Connect with us

Horvátország

KÖNNYÍTÉS: Már egy oltással is be lehet utazni Horvátországba

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

cavtat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

 
Horvátország könnyít a koronavírus-járvány miatt bevezetett beutazási feltételeken, és már egy oltással is engedélyezi a határátlépést. Ezt Davor Božinović horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője közölte Zágrábban. A tárcavezető kiemelte: május 15-ig meghosszabbították a jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket, de a határátlépésre vonatkoztatva alkalmaztak néhány könnyítést.

A könnyítések

– Azok az európai uniós – vagy a schengeni övezethez tartozó – állampolgárok, akik 180 napnál nem régebbi oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással rendelkeznek arról, hogy átestek a fertőzésen, továbbra is kiválthatják a karantén-kötelezettséget azzal a változtatással, hogy míg eddig két oltásra volt szükség, szombattól már egy is elég lesz a határátlépéshez


– mondta a miniszter.

 A rendelet nem tesz különbséget a vakcinák származását illetően. 

Amit eltöröltek

Zágráb eltörölte azt az intézkedést, amely szerint azok esetében, akik az EU-ban elfogadott antigén gyorsteszttel lépték át a határt, és tíz napnál tovább tartózkodtak az országban, meg kellett ismételni a tesztelést.

Viszont hazatéréskor nincs automatikus mentesség, ez annak az országnak a szabályozásától függ, amelybe az utazó több mint tíz nap után tér vissza.

Azoknak sem kell karanténba vonulniuk, akik átestek a betegségen, és legalább egyszer már beoltották őket.

 Az országba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel is be lehet utazni. 

Ami változatlan maradt

Az alábbiakban felsoroljuk a legfontosabb rendelkezéseket a teljesség igénye nélkül.

⛱ szociális távolságtartás: zárt helyiségben legalább 2 méteres távolság, szabadban 1,5 méter

⛱ tilos bármilyen rendezvény megtartása, amelyen több mint 25 ember vesz részt egy helyiségben

⛱ magánjellegű összejöveteleken és szertartásokon legfeljebb 10 személy vehet részt, legfeljebb 2 különböző háztartásból

⛱ nyilvános rendezvény, összejövetel és bármiféle szertartás este 10 óráig tartható

⛱ temetéseken, végső búcsúkon és urnaelhelyezéseken legfeljebb 25 ember tartózkodhat, a gyászolókkal szembeni részvét nem fejezhető ki szoros kapcsolatteremtés útján

⛱ a pékségek, valamint a kenyér- és sütőipari termékeket áruló boltok legfeljebb 22 óráig tarthatnak nyitva

⛱ tilos az alkoholos italok forgalmazása este 10 és reggel 6 óra között

⛱ a vendéglátó-ipari létesítmények és a vendéglátó-ipari szolgáltatást nyújtó családi gazdaságok az ételeket, italokat és édességeket csak a nyitott teraszon vagy más nyitott szolgáltatási területen szolgálják fel reggel 6 és este 10 óra között

⛱ továbbra sem tarthatók vásárok, valamint egyéb gazdasági és turisztikai rendezvények, amelyeken termékeket értékesítenek, kiállítanak vagy bemutatnak

⛱ tilalom vonatkozik az összes fedett sporteseményre és edzésre is, de itt vannak kivételek, tehát végsősoron nem általános jellegű rendelkezésről van szó

Mi kötelező?

⛱ a maszk használata szabadban, ha nem lehet legalább 1,5 méteres fizikai távolságot tartani

⛱ a közös használatú épületek és közintézmények kötelessége, hogy rendszeresen fertőtlenítsék az összes közös területet (korlátok, liftek, munkafelületek, WC-k stb.)

⛱ ajánlott, hogy a vallási rendezvényeket lehetőség szerint rádióban, TV-műsorokban vagy bármilyen más módon sugározzák

A fenti felsorolt rendeletek, szabályozások és ajánlások közel szem tartalmazzák az összes idevonatkozó pontot. Ráadásul vannak regionális jellegű szabályok is, amelyeket lehetetlen lenne felsorolni. Ennek értelme sem lenne a gyors változások miatt.
___________________
Forrás: internet

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és ) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

-Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, Bosznia-Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más nyugat-balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava