Connect with us

Csehország

SZOLIDARITÁS: Csehországba érkezett a Szerbia által adományozott vakcina, miközben még nem épül a szerb vakcinagyár

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

28441360560b4d7dd18cc2778054404 v4big
A cikk meghallgatása

 
A szerbek már elküldték a beígért vakcinákat a cseheknek, Szlovénia, Ausztria és Magyarország közös küldeménye azonban még nem érkezett meg Prágába. Szerbiában egyelőre nem épül a vakcinagyár, amelynek októberben kellene megkezdenie a működését.

Prágában a szerb adomány

Belgrádból Prágába szállította hétfőn egy cseh katonai repülőgép azt a 100 620 adag Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát, amelyet Szerbia ajándékozott Csehországnak – közölte Andrej Babiš cseh kormányfő hétfőn a Twitteren. SZOLIDARITÁS: Csehországba érkezett a Szerbia által adományozott vakcina, miközben még nem épül a szerb vakcinagyár

Aleksandar Vučić szerb államfő május 20-án hivatalos prágai látogatása során jelentette be, hogy Szerbia százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát ajándékoz a cseheknek.

A seznamzprávy.cz cseh hírportál korábban azt írta: Csehországba még nem érkezett meg az a mintegy 80 ezer adag oltóanyag, amelyet Szlovénia, Ausztria és Magyarország áprilisban közösen ajánlott fel szolidaritásból a cseheknek.

A prágai sajtó úgy tudja, hogy ezek a szállítmányok júniusban érkezik meg Csehországba.

Eduard Heger szlovák kormányfő szintén áprilisi prágai látogatása során 10 ezer adag Moderna vakcinát ajándékozott a cseheknek. Egyelőre nem tudni, hogy ezek mikor érkeznek meg Prágába.

Egyelőre nem épül a szerb vakcinagyár

Ana Brnabić szerb miniszterelnök hétfőn Belgrádban azt közölte, hogy Szerbia azért épít vakcinagyárat, mert a jövőben szeretné megvédeni állampolgárait a koronavírustól és más, hasonló vírusoktól, valamint a térség, Európa és a világ más országain is segíteni szeretne.

Aleksandar Vučić szerb elnök márciusban jelentette be, hogy megállapodás született Szerbia, Kína és az Egyesült Arab Emírségek között, hogy vakcinagyárat építenek Szerbiában, ahol a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagát állítanák elő.

A szerb államfő akkor azt mondta, hogy a vakcina gyártása már októberében beindulhat, az építkezés azonban még nem kezdődött el, és egyelőre azt sem közölték, hol létesülne ez a gyár.

A hivatalos közlönyben néhány napja jelent meg az a szerb kormánydöntés, amelynek értelmében az ország költségvetéséből 1,867 milliárd dinárt (5,53 milliárd forint) szánnak a vakcinagyár felépítésére.

A szerb miniszterelnök megismételte azt a belgrádi mantrát, hogy a térségbeli országokat is segítené Belgrád, hiszen amíg nem lesz mindenki védett, addig Szerbia sem az.

Szerbia a koronavírus-járvány elleni vakcinák megjelenésekor nemcsak nyugati oltóanyagot, hanem keleti vakcinákat is vásárolt, Kínától például több mint négymillió adag oltást vett.

A szerb kormány álláspontja szerint a keleti oltóanyagok is ugyanolyan jók, mint a nyugatiak, és a legfontosabb az, hogy minél hamarabb minél többen védetté váljanak.

Ennek a hozzáállásnak köszönhetően eddig a nagykorú lakosság majdnem felét beoltották már a nyugat-balkáni országban, a cél pedig az, hogy június 21-ig a nagykorú állampolgárok 56-60 százaléka megkapja a vakcinát.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava