Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

HARÁCSOT AKART BESZEDNI: Szabadon bocsátották az Iszlám Állam boszniai toborzóját

harÁcsot akart beszedni: szabadon bocsátották az iszlám Állam boszniai toborzóját HARÁCSOT AKART BESZEDNI: Szabadon bocsátották az Iszlám Állam boszniai toborzóját acdc bosnic

Olvasási idő: 2 perc

Kiszabadult a börtönből Husszein Bilal Bosnić, a boszniai vahhábiták volt vezetője, aki egy kelet-szarajevói börtönben töltötte hétéves büntetését. Bosnićot 2016-ban terrorizmusra történő felbujtásért, uszításért, valamint terrorista csoport szervezése miatt ítélték el. A boszniai vahhábiták vezetője azt is tervezte, hogy harácsot fizettetnek meg az ottani szerbekkel és horvátokkal. Bosnićot szalafista vezetőként is emlegeti a balkáni sajtó, amely nem mindig tesz különbséget az iszlám vallásból származó két fogalom között.

Szabad ember

Siniša Perković, börtönigazgató úgy nyilatkozott hogy a büntetése letöltése során Bosnić tisztességesen viselkedett, és a továbbiakban “minden más” a biztonsági szervek joghatósága alá tartozik.


[aoa id=’5′]

A boszniai vahhábiták vezetője büntetésének egy részét a boszniai iparvárosban, Zenicában töltötte, majd a Szarajevó külvárosának számító Vojkovićiban raboskodott.

Első fokon 2015 végén ítélték el, mert 2013-ban és 2014-ben mondott beszédeiben arra biztatta a boszniai vahhábista/szalafista közösség tagjait, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz.

A beszédeit tartalmazó videókat a YouTube-on is közzé tették, ahol többek között azt hangoztatta, hogy az “övéké” Bosznia egészen a jelenleg Szerbiához tartozó Szandzsákig.

Ki állított meg bennünket 1995-ben, hogy ne foglaljuk el Banjalukát és Prijedort, és hogy ne teljesítsük az embereknek tett ígéreteinket, amelyek szerint elmegyünk a Drináig, hogy imádkozzunk Visegrádban, Szokoli Mehmed pasa hídján, ahonnan a Szandzsák felé vesszük az irányt? Az mind a miénk

– mondta Bosnić, akinek egyik elhíresült szándéka az volt, hogy az Oszmán Birodalom példáját követve “harács beszedését” tűzik ki a bosznia-hercegovinai horvátoktól és szerbektől, ami tíz százalékos adót jelentett volna. [/aoa]

A migránsútvonal

Az Iszlám Állam toborzója az Una-Sana Kantonban lévő Bužimban, vagyis a jelenlegi migránsútvonal közvetlen közelében tevékenykedett. [aoa id=’5′]

2014. szeptember 3-án – tehát még az első menekült- és migránshullám kezdete előtt – tartóztatták le a “Damaszkusz” kódjelű rendőrségi műveletben, 15 másik szalafistával/vahábbitával együtt, de három hónap múlva elengedték őket. Bosnićot nem sokkal később azonban ismét őrizetbe vették.

Megjegyzendő, hogy az Iszlám Állam boszniai toborzója raboskodása során a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, hogy töröljék az ellene hozott ítéletet, és bocsátsák szabadon.

Azzal érvelt, hogy nem volt tisztességes az ellene folytatott bírósági eljárás, mert nem biztosították számára a szabad gondolathoz és véleménynyilvánításhoz való jogot.Biztonsági szakértők szerint Husszein Bilal Bosnić szabadon bocsátása kihívást jelent a bosznia-hercegovinai rendőrség és más biztonsági szervek számára. [/aoa]Iratkozz fel a napi hírlevélre!

harÁcsot akart beszedni: szabadon bocsátották az iszlám Állam boszniai toborzóját HARÁCSOT AKART BESZEDNI: Szabadon bocsátották az Iszlám Állam boszniai toborzóját balkanac nagy

BALK MAGAZIN


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51
📬 contact@balk.hu
☎️ +36 30 631 3104
💁‍♂️ Rólunk - About us
📰 Impresszum
BALK Magazin © 2019-2022

Facebook-követés