Connect with us

Helló, írd be ide, amit keresel

Bosznia

NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek

nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek E32LO8FWQAYdwgv
Albanian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek sqArabic nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek arBelarusian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek beBosnian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek bsBulgarian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek bgChinese (Simplified) nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek zh CNChinese (Traditional) nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek zh TWCroatian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek hrCzech nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek csDutch nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek nlEnglish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek enFinnish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek fiFrench nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek frGerman nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek deGreek nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek elHebrew nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek iwHungarian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek huItalian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek itJapanese nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek jaKorean nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek koMacedonian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek mkPolish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek plPortuguese nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek ptRomanian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek roRussian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek ruSerbian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek srSlovak nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek skSlovenian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek slSpanish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek esSwedish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek svTurkish nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek trUkrainian nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek uk

Olvasási idő: 3 perc

 
Az élet olyan, mint a nádszál:
Ma még vidáman kacagsz,
De holnap jön Pipacs bácsi a konyhakéssel…
NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek milanovic iznio detalje razgovora sa stoltenbergom o bih milanovic 60c745f5dab3b removebg preview 1

Rejtő Jenő egyik feledhetetlen alakja, Pipacs, annyiban hasonlít a horvát köztársasági elnökre, illetve Milanović Pipacsra, ami nézőpont kérdése, hogy ugyanolyan nyíltan véleményt nyilvánít mindenről, ha kell, ha nem.

Így Milanović a hétvégén teljesen kiakadt a NATO-ra, mivel az Atlanti Szövetség mai csúcstalálkozója zárónyilatkozatának tervezetében nem említette sem a Daytoni Szerződést, sem a bosznia-hercegovinai választási törvény módosításának szükségességét, de a három államalkotó nemzet koncepcióját sem a nevezett államban. Milanović ezt tarthatatlannak ítélte meg, és kilátásba helyezte, hogy nem adja beleegyezését a zárónyilatkozat elfogadásába, a la carte.

Nem kezelhetnek bennünket úgy, mint a visszajáró aprópénzt. A zárónyilatkozat ebben a formájában olyan, mintha valamelyik szarajevói civil szervezet írta volna

– füstölgött a köztársasági elnök.

De ezúttal lehet, hogy mégiscsak megérte a nagyszájúság.

Komšić tudja a legjobban

A vitába azon nyomban beszállt a bosnyákok legkedvesebb horvát politikusa, Željko Komšić is, aki Bosznia-Hercegovina Elnökségének “horvát” tagja, nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek Pie Grande removebg preview 1 és akinek nem éppen áldásos tevékenysége sokban hozzájárult a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítását célzó horvát diplomáciai kezdeményezés megindításához.

Komšić azzal mókázott, hogy majd Horvátország mondja meg a NATO-nak, hogy mi álljon a zárónyilatkozatban.

Mint kiderült, Komšić gúnyolódása kicsit félresikerült, mert vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár felhívta Milanovićot, és tájékoztatta, hogy a horvát kifogásokat javarészt elfogadták, kivéve a három államalkotó nemzet említését. Milanović persze azonnal nagy győzelmet hirdetett meg:

Számunkra ez nagy dolog. Akkora mint a Big Foot, a sasquatch.

A három államalkotó nemzet helyett a dokumentumban a “polgárok” megfogalmazás szerepelt. A NATO úgy döntött, hogy egyik szófordulatot sem használja, vagyis sem polgárokat, sem államalkotó nemzeteket nem említ.

A polgári Bosznia

Marko Prelec, a Soros György által anyagilag erőteljesen megtámogatott Nemzetközi Kríziscsoport (ICG) volt balkáni projektigazgatója és a Közép-európai Egyetem (CEU) professzora nemrégiben vetette fel, hogy polgári Boszniára lenne szükség.

Prelec úgy vélte, hogy a demokrácia akkor kerül veszélybe, ha az emberek úgy érzik, hogy leszavazzák őket, vagy ha egy kis csoport ragadja kezébe a hatalmat. Szerinte Bosznia-Hercegovinában mindkét jelenség fennáll, de ennek a rendszernek a módosítását az “államalkotó nemzetek” elve nem teszi lehetővé.

Van egy olyan közösség, amely önmagát elsősorban boszniai állampolgárként éli meg. Rendben van, sokan lehetnek etnikai értelemben bosnyákok, de vannak horvátok és szerbek is, akik mindenek előtt állampolgároknak tekintik magukat. Ők valóban léteznek, ők ugyanolyan képviseletet érdemelnek, mint a horvátok Mostarban. Nekik ugyanannyit kell kapniuk, mint másoknak, de nem többet. Ennek egyik módja az, hogy a parlamenti választásokat területi egységek alapján tartsák meg, ahol a különböző közösségek erőteljesen hallathatják a hangjukat. Elképzelhető az a lehetőség, amely szerint minden szavazópolgár választhatna, hogy a választási körzetében működő pártra szavaz, vagy inkább egy országos pártra adja le a voksát. Ez sokféleképpen működhet, de minden új elképzelés csak javíthatna a jelenlegi helyzeten

– mondta nemrégiben Prelec, akinek a szavaira azért érdemes odafigyelni, mert annak a Kríziscsoportnak volt a projektvezetője, amelyre az amerikai külpolitika bizonyos időszakokban erőteljesen támaszkodott.

A magányos farkas

Máskülönben szintén a hétvégén kristályosodott ki, hogy Milanović lesz az egyetlen államelnök, akit a brüsszeli csúcstalálkozóra nem kísér el az ország külügyminisztere.

Gordan Grlić Radman horvát külügyminiszter bejelentette, hogy nem hajlandó elkísérni a köztársasági elnököt a NATO csúcstalálkozóra annak “stílustalan nyilatkozatai” miatt.

Ekkor következett pár menet szájkarate a köztársasági elnök és a külügyminiszter között, ami egész addig ment el, hogy kinek az apja melyik klubnak szurkolt Jugoszlávia idején.

Aztán megszólalt a gong, szétválasztották a feleket, és Milanović elutazott Belgiumba.

Horvátországban mindenki azt reméli, hogy Milanović viselkedni fog, bár ezt nála igazán soha sem lehet tudni előre.


Iratkozz fel a napi hírlevélre!

nato NESZE NEKED, NATO: Zárónyilatkozat a la carte, avagy Milanović, a fenegyerek balkanac nagy

Időjárás

Facebook-követés


Google-válogatás