Balkánon szeretne terjeszkedni, de ezt mégis tiszteletlenség lett volna megemlíteni.

Arról nem szól a fáma, hogy a tolmácsok kaptak-e reggelit, vagy nekik be kellett érniük egy börekkel.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Megállíthatatlan folyamat

A szerb elnök a találkozót követően úgy fogalmazott, hogy még több török jön Szerbiába, és ez megállíthatatlan folyamat. A kijelentés eléggé időtállónak tűnik, ötszáz évvel ezelőtt is pontosan ez volt a helyzet, azóta is ezt nyögi a .

Vučić szerint teljesen logikus, hogy növekszenek a török ​​befektetések Szerbiában, mivel a török cégvezetők azt látják, hogy gyakoriak a találkozók közte és Erdoğan között, ami két nappal ezelőtt is szóba került a török befektetők számára tartott fogadáson.

A szerb elnök szerint a “török-szerb gyorsulás” azt jelzi, hogy (most) jó irányba haladnak a dolgok, és ezt bizonyítja, hogy a török elnök az év végéig Szerbiába látogat.

Erdoğan hivatalos szerbiai látogatására az év végéig sor kerül, és alkalom nyílik a Balkán és az egész régió számára fontos kérdések további megvitatására. Törökország regionális nagyhatalom, és meg kell őriznünk a békét

– húzta alá a szerb elnök, aki szerint mindez segíthet abban, hogy (szerb szempontból) racionálisabb és jobb kapcsolatok alakuljanak ki a régióban élő muzulmánok különböző csoportjaival, a bosnyákokkal, és mindenki mással, részben az albánokkal is.

A szerb elnök a találkozón úgy értelmezte a török elnök szavait, hogy Erdoğan támogatja a és közötti párbeszédet, amely mellékesen szólva egyre inkább akadozik, és a török államfő osztja azt a szerb álláspontot, hogy fontos a “kompromisszumos megoldás” megtalálása, de aligha van ember, aki erről a szerb elnök által gyakran locsolgatott szóvirágról tudná, hogy pontosan mit is jelent.


Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: