Connect with us

Horvátország

آيس كريم كرواتي: A harcosok a csata után elnyalnak egy fagyit

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

fagyi 1
A cikk meghallgatása

 

A demokrácia síppal, dobbal, nádi hegedűvel és CANVAS-szal történő terjesztése, az esetek jó részében nem zárult a várt eredménnyel. Például az olyannyira baráti Líbia esetében, Kadhafi tábornok diktatúrájának megdöntése után az országban máig tartó hatalmi harc folyik a különböző szabadságharcosok között, ilyen-olyan külföldi segítséggel. Viszont egy-egy magánkezdeményezés, amely mint a búvópatak, még a polgárháborús körülmények sivatagjában is fel-feltör a mélyből.

Fagyi és kalasnyikov

Nem könnyű elképzelni, hogy egy kis fagyiért véres harcok dúlnak, mert azoknak általában magasztos vagy amerikai indítékaik vannak.

MÉLYHŰTÖTT LÍBIA: Kruwatiyy alhulawayu aljalidia, avagy a harcosok a csata után elnyalnak egy horvát fagyitDe mint ezt a makarskai székhelyű Premis fagyasztottáru-gyár a minap hírül adta, a dalmát tengerpart legnagyobb fagylaltgyára Svédország, Szlovénia Szlovákia és Ausztria után újabb országba exportálja termékeit, méghozzá a fent emlegetett Líbiába.

Zoran Premeru, a cég kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy szinte minden idegenforgalmi idény után a gyár számos megkeresésben részesül, főként az Egyesült Államokból, Kanadából és Dubaiból, de az üzletből szinte soha sem lesz semmi, mert a fagyasztott áru szállítása olyan körülményes, hogy csak kevesen vállalkoznak rá.

Az igazgató nem volt hajlandó felfedni a líbiai partner(ek) kilétét, csupán annyit, hogy egy franchise-hadművelet keretében Premis-cukrászdák hálózatát kívánják létrehozni az országban.

Különleges, mint a kulenos fagyi

Manapság már egyre kevésbbé lehet szolíd, konzervatív üzletvitelt megvalósítani, azaz a boldogsághoz nem elegendő, hogy a fagyi finom legyen.

Trendeket kell követni, mint amilyen a már szinte közhelynek számító vegán fagyi, vagy a sós fagylaltok, extra bio termékek és a többi.

A Premis ebben sem marad el a konkurenciától, és készségesen kiszolgál mindenkit, aki kisujját elegánsan eltartva az ájfóntól, kizárólag kaliforniai divatokat követ.

Egyszer jómagam viccből csináltam kulenos (szlavóniai vastagkolbász) fagyit, de valahogy senkinek sem volt finom, ezért kissé kétségekkel fogadom a sós földimogyoró illetve mandula ízű Premis termékeket. 0056 1024x683 1

De hát, van aki a sós karamellért bolondul…

Vice versa

Visszatérve a líbiai üzletre, az első dolog, ami felmerülhet, hogy vajon miként jutottak el a líbiaiak a makarskai fagyigyárhoz vagy a makarskaiak a líbiai polgárháborúhoz?

Valószínűleg úgy, hogy a líbiaiak Horvátországban, illetve a volt Jugoszláviában voltak kiképzésen, mint baráti el nem kötelezettek.

Egészen pontosan Splitben, ahol a Jugoszláv Haditengerészeti Akadémián líbiai tengerésztisztek több nemzedékét képezték ki. Ezt e sorok írója személyesen is megerősítheti, ugyanis annak idején egy feledhetetlen évet töltött a Jugoszláv Haditengerészet kötelékében, és az idő legnagyobb részét az említett akadémia postahivatalában húzta le.

Segédszázadunk, amelyet az akadémia őrzésével, karbantartásával és takarításával bíztak meg, szinte napi szinten kapcsolatba került a sivatag bátor fiaival.

Az EU-ból több haszon származik

Az idő száguld, Jugoszlávia és az el nem kötelezettek mozgalma már rég eltűnt a történelem süllyesztőjében.

Most éppen “elkötelezettség van” – NATO és EU – de a jelek szerint ez jóval jövedelmezőbb, mint a titói harmadik út.

A Premis fagyigyár esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy szabad hozzáférésük van a közös európai piachoz. Ráadásul EU-alapokból is számíthatnak támogatásra, a makarskai cég ugyanis piaci helyzetének megerősítésére 2019-ben megközelítőleg 180 ezer euró támogatást kapott.
____________________________________
Képek: https://www.portal.premis.hr/

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava