Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye

dicso feny
Olvasási idő: 3 perc

 
A koreográfiája a Puskás Arénában nem nyerte meg mindenki tetszését, különösen a “Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország” felirat. A szerző megjelölése nélküli, tehát szerkesztőségi véleményét tükröző cikkében, a hírportál sportrovata revizionizmust szimatol a budapesti nyitóünnepség mögött.

Szoboszlai helyett Gábriel arkangyal

A cikk szinte az első mondattól az utolsóig bujtatott magyarellenességet sejtet, szóhasználatával, megfogalmazásaival és utalásaival magyarellenes hangulatot kelt, és néha nyíltan is támad.

A darabjaira tépett EB többi házigazdájától eltérően a magyarok az utolsó helyig megpakolták stadionjukat. És tényleg nagyon jó volt látni a megtelt lelátókat, a fizikai közelséget a szociális távolság helyett, és hallani a rajongók hangos morajlását

– vezeti fel a nap fényképéhez, vagyis a Puskás Arénában készült fotóhoz fűzött kommentárját a zágrábi Telegram sportrovata, a Telesport. A gyanútlan olvasó itt még nemigen gondolhat rosszra, de jön a három pont, és a látványos fordulat, azzal a kérdéssel megerősítve, hogy “no, és a koreográfia, emlékeznek rá?” Ettől kezdve következik a rosszindulatú megjegyzések sorozata.

A házigazdák már napokkal korábban „látványos” koreográfiát jeleztek előre a budapesti Puskás Arénában annak reményében, hogy ez majd segít nekik a portugálok ellen, vagy legalábbis bizonyos mértékben annullálja legtehetségesebb játékosuk, Szoboszlai Dominik távollétét

– jegyezte meg a Telegram, amely az első döfés után azonnal leadta a másodikat is, a horvát portál szerint ugyanis “amikor a magyarok valamilyen látványosságot jelentenek be, akkor tudjuk, hogy annak köze van a múlthoz, és a múltbéli nagyságukhoz”.

Ha csak a fociról beszélnek, akkor olyasmiről van szó, ami 60 vagy annál is több évvel ezelőtt történt, amikor a csúcson voltak; általánosságban viszont, ha állami-geopolitikai jellegű kérdésekről van szó, akkor legalább egy évszázaddal, vagy annál is többre mennek vissza, amikor Magyarország sokkal nagyobb területtel bírt.

Gábriel arkangyal és a sas

A Puskás Arénában bemutatott korreográfia arra utalt, hogy a monda szerint Szilveszter pápa álmot látott, amelyben Gábriel arkangyal azt sugallta neki, hogy annak adja Attila koronáját, akinek követe másnap elsőnek megjelenik nála. Ez István követe, Asztrik apát volt.

A horvát szerző kissé másképp értelmezte a történetet, nála Gábriel Szent István álmában jelent meg, de mindegy, az arkangyal arkangyal, a korona és lényegében a szárnyas Géniusz tényleg azt jelképezi, hogy Magyarország a énység mellett kötelezte el magát.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Most nem foglalkozunk olyan apróságokkal, hogy Gábriel arkangyal egyben Magyarország védőszentje, és hogy a magyaroknál a remény szimbóluma, de az ember igazán nem várhatja el egy névtelen újságírótól, hogy mindenről tudjon.

Viszont van amiről tud. Például, hogy a Hősök terén kívül létezik egy emlékmű a Szabadság téren is, ahol Gábriel arkangyalt a német sas támadja. A szerző szerint a zsidó közösségek és mások is “revizionistának” tekintik az emlékművet, mert relativizálja a tengelyhatalmakhoz tartozó Magyarország szerepét.

A szerző ide belinkelte a The Globe and Mail 2014-ből származó egyik cikkét, amely szerint a szobor sötét történelmi időket idéz.

Mi viszont igazán nem szeretnénk belinkelni a Független Horvát Állam második világháborús szerepére utaló cikkeket, mert nincs itt a helyük, még akkor sem, hogy ha tudjuk, hogy a kilencvenes években a horvát és a sajtó “milyen magas szintre emelte az uszítás művészetét”, és hogyan értelmezte az újságírói felelősséget. NÉVTELEN, DE ELLENSÉGES: Egy horvát portál magyar revizionizmust szimatol, nem tetszik neki Magyarország dicső fénye

Gábriel és a jelen

A zágrábi Telegram hírportál itt visszatért a “Dicső fényedben ragyogj újra, Magyarország”, és annak a reményének adott hangot, hogy szomszédos és baráti magyarok kizárólag a Puskás Ferenc által vezetett Aranycsapat dicsőségére gondolnak, és nem arra, hogy Szent István és örökösei már ezer évvel ezelőtt leigázására készültek.

Mindenesetre az a meggyőződésünk, hogy az üzenet tetszett a magyarok jelenlegi politikai vezetőjének, Orbán Viktornak, aki persze ott volt a stadionban


– írta a horvát hírportál, amely még szükségesnek tartotta meg megjegyezni:

A hazai 0:3 után, mi még hozzátennénk: ragyogj, ragyogj, kiscsillag (Twinkle Twinkle Little Star).

Hogy “itt mire gondolt a ”, azt döntse el ki-ki maga saját belátása szerint.

Mi viszont azt tennénk hozzá, hogy nem csak a magyarok veszítettek az első EB-meccsen. De a magyarok legalább játszottak, és nem csak le-föl szaladgáltak a pályán, mint a “vatreni” gárda.

A magunk részéről lezártnak tekintjük a témát, az esetleges megjegyzésekre nem válaszolunk sem a BALK hasábjain, sem Facebook-oldalainkon.

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: