Connect with us

Járvány

SZERBIA IS SZIGORÍT: Szinte minden bezár, miközben újabb félmillió vakcina érkezett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

ujabb felmillio
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A szerb kormány a válságstáb javaslatára új intézkedéseket fogadott el a járvány visszaszorítására. Ennek alapján a hétvégén szinte minden zárva tart, hétfőtől pedig a középiskolások számára indul az online oktatás.

A semmi és a kivételek

Szombaton 12 órától hétfő reggel 6 óráig semmi sem lehet nyitva. A semmi alá nem tartoznak az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak és a benzinkutak. Az élelmiszerboltok este 21 óráig tarthatnak nyitva, a gyógyszertárak és a benzinkutak működését nem korlátozzák.

Az élelmiszer-kiszállítás a nap 24 órájában működhet, helyszíni átvételre viszont nem lesz lehetőség. Ugyanakkor dolgozhatnak a magán egészségügyi intézmények, laboratóriumok, állatorvosi klinikák és a fogorvosi rendelők.

A síközpontok ugyan működhetnek, de az ottani vendéglátóhelyek a hétvége alatt nem nyithatnak ki. Ez nem vonatkozik a szállodai kávézókra és éttermekre, amelyek a hétvégén csak saját szállóvendégeiket szolgálhatják ki.

Lear király maszkban?

A művészeti intézmények közül csak a színházak terjeszthetik a kultúrát este kilencig, de tiszteletben kell tartaniuk az összes járványügyi intézkedést.

A sportesemények továbbra is megtarthatók, de csakis a közönség kizárásával.

Március 8-tól, hétfőtől minden a megszokott rend szerint működik, és ugyanazok a szabályok lesznek érvényben, mint a hét vége előtt, de csak keddig, amikor újra összeül a válságstáb.

A koronavírus elleni védőoltások beadása megszakítások nélkül folyik, így az új intézkedések nem veszélyeztetik az immunizálási folyamatot.

A szerbiai válságstáb arra kéri a lakosságot, hogy mielőbb oltassa be magát, mivel a hosszantartó bezártság mindenki számára nagy terhet jelent, viszont a fertőzöttek számának növekedése miatt jelenleg elkerülhetetlenek a szigorítások.

Napi jelentés

Szerbiában az immunizáció a tervezett ütemben halad, ám ennek ellenére pénteken újabb 4 071 új megbetegedést regisztráltak a 15 774 tesztelés során, ami majdnem 26%-os találati aránynak felel meg. A fertőzöttek közül 4 525 ember vesztette életét, ami viszont arányaiban nézve 1% sincs.

A későesti órákban közben újabb félmillió vakcina érkezett Kínából, hétfőn pedig a Pfizer is menetrend szerint küldi a maga kis csomagját.

Az újabb Sinopharm-vakcinákat ezúttal is személyesen Aleksandar Vučić szerb elnök fogadta a belgrádi Nikola repülőtéren, és ha már arra járt, akkor nyomot is egy üzenetet az Instagramon, ahol megbecsülését fejezte ki Hszi Csin-ping kínai elnöknek és a kínai népnek, a szerbiai állampolgároknak pedig azt üzente, hogy az ország eddig 2,62 millió vakcinát kapott a különböző gyártóktól rendelt 13,35 millióból.

Vučić egyúttal és újfent felszólította a lakosságot, hogy oltassa be magát, mert ezzel életeket menthet, és így harcolhat Szerbiáért.

– Köszönettel tartozom a Kínai Népköztársaságnak, és büszke vagyok a mi Szerbiánkra. Éljen Szerbia!

– üzente az Instagramon közzétett videóban a szerb elnök.

Az egészségügyi minisztérium egyik illetékese ugyanakkor attól tart, hogy a vírus terjedése lelassítja az immunizációt. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár azt reméli, hogy júniusig 2 millió személy megkapja a második oltást is Szerbiában
______________
Fotó: internet

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az árak növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava