Connect with us

Járvány

VÍRUSOS CSÚCS? Némileg csökkent az új megbetegedések száma Szerbiában, viszont többen haltak meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A pénteken délután közölt adatok szerint az elmúlt 24 órában 7572 új koronavírusos megbetegedést regisztráltak Szerbiában, ahol egy nap alatt 26.127 személyt vizsgáltak meg. Az új fertőzöttek száma tehát elég magasan stagnál, viszont kérdés, hogy hétfőn merre indul el, lefelé vagy felfelé. A hétvégi adatok ilyen szempontból nem mérvadók, mert szombaton és vasárnap Szerbiában is “csökken az éberség”.

Stagnál a halottak száma is

Csütörtökön 31 ember hunyt el Szerbiában a koronavírus következtében, ez a szám pénteken 34 volt, ami enyhe növekedést jelent. A halottak száma itt bizonyára nem áll meg, hiszen majd csak ezután szorulnak egyre inkább mesterséges lélegeztetésre azok a súlyos megbetegedéssel küzdők, akik a számok hirtelen megugrását követően kerültek kórházba.

Az orvoslás persze, nem matematika, és nem is logika, de könnyen előfordulhat, hogy a nagyobb számú megbetegedés növekvő halálozási számmal jár együtt.

Erre utal az is, hogy növekszik a lélegeztetőgépen lévők száma, csütörtökön 156 szorult “gépi segítségre”, pénteken viszont 163, ami szintén enyhe növekedést jelent, és minden bizonnyal ebben az esetben is érvényes a fenti okfejtés.

Lesz ez még rosszabb is

A vírus lassan, illetve nem is olyan lassan, csúcsra járatja magát Szerbiában, ahol a szakértők attól tartanak, hogy az egészségügyi rendszer terhei még nagyobbak lesznek, amikor beköszönt a szezonális légúti fertőzések időszaka, vagyis amikor a szezonális influenza és a koronavírus egyszerre lendül támadásba. A szerbiai orvosok arra figyelmeztetnek, hogy emiatt megsokszorozódik az egészségügyre nehezedő nyomás.

Az egyik legismertebb szerbiai orvos, Dr. Goran Stevanović, a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikájának igazgatója, és a szerbiai válságtörzs tagja szerint idén ősszel számos járványügyi kihívás vár az országra.

– Nem tudjuk biztosan, hogy idén miként alakul az influenzahelyzet, de az eddigi tapasztalatok alapján nem számítunk semmi jóra, mert már szinte szabályszerű, hogy egy enyhe szezont követően, mint amilyen tavalyi is volt, az influenza a következő évben erőteljesen csap le. Mi, infektológusok leginkább attól félünk, ami a járvány kezdetén gyakran előfordult például Olaszországban, hogy valakit egyszerre betegített meg az influenza és a koronavírus, ami a lehető legrosszabb változat, főleg, ha a beteg semmi ellen nincs oltva. Reméljük azonban, hogy ez nem ismétlődik meg, mert hatékony oltóanyagokkal és megfelelő megelőző intézkedésekkel rendelkezünk

– mondta Stevanović doktor, a szerbiai válságtörzs tagja a kormányközeli belgrádi Novostinak.

Szerbia a vírusos világbajnok?

Az ellenzéki direktno.rs közben arról ír, hogy Szerbia világbajnok az új megbetegedések tekintetében, ami csak majdnem igaz. A híroldal ugyanis hozzáteszi, hogy Szerbia nem listavezető, viszont dobogós helyet foglal el, mivel – Mongólia és Kuba után – a harmadik helyen áll a millió lakosra eső megbetegedések számában.

– És történik mindez éppen aznap, amikor a szerb elnök nevetgélve teszi le annak az üzemnek az alapkövét, amely a hatékonyságban messze elmaradó kínai vakcinákat gyártja majd. Ezzel Vučić abba a hamis hitbe ringat sok szerbet, hogy biztonságban van

– írja a szerbiai ellenzéki portál, amely epésen jegyzi meg, hogy ha valóra válnak az epidemiológusok jóslatai, akkor a megbetegedések száma Szerbiában hamarosan eléri a napi tízezret, és ezzel a szerb elnök valamiben végre világelső lesz.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava