Connect with us

Horvátország

HORVÁT IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉG: A mediterrán térségben jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

zadar contrast
A cikk meghallgatása

 
Úgy javult Horvátország megítélése, hogy az ország járványügyi helyzete nem változott. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (European Center for Disease Prevention and Control, ECDC) legújabb térképén Dalmácia továbbra is sárga, miközben a turizmus szempontjából versenyországnak számító olaszok sem teljesen zöldek már, és romlik a helyzet a többi tenger menti uniós országban is. A Horvát Idegenforgalmi Közösség ennek alapján állapította meg, hogy a mediterrán térségben Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet.

A legkevésbé beteg ország

A Horvát Idegenforgalmi Közösség közösség közleménye szerint az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint Horvátországban a jelenlegi átlagos 14 napos átfertőzöttségi arány 100 000 lakosra 33,7, ami azt jelenti, hogy a többi mediterrán nyaralócélponttal összehasonlítva jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb az járványügyi helyzet. HORVÁT IDEGENFORGALMI KÖZÖSSÉG: A mediterrán térségben jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet

A közlemény leszögezi, hogy a horvát tengerpart teljes hosszában mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ország tengermelléki régiója visszatérjen a zöld zónába, ahol Horvátország kontinentális része van.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség közölte, hogy a horvát nemzeti válságstáb újabb intézkedéseket hozott a gyülekezési feltételekkel kapcsolatban, vagyis szigorította azokat, így szeretné ugyanis gátolni a fertőzés terjedését.

– A jelenleg Horvátországban nyaraló közel 860 000 turistából mint egy 740 000 a külföldi vendég


– írja a Horvát Idegenforgalmi Közösség, amely szerint ez is bizonyítja, hogy Horvátországot a külföldiek biztonságos és jól felkészült turisztikai célpontnak tekintik.

A legtöbb vendég jelenleg Isztria, Kvarner, valamint a Split- Dalmát és Zadar megyékben tartózkodik, a legnépszerűbb úti célok pedig Rovinj, Vir, Poreč, Medulin és Umag.

A turizmusban dolgozók mint egy 70 százalékát már beoltották, a Horvátországba érkező turisták pedig kérhetik az oltást. Jelenleg mintegy 350 plusz tesztelési pontot állítottak fel Horvátország-szerte, ahol lassan a gyógyszertárakban is lehetőség lesz a védőoltás felvételére.

Nikolina Brnjac horvát turisztikai- és sportminiszter elégedett a szezon eddigi eredményeivel, és azt reméli, hogy a nyarat sikerül ebben az ütemben végigvinni.

– Az idei év kezdetétől jó eredményeket könyvelhetünk el az idegenforgalomban, hiszen közel 50 százalékkal sikerült meghaladni a tavalyi év azonos időszakában mért számokat. Eddig mintegy 4,5 millió turista több mint 23 millió vendégéjszakát töltött nálunk, ez plusz 1,2 millió vendéget és közel 7 millió vendégéjszakát jelent. Az eredmények minden bizonnyal a turisztikai év megfelelő előkészítésének is köszönhetőek, idén ugyanis egy sor intézkedést foganatosítottunk, amelyekkel sikerült Horvátországot biztonságos célpontként pozicionálni

A magyarok legkedveltebb úti céljai




Idén eddig több mint 172 000 magyar turista nyaralt Horvátországban, ahol mintegy 880 000 vendégéjszakát töltöttek, ami az előző év azonos időszakához képest 90%-os növekedést jelent.

A legtöbb vendégéjszakát a földrajzilag legközelebbi megyékben (Kvarner és Isztria) regisztrálták, majd Split- Dalmát és Zadar megye következik.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség közlése szerint a magyarok a legtöbb vendégéjszakát Vir, Rovinj és Crikvenica településeken realizálták.

A szálláshelyek típusát tekintve a magyarok leginkább magánszállásokat vesznek igénybe (az összes vendégéjszakák 45%-a), de növekszik a szállodákban (+150%) és a kempingekben (+ 115%) feltűnő magyarok száma is. Egyre több magyar választja a hajókon történő tartózkodást, a turizmusnak ez a formája is növekedést mutat.

A magyar turisták átlagosan 5 napot töltenek el Horvátországban.

Habár a magyar turisták többsége, 75%-a egyénileg utazik, de növekszik az utazási irodákkal utazók, és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is, vagyis idén több turista választotta az utazási irodák által szervezett utakat, mint tavaly.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava