Connect with us

Járvány

VÍRUSOS CSÚCS? Némileg csökkent az új megbetegedések száma Szerbiában, viszont többen haltak meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

HGow5mlV 2
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
A pénteken délután közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 7572 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Szerbiában, ahol egy nap alatt 26.127 személyt vizsgáltak meg. Az új fertőzöttek száma tehát elég magasan stagnál, viszont kérdés, hogy hétfőn merre indul el, lefelé vagy felfelé. A hétvégi adatok ilyen szempontból nem mérvadók, mert szombaton és vasárnap Szerbiában is „csökken az éberség”.

Stagnál a halottak száma is

Csütörtökön 31 ember hunyt el Szerbiában a koronavírus következtében, ez a szám pénteken 34 volt, ami enyhe növekedést jelent. A halottak száma itt bizonyára nem áll meg, hiszen majd csak ezután szorulnak egyre inkább mesterséges lélegeztetésre azok a súlyos megbetegedéssel küzdők, akik a számok hirtelen megugrását követően kerültek kórházba.

Az orvoslás persze, nem matematika, és nem is logika, de könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb számú megbetegedés növekvő halálozási számmal jár együtt.

Erre utal az is, hogy növekszik a lélegeztetőgépen lévők száma, csütörtökön 156 szorult „gépi segítségre”, pénteken viszont 163, ami szintén enyhe növekedést jelent, és minden bizonnyal ebben az esetben is érvényes a fenti okfejtés.

Lesz ez még rosszabb is

A vírus lassan, illetve nem is olyan lassan, csúcsra járatja magát Szerbiában, ahol a szakértők attól tartanak, hogy az egészségügyi rendszer terhei még nagyobbak lesznek, amikor beköszönt a szezonális légúti fertőzések időszaka, vagyis amikor a szezonális influenza és a koronavírus egyszerre lendül támadásba. A szerbiai orvosok arra figyelmeztetnek, hogy emiatt megsokszorozódik az egészségügyre nehezedő nyomás.

Az egyik legismertebb szerbiai orvos, Dr. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója, és a szerbiai válságtörzs tagja szerint idén ősszel számos járványügyi kihívás vár az országra.

– Nem tudjuk biztosan, hogy idén miként alakul az influenzahelyzet, de az eddigi tapasztalatok alapján nem számítunk semmi jóra, mert már szinte szabályszerű, hogy egy enyhe szezont követően, mint amilyen tavalyi is volt, az influenza a következő évben erőteljesen csap le. Mi, infektológusok leginkább attól félünk, ami a járvány kezdetén gyakran előfordult például Olaszországban, hogy valakit egyszerre betegített meg az influenza és a koronavírus, ami a lehető legrosszabb változat, főleg, ha a beteg semmi ellen nincs oltva. Reméljük azonban, hogy ez nem ismétlődik meg, mert hatékony oltóanyagokkal és megfelelő megelőző intézkedésekkel rendelkezünk

– mondta Stevanović doktor, a szerbiai válságtörzs tagja a kormányközeli belgrádi Novostinak.

Szerbia a vírusos világbajnok?

Az ellenzéki direktno.rs közben arról ír, hogy Szerbia világbajnok az új megbetegedések tekintetében, ami csak majdnem igaz. A híroldal ugyanis hozzáteszi, hogy Szerbia nem listavezető, viszont dobogós helyet foglal el, mivel – Mongólia és Kuba után – a harmadik helyen áll a millió lakosra eső megbetegedések számában.

– És történik mindez éppen aznap, amikor a elnök nevetgélve teszi le annak az üzemnek az alapkövét, amely a hatékonyságban messze elmaradó kínai vakcinákat gyártja majd. Ezzel Vučić abba a hamis hitbe ringat sok szerbet, hogy biztonságban van

– írja a szerbiai ellenzéki portál, amely epésen jegyzi meg, hogy ha valóra válnak az epidemiológusok jóslatai, akkor a megbetegedések száma Szerbiában hamarosan eléri a napi tízezret, és ezzel a szerb elnök valamiben végre világelső lesz.

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország ának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava