Connect with us

Fegyverzet

DRÓNOK URA: Megnövekedett az érdeklődés a török drónok iránt az azeri-örmény konfliktus után (videó ?)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

 
A Hegyi- Karabah körül kialakult háborús konfliktus tavaly év végén nem csak arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire gyúlékony a régió, hanem az ott használt ​​fegyverekre, mindenekelőtt a török drónokra is. Ennek a háborúnak a legnagyobb győztese nem Azerbajdzsán, nem Hegyi- Karabah, nem Örményország és nem is Oroszország, hanem a Bayraktar TB2-es török drón. Recep Tayyip Erdoğan ezzel kiérdemelte a “drónok ura” elnevezést.

Az albánok vesznek

Albánia ezekben a hetekben úgy döntött, hogy 8,2 millió euróért vásárol katonai drónokat a Baykar Defense török ​​vállalattól, vagyis a Bayraktar TB2-es gyártójától.

Ezt az összeget a június 22-én módosított költségvetéssel meg is kapta az albán védelmi minisztérium.

A jóváhagyás azután történt, hogy Bledar Çuçi albán belügyminiszter katonai tisztségviselők társaságában látogatást tett Törökországban.

Miután felkereste a Bayraktar isztambuli gyártóüzemét, Çuçi megjegyezte, hogy országa valószínűleg megveszi a drónt, amit diplomáciai nyelven így fogalmazott meg.

– Felmérjük a török ​​pilóta nélküli harci repülőgép polgári és katonai célokra történő felhasználásának lehetőségét Albániában


– mondta az albán illetékes.

A törökök a Bayraktar TB2-t korábban már bevetették Szíriában és Líbiában az ellenséges légvédelmi rendszerek semlegesítésére, és minden más földi célpont elleni támadásra.

https://www.youtube.com/watch?v=rKTxNw410XY

A lengyelek és az ukránok már vettek

A legnagyobb sikert azonban mégis a Hegyi- Karabahban vívott háború hozta meg a Bayraktar TB2-nek, ahol az azeriek vetették be az örmény erők ellen, demonstrálva hatékonyságát a légvédelmi rendszerekkel, a tüzérséggel, a páncélos egységekkel, a parancsnoki állásokkal, illetve a katonai egységek koncentrációjával szemben.

A török vezetés állítása szerint Törökország ma már a világ negyedik legnagyobb dróngyártója, miután a Bayraktar TB2 hadrendben van már Azerbajdzsánban, Katarban és Ukrajnában is, Albánián kívül pedig Szerbia és Lengyelország is szívesen vásárolna belőlük, a lengyelek májusban már alá is írták az erre vonatkozó szerződést.

– Lengyelország összesen 24 török drónt vesz, amelyeket páncéltörő rakétákkal szerelnek fel


– jelentette ki májusban Mariusz Błaszczak, a lengyel védelmi minisztérium vezetője egy lengyel rádiónak nyilatkozva. A miniszter hangsúlyozta, hogy a megállapodás kiterjed a logisztikai és képzési csomagra, valamint a drónok karbantartására is.

Az első hat gépből álló Bayraktar TB2 egység várhatóan 2022-ben, azaz jövőre érkezik meg Lengyelországba.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava