Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Bosznia

NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

E32LO8FWQAYdwgv
Olvasási idő: 2 perc

 
Az élet olyan, mint a nádszál:
Ma még vidáman kacagsz,
De holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel…
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

Rejtő Jenő egyik feledhetetlen alakja, Pipacs, annyiban hasonlít a horvát köztársasági elnökre, illetve Pipacsra, ami nézőpont kérdése, hogy ugyanolyan nyíltan véleményt nyilvánít mindenről, ha kell, ha nem.

Így Milanović a hétvégén teljesen kiakadt a NATO-ra, mivel az Atlanti Szövetség mai csúcstalálkozója zárónyilatkozatának tervezetében nem említette sem a Daytoni Szerződést, sem a bosznia-hercegovinai választási törvény módosításának szükségességét, de a három államalkotó nemzet koncepcióját sem a nevezett államban. Milanović ezt tarthatatlannak ítélte meg, és kilátásba helyezte, hogy nem adja beleegyezését a zárónyilatkozat elfogadásába, a la carte.

Nem kezelhetnek bennünket úgy, mint a visszajáró aprópénzt. A zárónyilatkozat ebben a formájában olyan, mintha valamelyik szarajevói civil szervezet írta volna

– füstölgött a .

De ezúttal lehet, hogy mégiscsak megérte a nagyszájúság.

Komšić tudja a legjobban

A vitába azon nyomban beszállt a legkedvesebb horvát politikusa, is, aki Bosznia-Hercegovina Elnökségének “horvát” tagja, Pie Grande removebg preview 1 és akinek nem éppen áldásos tevékenysége sokban hozzájárult a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítását célzó horvát diplomáciai kezdeményezés megindításához.

Komšić azzal mókázott, hogy majd Horvátország mondja meg a NATO-nak, hogy mi álljon a zárónyilatkozatban.

Mint kiderült, Komšić gúnyolódása kicsit félresikerült, mert vasárnap NATO-főtitkár felhívta Milanovićot, és tájékoztatta, hogy a horvát kifogásokat javarészt elfogadták, kivéve a három államalkotó nemzet említését. Milanović persze azonnal nagy győzelmet hirdetett meg:


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Számunkra ez nagy dolog. Akkora mint a Big Foot, a sasquatch.

A három államalkotó nemzet helyett a dokumentumban a “polgárok” megfogalmazás szerepelt. A NATO úgy döntött, hogy egyik szófordulatot sem használja, vagyis sem polgárokat, sem államalkotó nemzeteket nem említ.

A polgári Bosznia

Marko Prelec, a Soros György által anyagilag erőteljesen megtámogatott Nemzetközi Kríziscsoport (ICG) volt balkáni projektigazgatója és a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora nemrégiben vetette fel, hogy polgári Boszniára lenne szükség.

Prelec úgy vélte, hogy a akkor kerül veszélybe, ha az emberek úgy érzik, hogy leszavazzák őket, vagy ha egy kis csoport ragadja kezébe a hatalmat. Szerinte Bosznia-Hercegovinában mindkét jelenség fennáll, de ennek a rendszernek a módosítását az “államalkotó nemzetek” elve nem teszi lehetővé.

Van egy olyan közösség, amely önmagát elsősorban boszniai állampolgárként éli meg. Rendben van, sokan lehetnek etnikai értelemben bosnyákok, de vannak horvátok és szerbek is, akik mindenek előtt állampolgároknak tekintik magukat. Ők valóban léteznek, ők ugyanolyan képviseletet érdemelnek, mint a horvátok Mostarban. Nekik ugyanannyit kell kapniuk, mint másoknak, de nem többet. Ennek egyik módja az, hogy a parlamenti választásokat területi egységek alapján tartsák meg, ahol a különböző közösségek erőteljesen hallathatják a hangjukat. Elképzelhető az a lehetőség, amely szerint minden szavazópolgár választhatna, hogy a választási körzetében működő pártra szavaz, vagy inkább egy országos pártra adja le a voksát. Ez sokféleképpen működhet, de minden új elképzelés csak javíthatna a jelenlegi helyzeten

– mondta nemrégiben Prelec, akinek a szavaira azért érdemes odafigyelni, mert annak a Kríziscsoportnak volt a projektvezetője, amelyre az külpolitika bizonyos időszakokban erőteljesen támaszkodott.

A magányos farkas

Máskülönben szintén a hétvégén kristályosodott ki, hogy Milanović lesz az egyetlen államelnök, akit a brüsszeli csúcstalálkozóra nem kísér el az ország külügyminisztere.


horvát bejelentette, hogy nem hajlandó elkísérni a köztársasági elnököt a NATO csúcstalálkozóra annak “stílustalan nyilatkozatai” miatt.

Ekkor következett pár menet szájkarate a köztársasági elnök és a külügyminiszter között, ami egész addig ment el, hogy kinek az apja melyik klubnak szurkolt idején.

Aztán megszólalt a gong, szétválasztották a feleket, és Milanović elutazott Belgiumba.

Horvátországban mindenki azt reméli, hogy Milanović viselkedni fog, bár ezt nála igazán soha sem lehet tudni előre.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: